Στις παραλίες παρατηρείται το φαινόμενο, κηδεμόνες σκύλων να αφήνουν μόνο του το αγαπημένο τους φιλαράκι την ώρα που αποφασίζουν να βουτήξουν στη θάλασσα.

Κι αυτό γιατί ο σκυλάκος τους δεν έχει καμία διάθεση για μπάνιο.

«Όταν ο σκύλος μας δεν είναι εξοικειωμένος με το νερό, αλλά δεν θέλουμε να στερηθούμε την παρέα του στην παραλία, όπως κι εκείνος τη δική μας, θα πρέπει να προσέξουμε ορισμένα πράγματα, έτσι ώστε η μέρα αυτή να είναι, όντως, απολαυστική για όλους μας», προειδοποιεί ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου.

Πως νιώθει ένας σκύλος την ώρα που οι δικοί του άνθρωποι κατευθύνονται προς τη θάλασσα, ενώ εκείνος μένει πίσω; Τι μπορεί να συμβεί;

«Όταν έρχεται η ώρα να βουτήξουμε στη θάλασσα, και ο σκύλος μας μένει μόνος του, αρχίζει να νιώθει ανασφάλεια, να αγχώνεται και, σε κάποιες περιπτώσεις, προσπαθεί να «δραπετεύσει».

Στην περίπτωση που γαυγίζει ασταμάτητα, υπάρχει πιθανότητα κάποιος λουόμενος να ενοχληθεί και να δημιουργηθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Ακόμη κι αν έχουμε έναν σκύλο που δεν γαυγίζει, το να μασήσει και να κόψει το λουρί του, ή να βγάλει το σαμαράκι – κολάρο, δεν είναι καθόλου απίθανο σενάριο.

Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι καθόλου σίγουρο το πώς θα συμπεριφερθεί ο σκύλος μας.

Υπάρχει η πιθανότητα να αρχίσει να τρέχει φοβισμένος, κι εμείς να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα, καθώς θα βρισκόμαστε μέσα στη θάλασσα.

Μπορεί, λόγω της έντασης στην οποία βρίσκεται εκείνη τη στιγμή, να επιτεθεί σε κάποιον, να πάει σε ανθρώπους που δεν συμπαθούν τους σκύλους, ή να προλάβει να φάει κάτι που δεν πρέπει», επισημαίνει ο κ. Στεφάνου.

Επίσης, όπως λέει ο κ. Στεφάνου, όσο εμείς κολυμπάμε, και καθώς ο σκύλος είναι μόνος του δεμένος στην ομπρέλα μας, δίπλα στην πετσέτα μας και στα πράγματα μας, αλλά και στα δικά του, αυτομάτως ο χώρος αυτός γίνεται ένας χώρος που, πιθανόν, να νιώσει ότι πρέπει να φυλάξει.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό για κάποιον περαστικό, ή για κάποιο παιδάκι που θα τον πλησιάσει για να τον χαϊδέψει, ή να παίξει μαζί του.

«Για να μην του στερούμε, λοιπόν, αυτές τις οικογενειακές στιγμές στην παραλία, καλό θα είναι να υπάρχει πάντα κάποιος στην παρέα μας, με τον οποίο ο σκύλος μας θα νιώθει άνετα, ώστε να είναι μαζί του όσο εμείς απολαμβάνουμε τη θάλασσα», συμβουλεύει ο κ. Στεφάνου, και συμπληρώνει: «Επειδή, όμως, έτσι δεν λύνουμε το πρόβλημα, αλλά απλώς το διαχειριζόμαστε, απαραίτητο είναι να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας να δέχεται όλη αυτή τη διαδικασία του μπάνιου και της θάλασσας ως κάτι φυσιολογικό. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να του μάθουμε να μη φοβάται το νερό, έτσι ώστε να απολαμβάνει και εκείνος τις καλοκαιρινές δροσερές βουτιές μαζί με εμάς».

Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου

Ο κ. Γιώργος Στεφάνου είναι θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της StarDogs Trainers Academy του Γιάννη Αραχωβίτη.
Και όπως λέει: «Η αγάπη μου, από παιδική ηλικία, για τους σκύλους και η μετέπειτα ανάγκη μου να μάθω πώς αυτό το υπέροχο ζώο σκέπτεται, πώς μαθαίνει, πώς νιώθει, πώς μας αντιλαμβάνεται, με οδήγησαν στην StarDogs Trainers Academy και τον Γιάννη Αραχωβίτη, ο οποίος και μου έλυσε όλες αυτού του είδους τις απορίες».
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Σκύλος: Πότε το θαλασσινό νερό μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία του