Ποιος θα κουνά χαρούμενα την ουρά του και θα ξερογλείφεται την ώρα που εσείς θα μαγειρεύετε για το γιορτινό τραπέζι;

Ποιος άλλος; Ο σκυλάκος σας!

«Για να γιορτάσουμε αυτές τις Άγιες Ημέρες, θα βρεθούμε με συγγενείς και φίλους. Μαζί μας, πάντα, ο σκύλος μας, το πιστό μέλος της οικογένειάς μας.

Από το πασχαλινό μας τραπέζι υπάρχουν τροφές που δεν επιτρέπεται να δοθούν στον μικρό μας φίλο. Γιατί, όχι απλά δεν θα τον ωφελήσουν, αλλά μπορεί και να τον βλάψουν», επισημαίνει η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Οι τροφές που δεν πρέπει να γευτεί ο σκύλος σας, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, είναι οι εξής:

Σοκολατένια αυγά

Σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν και μικρά παιδιά, δεν λείπουν, το σοκολατένιο αυγό, ή τα μικρά σοκολατένια αυγουλάκια.

Η σοκολάτα είναι απαγορευμένη τροφή για τον σκύλο μας, γι΄αυτό δεν πρέπει να του δοθεί σαν λιχουδιά, είτε από εμάς είτε από κάποιο παιδί, θέλοντας να τον ευχαριστήσουμε.

Περιέχει μια χημική ένωση, τη θεοβρωμίνη, η οποία δεν μεταβολίζεται από τον οργανισμό του σκύλου, και είναι τοξική για τον οργανισμό του.

Μάλιστα, όσο πιο σκούρα η σοκολάτα, τόσο περισσότερη θεοβρωμίνη περιέχει.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένας σκύλος, και οφείλουμε να ενημερώσουμε τον θεράποντα κτηνίατρο, είναι: εμετός, διάρροια, γρήγορες αναπνοές και επιληπτική κρίση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν πιο δυσμενείς συνέπειες, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, κώμα, ακόμη και θάνατος.

Το τσόφλι από τα βαμμένα αυγά

Το αυγό είναι μια εξαιρετική τροφή για τον σκύλο μας, όταν δοθεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος διατροφής, καθώς αποτελεί μια πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας. Μπορεί να δοθεί, είτε ωμό, είτε μαγειρεμένο, ανάλογα με το αν ο σκύλος μας ακολουθεί ένα πρόγραμμα ωμής ή μαγειρεμένης τροφής.

Περιέχει βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, σίδηρο, βιταμίνη Β12, σελήνιο, αντιοξειδωτικά όπως η λουτείνη, καθώς και λιπαρά οξέα.

Παράλληλα, το τσόφλι του αυγού είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, περιέχει φώσφορο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β6.

Το βαμμένο τσόφλι, όμως, καλό θα είναι να το αποφύγουμε και να μην το δώσουμε στον σκύλο μας, παρόλο που στις βαφές που κυκλοφορούν, χρησιμοποιούν μη τοξικά χρώματα.

Όμως, χρησιμοποιείται μια ουσία, συνήθως ως συντηρητικό της βαφής, η οποία είναι το προπυλοπαραμπέν (propylparaben), και μπορεί να προκαλέσει δερματική αντίδραση στον σκύλο μας.

Μαγειρεμένα κόκκαλα

Τα κόκκαλα αποτελούν μια πολύ καλή και βασική πηγή φυσικού ασβεστίου για τον σκύλο μας, το οποίο είναι απαραίτητο στην διατροφή του. Αλλά θα πρέπει να δοθούν, είτε σε αλεσμένη μορφή, όπως είναι το οστεάλευρο που μπορείτε να βρείτε στο Internet ως bone meal, είτε ωμά, αν ο σκύλος μας ακολουθεί μια ωμή διατροφή. Εννοείται πως, αν τρέφεται με ωμή τροφή, έχει ακολουθηθεί μια διαδικασία εξοικείωσης με τα κόκκαλα και του προσφέρουμε -πάντα με επίβλεψη– τα κατάλληλα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του.

Τα μαγειρεμένα κόκκαλα αποτελούν ένα σοβαρό κίνδυνο, τόσο για το στομάχι του, όσο και για το στόμα του, καθώς μπορεί να σπάσουν και να τραυματίσουν το ζώο.

Ιδίως τα κόκκαλα από το αρνί, που είναι λεπτά και αιχμηρά, ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πέτσα και λίπη από το αρνί

Το αρνίσιο κρέας είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης για τον σκύλο μας. Θα πρέπει, όμως, να αποφύγουμε να δώσουμε την πέτσα και τα λίπη, καθώς περιέχουν αυξημένα λιπαρά, τα οποία θα επηρεάσουν το πεπτικό του σύστημα. Θα του προκαλέσουν διάρροια, δυσπεψία, αλλά και κάποιο επεισόδιο παγκρεατίτιδας.

Συμβαίνει, δηλαδή, ό,τι και στους ανθρώπους, που τις γιορτινές ημέρες μπορεί να καταναλώσουν αρκετά λιπαρές τροφές και, στη συνέχεια, να εμφανίσουν καούρες και δυσπεψία.

Αλλά στον σκύλο μας υπάρχει και ο κίνδυνος της παγκρεατίτιδας, που είναι η φλεγμονή στο πάγκρεας.

Κρεμμύδι από τη μαγειρίτσα

Από τα συστατικά της μαγειρίτσας δεν μπορούμε να δώσουμε κρεμμύδι, ή φρέσκο κρεμμυδάκι, που συνήθως προσθέτουμε όταν τη φτιάχνουμε.

Το κρεμμύδι, όπως και το φρέσκο κρεμμυδάκι, είτε πρόκειται για ωμά, είτε για μαγειρεμένα, είναι τοξικά για τον σκύλο μας, καθώς περιέχουν την ουσία Ν-προπυλ δισουλφίδιο, η οποία διασπά τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας τον σκύλο μας σε αναιμία.

Υπάρχουν, όμως, και φαγητά που μπορούμε να προσφέρουμε στον μικρό μας φίλο, όπως ενημερώνει η κα Παλαιολογοπούλου.

Μπορούμε να του δώσουμε λίγες από τις συνοδευτικές πατάτες, εφόσον δεν έχουν αλάτι ή πολύ λάδι, όπως και ένα καθαρισμένο βρασμένο αυγό χωρίς αλάτι. Επίσης, μπορούμε να του προσφέρουμε το καθαρό κρέας από το αρνί.

Και το άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι, όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου, να φτιάξουμε ένα ξεχωριστό γεύμα για τον σκύλο μας, με συστατικά που θα χρησιμοποιήσουμε για τα δικά μας πιάτα.

Συνταγή: Μαγειρεύουμε μαγειρίτσα για τον σκύλο μας

Υλικά (οι ποσότητες των υλικών είναι σε ωμή μορφή)

● ½ κούπα κομμένη συκωταριά από αρνί (συκώτι, καρδιά, πνεύμονας).

●½ κούπα αρνίσιο κρέας σε κομματάκια

● ½ κούπα κομμένο ή ψιλοκομμένο μαρούλι

● 2 κούπες καστανό ρύζι. Αν είναι δύσπεπτο για τον σκύλο μας, μπορούμε να δώσουμε λευκό ρύζι

● 1 χτυπημένο αυγό

Αφού δώσουμε μια πρώτη βράση στο κρέας και στη συκωταριά, στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ρύζι με όσο νερό χρειαστεί, ώστε να μαγειρευτεί καλά. Αν πρόκειται για καστανό ρύζι, το οποίο χρειάζεται αρκετό χρόνο, μπορούμε να το βράσουμε χωριστά και, στη συνέχεια, να το προσθέσουμε.

Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο του ρυζιού προσθέτουμε το μαρούλι και, όταν γίνει το φαγητό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι, έτσι ώστε να δέσουν όλα τα υλικά μας, και το ρύζι να απορροφήσει και τα τελευταία υγρά του. Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό, το οποίο ανακατεύουμε στο αχνιστό φαγητό, ώστε να ψηθεί και αυτό.

Καλή του όρεξη και Καλό Πάσχα σε όλους, με υγεία πάνω απ’ όλα!

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

● https://thechicchemist.com/the-chemistry-of-dyeing-easter-eggs/

● https://www.msdvetmanual.com/toxicology/food-hazards/chocolate-toxicosis-in-animals

● https://wagwalking.com/condition/parabens-allergies

Διαβάστε επίσης