Ο σκύλος, ως γνωστόν, «αγαπά» τη ρουτίνα. Οτιδήποτε αλλάξει την καθημερινότητα και τις συνήθειές του, ενδέχεται να τον αγχώσει. Γι’ αυτό οφείλουμε, για οποιαδήποτε αλλαγή πρόκειται να συμβεί, να τον προετοιμάσουμε, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Κι ένα χαρμόσυνο γεγονός, που αλλάζει τη ζωή δίποδων και τετράποδων, είναι ο ερχομός ενός μωρού.

«Η εγκυμοσύνη, και πολύ περισσότερο η άφιξη ενός μωρού, είναι από τα πιο χαρούμενα γεγονότα στη ζωή ενός ζευγαριού. Είναι ένα πολύ ωραίο ταξίδι, αλλά και μια τεράστια αλλαγή για όλους. Αλλάζουν πολλά στο σπίτι, στο σώμα της μαμάς και στην ψυχολογία των μελλοντικών γονιών. Όλη αυτή η αλλαγή γίνεται αντιληπτή από τα κατοικίδιά μας. Νιώθουν την εγκυμοσύνη, μυρίζουν τις ορμονικές αλλαγές. Αντιλαμβάνονται ότι κάτι έχει αλλάξει στην καθημερινότητα της αγέλης. Όσο πιο έγκαιρα και σταδιακά βοηθήσουμε το κατοικίδιό μας να καταλάβει περί τίνος πρόκειται, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα», επισημαίνει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη, και τονίζει ότι ο σκύλος μας πρέπει να συσχετίσει το μωρό με κάτι θετικό, ώστε να μην το δει ανταγωνιστικά, κάτι που θα αυξήσει το άγχος του.

Υποστηρίζει ότι το χρονικό διάστημα των εννέα μηνών, που μεσολαβεί μέχρι τη γέννηση του μωρού, είναι αρκετό, ώστε να προετοιμαστούμε, τόσο εμείς όσο και το τετράποδο φιλαράκι μας, για τη μεγάλη αλλαγή.

Τι μπορείτε να κάνετε για να καλοδεχτεί το νέο μέλος της οικογένειας

Η κυρία Γρυπάρη δίνει τέσσερις πολύτιμες συμβουλές:

1) Αλλάζουμε κάποιες συνήθειες: Τώρα είναι η στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε το ζωάκι μας να αλλάξει κάποιες συνήθειες -και ποιες-, ώστε οι αλλαγές αυτές να γίνουν εγκαίρως, για να μην υπάρξει σύνδεσή τους με το νέο μέλος.

Προσοχή: Όλα θα πρέπει να γίνουν σταδιακά, με πολλή υπομονή και επιμονή και χωρίς καθόλου εκνευρισμό. Μην ξεχνάμε ότι οι συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα.

2) Διορθώνουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές: Εάν το αμελήσαμε μέχρι σήμερα, τώρα ήρθε η ώρα να διορθώσουμε οποιαδήποτε συμπεριφορά του ζώου μας θεωρούμε ότι θα προκαλέσει πρόβλημα αργότερα. Ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

3) Βασική εκπαίδευση: Στην περίπτωση που έχουμε κάνει βασική εκπαίδευση στον σκύλο μας και την έχουμε… ξεχάσει, καλό θα ήταν να κάναμε ένα «φρεσκαρισματάκι». Εάν δεν έχουμε κάνει καθόλου βασική εκπαίδευση, ποτέ δεν είναι αργά!

Η βασική εκπαίδευση είναι το αλφαβητάρι μιας ισορροπημένης σχέσης με τον σκύλο μας: βοηθά εμάς να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα και τις ανάγκες του, και εκείνον να μάθει να συνεργάζεται μαζί μας.

Εάν, λοιπόν, μπορούμε να συνεννοούμαστε με τον σκύλο μας, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό του, αποφεύγουμε παρεξηγήσεις και ζήλειες.

4) Εξοικειώνουμε το κατοικίδιο με την «ιδέα» ενός μωρού: Η άφιξη ενός νέου μέλους στο σπίτι μπορεί να δημιουργήσει μια ανασφάλεια στον τετράποδο φίλο μας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να τον εξοικειώσουμε εγκαίρως, ώστε να δεχθεί την παρουσία του χωρίς προβλήματα. Σε όλη αυτή τη διαδικασία προσθέτουμε και την επιβράβευση με λιχουδιά, ή παιχνίδι, ώστε να ενισχύσουμε τη θετική σύνδεση με οτιδήποτε σχετίζεται με το μωρό.

Τα παιδιά και τα ζώα επικοινωνούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: με την ενέργεια, το συναίσθημα και το ένστικτο. Ως εκ τούτου, ένα παιδί νιώθει πολύ πιο κοντά σε ένα πλάσμα που «μιλάει» την ίδια γλώσσα με αυτό. Θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα το ζωάκι και το μωρό θα γίνουν οι πιο στενοί φίλοι και οι καλύτεροι… σύμμαχοι στις σκανταλιές και το χουζούρι!

 

Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης

Παιδί και σκύλος: Τρία βήματα που θα τα κάνουν αχώριστους φίλους