Για όσους αγαπούν τα ζώα, η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων είναι ανοιχτή πληγή. Μία πληγή που, ίσως, αρχίσει να επουλώνεται.

Ακτίδα αισιοδοξίας το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση του Τμήματος Προστασίας Ζώων στην Ελληνική Αστυνομία, με στόχο να μειώσει τα οδυνηρά περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων που παρατηρούνται, δυστυχώς, στη χώρα μας.

Ακτίδα ελπίδας και ο νέος νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, τρεις γυναίκες που αγαπούν τα ζώα και παλεύουν «με νύχια και με δόντια», η κάθε μία από το δικό της πόστο, για την ευζωία τους περιγράφουν την κατάσταση.

«Υιοθετήστε ένα αδεσποτακι! Δεν σώζετε μόνο μια ζωή, σώζετε και την ψυχή σας!»

Καθοριστικό ρόλο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς τα αδέσποτα ζώα έχουν τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα περιστατικά κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων.

Αυτό ισχυρίζεται η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα ζώα, Σεραφίνα Αβραμίδου, και φέρνει ως παράδειγμα το κυνοκομείο της Σπάρτης. Η είδηση ότι εκεί ζουν περίπου 400 σκύλοι σε εξαιρετικά κακή κατάσταση έκανε τον γύρο στα κοινωνικά δίκτυα και κινητοποίησε τον κόσμο.

«Στο κυνοκομείο υπήρχαν περίπου 400 σκύλοι, που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Πολύς κόσμος ευαισθητοποιήθηκε και έσπευσε να βοηθήσει. Προσέφεραν φάρμακα, τροφές, οτιδήποτε χρειάζονταν τα ζωάκια. Και το ευχάριστο είναι ότι έχουν υιοθετηθεί πάνω από 200 σκυλάκια», τονίζει η κα Αβραμίδου.

Με τον νέο νόμο (4830), όπως αναφέρει η κα Αβραμίδου, οι δήμοι θα τίθενται, πλέον, ενώπιον των ευθυνών τους. «Θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα άτομο που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ζώα, ενώ θα λαμβάνουν σημαντική οικονομική στήριξη, όπως, για παράδειγμα, για στειρώσεις, για τη δημιουργία καταφυγίων και τον εξοπλισμό τους. Επίσης, θα τους δοθεί η δυνατότητα προσλήψεων, έτσι ώστε να ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό οι υπηρεσίες που θα ασχολούνται με τα ζώα», επισημαίνει η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα ζώα και προσθέτει: «Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την προστασία των ζώων στη χώρα μας είναι η σύσταση ειδικού Τμήματος στην Αστυνομία για τα ζώα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή μέχρι τώρα ο κόσμος που ήθελε να κάνει κάποια καταγγελία, δεν ήξερε πού να απευθυνθεί και πολλοί αστυνομικοί δεν γνώριζαν καλά τους νόμους που αφορούν τα ζώα.

Βλέπουμε ότι από το κεντρικό κράτος κινούνται κάποια πράγματα, τα οποία θα συμβάλουν στην προστασία και τον σεβασμό απέναντι στα ζώα. Και έχουμε την ελπίδα ότι όλα αυτά θα εφαρμοστούν».

Η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα ζώα, Σεραφίνα Αβραμίδου

Ένα θλιβερό γεγονός που εξελίσσεται στα εδάφη της Ευρώπης είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Είναι φοβερά συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους να ξεσπιτώνονται και μέσα στις προτεραιότητες τους να είναι να πάρουν μαζί και τα ζώα τους. Βλέπουμε πολλές φωτογραφίες με ανθρώπους που έχουν μια βαλίτσα στο χέρι και ένα, δύο, τρεις γάτες στην αγκαλιά τους. Ενημερώθηκα και για μία κυρία που ήταν καθηγήτρια πανεπιστημίου στο Χάρκοβο, η οποία ήρθε στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί της τον σκύλο της και τις επτά γάτες της, αλλά και άλλες 10 γάτες που βρήκε εκεί εγκαταλελειμμένες, αναφέρει η κα Αβραμίδου και προσθέτει: «Με όλα αυτά τα άσχημα που συμβαίνουν γύρω μας, η συντροφιά ενός ζώου μέσα στο σπίτι μας δίνει χαρά. Μαλακώνει, κάπως, την ψυχή μας. Τα ζώα είναι αγνά, και η επαφή μαζί τους μάς δίνει ελπίδα. Αισθανόμαστε ότι δεν είναι όλα μαύρα. Ότι υπάρχει και το καλό δίπλα μας».

Η μόνη ελπίδα για να υπάρξει σεβασμός στα ζώα, όπως υποστηρίζει η κα Αβραμίδου, είναι η παιδεία από μικρή ηλικία. Γι’ αυτό ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Animal Action Hellas, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την ανάπτυξη ενσυναίσθησης απέναντι στα ζώα. «Έχουμε πάρει άδεια από το υπουργείο Παιδείας και θα επισκεφτούμε δημοτικά σχολεία μέσα στην εβδομάδα. Συνεργάτης της Animal Action θα επισκεφτεί σχολεία του Δήμου Αθηναίων και θα τους παρουσιάσει το πρόγραμμα. Κάθε σχολείο θα παίρνει ως δώρο ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που λέγεται «Τα αδεσποτάκια». Είναι ένα παιχνίδι που έχει φτιάξει η Animal Action και απεικονίζει τη ζωή ενός αδέσποτου ζώου, έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να ευαισθητοποιηθούν. Στο τέλος το παιχνιδιού το αδεσποτάκι βρίσκει σπίτι», λέει η κα Αβραμίδου και προτρέπει: «Υιοθετήστε ένα αδεσποτάκι! Δεν σώζετε μόνο μια ζωή, σώζετε και την ψυχή σας».

“Καθοριστικό ρόλο για τη μείωση των αδέσποτων ζώων έχουν η στείρωση και η καταχωρημένη ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων ζώων”

«Έχουν γίνει κάποια βήματα με τον νέο νόμο 4830 (ΦΕΚ 169/18-9-2021 (τεύχος πρώτο)) ως προς τα αδέσποτα ζώα. Είναι ένας καλός νόμος, αλλά πρέπει να συνταχθούν κάποιες διευκρινιστικές εγκύκλιοι. Για παράδειγμα, ενώ οι δήμοι πρέπει να συνεργάζονται με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δεν έχει γίνει η καταγραφή τους ανά δήμο. Στην ουσία είναι τα φιλοζωικά σωματεία/οργανώσεις όπως και οι φιλόζωοι δημότες, που γνωρίζουν πού βρίσκονται τα αδέσποτα ζώα, καθώς τα φροντίζουν. Χωρίς συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα», τονίζει η πρόεδρος του Stray.gr και γενική γραμματέας του ZeroStrayPawject, Σοφία Τζονίκη.

Επισημαίνει ότι ο νέος νόμος ορίζει πολύ πιο ξεκάθαρα, από ό,τι ο προηγούμενος, ότι η φροντίδα, η περισυλλογή και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι αρμοδιότητα των δήμων.

Θεωρεί σημαντικό ότι μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο είναι υπεύθυνο για τους δήμους.

Ωστόσο, ο «νέος νόμος πάσχει στην εφαρμογή. Αν δεν πάρει «σάρκα και οστά» η βάση με το DNA των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, θα συνεχίζουν να είναι χωρίς ταυτότητα, και εύκολα θύματα στην κακοποίηση και εγκατάλειψή τους», τονίζει η κα Τζονίκη.

Η πρόεδρος του Stray.gr και γενική γραμματέας του ZeroStrayPawject, Σοφία Τζονίκη

Πιστεύει ακράδαντα ότι για τη μείωση των αδέσποτων ζώων καθοριστικό ρόλο έχουν, η στείρωση και η καταχωρημένη ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων ζώων.

Καταλήγει ότι η εφαρμογή του νέου νόμου θα τους δώσει τη δύναμη να συνεχίσουν να παλεύουν καθημερινά στους δρόμους για να φροντίσουν, να προστατεύσουν και να βρουν ένα σπιτικό στα πλάσματα που ζουν στους δρόμους.

«Αυτή η μέρα δεν είναι γιορτή. Είναι υπενθύμιση για τα πλάσματα που ζουν στους δρόμους και στα κλουβιά»

«Τα αδέσποτα είναι πλάσματα που μας έχουν απόλυτη ανάγκη. Πλάσματα που ο άνθρωπος δημιούργησε και τα έφερε σε αυτή την κατάσταση. Πλάσματα που δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μοίρα τους. Κι όμως, υφίστανται όλα τα δεινά της.

Βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπα με αμέτρητες δυσκολίες και κινδύνους. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο για εκείνα, ούτε καν το φαγητό και το νερό.

Το γραφτό τους είναι, ή να μείνουν στο δρόμο κινδυνεύοντας από τις κλωτσιές, τα αυτοκίνητα και τις φόλες, ή να πάνε σε ένα κυνοκομείο, σαν της Σπάρτης, για να πεθάνουν ακόμη πιο φρικτά. Είτε θα είναι τυχερά, και θα πάνε σε ένα καλό καταφύγιο, είτε, ιδανικά, θα βρεθεί ένας άνθρωπος που θα τα υιοθετήσει, όπως τους αξίζει», τονίζει η διευθύντρια της ZeroStray Academy, Σταματίνα Σταματάκου.

Η διευθύντρια της ZeroStray Academy, Σταματίνα Σταματάκου

Αυτή η μέρα δεν είναι γιορτή, όπως λέει, αλλά είναι υπενθύμιση για τα πλάσματα που ζουν στους δρόμους και στα κλουβιά, και ζητούν να ακουστεί η φωνή τους μέσα από τα δικά μας λόγια.

«Αυτός είναι ο ρόλος μας, αυτή οφείλει να είναι η δράση μας.

Στόχος μας, όπως λέει και το όνομά μας, είναι “Zero Stray = Μηδέν Αδέσποτα”.

Να μην υπάρχει, πια, στην Ελλάδα αυτή η ημέρα. Όχι γιατί πήραμε τα αδέσποτα και τα εξαφανίσαμε στα όρη και στα βουνά για να πεθάνουν, ή γιατί τα κλείσαμε σε καταφύγια της ντροπής για να μην τα βλέπουμε.

Να μην υπάρχει αυτή η μέρα, επειδή θα έχουμε καταφέρει ως πολιτεία και κοινωνία να σταματήσουμε την υπεργεννητικότητα και τις αμέτρητες εγκαταλείψεις.

Γιατί θα έχουμε καταλάβει συνολικά ότι τα αδέσποτα δεν φύτρωσαν. Ότι οι γονείς τους, ή και τα ίδια, υπήρξαν κάποτε δεσποζόμενα.

Γιατί θα έχουμε δημιουργήσει δομές και θεσμούς αντάξιους του πολιτισμού μας, με γνώμονα πάντα ότι πρόκειται για συναισθανόμενα πλάσματα που νιώθουν πόνο, φόβο και χαρά», επισημαίνει η κα Σταματάκου και προσθέτει: «Στην Ακαδημία του Zero Stray Pawject (Zero Stray Academy) είμαστε μία ομάδα 30 ανθρώπων, ο κάθε ένας με τη δική του εξειδίκευση, που προσπαθούμε να δώσουμε δωρεάν στους δήμους της χώρας την τεχνογνωσία για τη διαχείριση και πρόληψη των αδέσποτων ζώων, αρχικά με το βασικό πρόγραμμα σπουδών.

Την επόμενη σεζόν αναμένονται ακόμη πιο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τόσο με τηλεκπαίδευση αλλά και διά ζώσης.

Οι δήμοι είναι, ήδη από το 2012, οι αρμόδιοι για τα ζώα συντροφιάς. Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4830/2021 είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, με πρόβλεψη ακόμη και για ελεγκτικό μηχανισμό.

Στο Zero Stray Pawject & Academy δεν πιστεύουμε στα ευχολόγια, αλλά στη σκληρή δουλειά και στις πράξεις, γιατί λύσεις υπάρχουν σε κάθε πρόβλημα.

Το νέο νομικό πλαίσιο δίνει λύσεις, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι, σχεδόν, τις “εξαναγκάζει”, αρκεί, φυσικά, να εφαρμοστεί.

Εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε τα εργαλεία. Για να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να δούμε κυνοκομείακολαστήρια. Για να μη χρειαστεί να πάμε ποτέ ξανά σε καμία Σπάρτη με εκατοντάδες εξαθλιωμένα σκυλιά μέσα στα κόπρανά τους, αφημένα εσκεμμένα για να πεθάνουν φρικτά μακριά από την εκάστοτε πόλη».

Διαβάστε επίσης