«Σίγουρα θα έχετε βιώσει εκείνη την αμήχανη, ίσως ντροπιαστική, στιγμή, που ο σκύλος σας, ή ένας άγνωστος σκύλος, κολλάει τη μύτη του στα απόκρυφα σημεία σας και μυρίζει επίμονα. Θαρρείς και έχετε κρύψει εκεί ένα λαχταριστό λουκάνικο!

Ο σκύλος δεν γνωρίζει πως αυτό σας φέρνει σε αμηχανία. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να μην του χαλάτε το χατίρι. Αδιαφορήστε. Κάντε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αφήστε τον να κάνει τα δικά του, και ας εξηγήσουμε το γιατί», προτείνει η θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ασπασία Σκιαδαρέση.

Εξηγεί ότι η όσφρηση του σκύλου είναι εξαιρετικά ισχυρή, καθώς διαθέτει 220 εκατομμύρια οσφρητικούς αδένες (του ανθρώπου, δεν ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια).

Τα γεννητικά όργανα, αλλά και ο πρωκτός, όπως αναφέρει η κα Σκιαδαρέση, είναι τα σημεία από τα οποία ο σκύλος συλλέγει πληροφορίες για τους άλλους σκύλους και, κατ’ επέκταση, για τους ανθρώπους.

«Οι σκύλοι έχουν σε όλο τους το σώμα αποκρινείς αδένες, αλλά η μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους βρίσκεται στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό. Γι’ αυτό και μυρίζουν ο ένας τον πισινό του άλλου.

Αυτοί οι αδένες απελευθερώνουν φερομόνες, οι οποίες μεταφέρουν όλους τους διαφορετικούς τύπους πληροφοριών.

Στον άνθρωπο, αυτοί οι αδένες είναι συγκεντρωμένοι στις μασχάλες και στα γεννητικά όργανα.

Δεδομένου ότι ένας σκύλος μπορεί να φτάσει μόνο τα γεννητικά όργανα ενός ανθρώπου, κατευθύνεται εκεί για να συγκεντρώσει πληροφορίες. Εκτός αν είμαστε ξαπλωμένοι», αναφέρει η θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με την κα Σκιαδαρέση, ορισμένες πληροφορίες που συλλέγει ο σκύλος, μυρίζοντας αυτά τα σημεία, για τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, είναι οι εξής:

1. η ηλικία

2. το φύλο

3. η διάθεση

4. εάν ένα θηλαστικό μπορεί να ζευγαρώσει, τον οίστρο

5. τα επίπεδα στρες στον οργανισμό

6. πιθανή ασθένεια, όπως τον καρκίνο του μαστού, της μήτρας κ.ά., ή επίπεδα ινσουλίνης

7. τα επίπεδα ορμονών

8. αν έχουν κάνει πρόσφατα σεξ

9. την κύηση

10. την έμμηνο ρύση/ωορρηξία.

«Όλα αυτά θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον ενός σκύλου καθώς, όταν συμβαίνουν, ο άνθρωπος έχει μια διαφορετική μυρωδιά. Και θέλουν να γνωρίζουν το γιατί.

Αυτό συμβαίνει επειδή εμείς εκκρίνουμε υψηλότερα επίπεδα φερομονών.

Αυτός μπορεί, επίσης, να είναι ο λόγος που τα σκυλιά κλέβουν συχνά εσώρουχα, καθώς το εσώρουχο φέρει το άρωμα του ιδιοκτήτη.

Επίσης, ένας ευγενικός χαιρετισμός μεταξύ δύο σκύλων, αρχικά εκδηλώνεται με μύρισμα μύτημύτη. Και αφού σε γραμμή ημικύκλιου φτάσουν στα ποπουδάκια τους, μυρίζουν ποπό – ποπό, κι έπειτα «κλείνουν» με ένα χαρούμενο κούνημα ουράς.

Εκτός, λοιπόν, από τη συγκέντρωση πληροφοριών, ο σκύλος με αυτόν τον τρόπο θέλει να μας χαιρετήσει», διευκρινίζει η κα Σκιαδαρέση και επισημαίνει, για μία ακόμη φορά, ότι καλό είναι να μη στεναχωρούμε τον καλύτερο μας φίλο όταν εκδηλώνει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Επιπλέον, αναφέρει ότι οι σκύλοι έχουν ακόμη ένα ειδικό όργανο που είναι ειδικά «αφιερωμένο» στην επεξεργασία των μυρωδιών, το οποίο ονομάζεται όργανο του Jacobson, ή όργανο vomeronasal.

Εξηγεί ότι το όργανο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς ένας σκύλος ερμηνεύει τη μυρωδιά.

Συνδέεται με το τμήμα του εγκεφάλου του σκύλου που είναι «αφιερωμένο» στο άρωμα/τη μυρωδιά, το οποίο είναι πολλάκις μεγαλύτερο από αυτό ενός ανθρώπου.

Και κλείνει, λέγοντας: «Ε, ναι, λοιπόν… Ο σκύλος σας, σας χαιρετάει, αλλά ως γνωστόν είναι και λιγουλάκι κουτσομπόλης… Μήπως να τον «ακούσετε» και να τον εμπιστευθείτε, αν εξακολουθεί να επιμένει στα σημεία αυτά;».

Η θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ασπασία Σκιαδαρέση

Η κυρία Ασπασία Σκιαδαρέση αποφοίτησε το 2019 από τη Σχολή StarDogs του κ. Γιάννη Αραχωβίτη και είναι θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς. Έχει παρακολουθήσει κύκλο μετεκπαίδευσης στη Σχολή Dogfully της κ. Εριέττας Καραμπέτσου. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Ελληνική Κοινότητα Συμπεριφοράς). Μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο αντικείμενό της και μαθαίνει τους σκυλογονείς να κατανοούν, να σέβονται και να χτίζουν το Μαζί με τα σκυλοπαιδιά τους. Ζει στην Πάτρα.

Διαβάστε επίσης