«Τα μάτια σας δεκατέσσερα» στα άγανα θα πρέπει να έχετε κατά τη διάρκεια της βόλτας παρέα με τον σκύλο σας, καθώς απειλούν την υγεία του.

«Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τα ζώα μας από τα άγανα, τώρα που ανοίγει ο καιρός και πληθαίνουν οι βόλτες μας σε πάρκα και πλατείες», τονίζει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.

Τι είναι, όμως, τα άγανα;

Τα άγανα, όπως περιγράφει ο κ. Γινάργυρος, αποτελούν, στην ουσία, την κορυφή του άνθους ορισμένων ειδών αγριόχορτου, αλλά και του σιταριού. Λόγω του σαν V σχηματισμού τους, συμμετέχουν στη μεταφορά και εξάπλωση των σπόρων, των φυτών αυτών. Επειδή έχουν το σχήμα αυτό, είναι πολύ εύκολο να διεισδύσουν στο τρίχωμα, άλλα και στο δέρμα των ζώων.

Μάλιστα, πολλές φορές, μπορεί να προχωρήσουν ακόμη και σε εσωτερικά όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.

Ωστόσο, οι περιοχές που τα εντοπίζουμε πιο συχνά, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, είναι το δέρμα -ιδιαίτερα οι πατούσες και τα μεσοδακτύλια διαστήματα-, τα αυτιά, η μύτη και τα μάτια.

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο σκύλος;

Σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο, τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλούν τα άγανα, είναι:

στα αυτιά: συνεχές τίναγμα ή κλίση της κεφαλής, έντονο ξύσιμο του αυτιού και, σε δεύτερο στάδιο, ωτίτιδα. Στην περίπτωση που διαπεράσουν το τύμπανο, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και νευρολογικά προβλήματα, ή προβλήματα ακοής.

στο δέρμα: τοπικό πρήξιμο (γρομπαλάκι) στην περιοχή που τσιμπήθηκε το ζώο, φλεγμονή, ερυθρότητα και πόνος, ο οποίος, συνήθως, εκδηλώνεται με χωλότητα).

στα μάτια: έντονη ενόχληση, τοπικό πρήξιμο, οφθαλμικό έκκριμα, κλείσιμο του ματιού. Αν παραμείνουν για μεγάλο διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τραυματισμό του κερατοειδούς χιτώνα.

στη μύτη: συνηθέστερα, έντονο και επίμονο φτάρνισμα. Είναι πολύ συχνό, επίσης, το ζώο να τρίβει τη μουσούδα του στο πάτωμα, ή με την πατούσα του. Υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε ακόμη και βλεννώδες, ή και αιματηρό, έκκριμα από τη μύτη.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον σκύλο μας

Για να προφυλάξουμε, λοιπόν, τον αγαπημένο μας φίλο από τα άγανα, ο κ. Γινάργυρος συμβουλεύει:

Καλό θα ήταν, κατά την ανοιξιάτικη αλλά και κατά τη θερινή περίοδο, να αποφεύγετε τις βόλτες σε μέρη με πολλά χόρτα, ή, αν αυτό δεν είναι απόλυτα δυνατό, να έχετε τον σκύλο σας κοντά σας με το λουρί του.

Επίσης, οι τρίχες από τα πατουσάκια, άλλα και από τα αυτιά, θα πρέπει να καθαρίζονται και να κουρεύονται συχνά, έτσι ώστε να μην έχουν τα άγανα πρόσφορο έδαφος για να πιαστούν.

Είναι αυτονόητο πως, αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα στο ζώο σας, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρο σας, έτσι ώστε να σας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα».

Ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος

Ο κ. Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική. Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια, πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων. Είναι ενεργό μέλος, του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), καθώς και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.

Διαβάστε επίσης