Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι κάμπιες έκαναν την εμφάνισή τους. Ένας εχθρός, τόσο για τα πεύκα, όσο και για τα κατοικίδιά μας.

«Η κάμπια θεωρείται μια από τις σημαντικότερες «πληγές» για τα μεσογειακά πεύκα, αλλά και για άλλα δέντρα.

Εκτός από την καταστροφή που προκαλεί στα δέντρα, η κάμπια μπορεί να προξενήσει προβλήματα υγείας σε ανθρώπους και ζώα (γάτες, σκύλους), καθώς έχει τριχίδια που προκαλούν κνίδωση και αλλεργικές αντιδράσεις.

Το πιο συχνό αποτέλεσμα στα ζώα είναι τα οιδήματα στην περιοχή του στόματος. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χάσουν μέρος της γλώσσας και των χειλιών, ή ακόμη και να πάθουν ασφυξία», τονίζει ο κτηνίατρος, Λάζαρος Καρανάσιος.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι, για τους αγαπημένους μας φίλους, οι κάμπιες, και οι κηδεμόνες σκύλου/γάτας θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει έρθει σε επαφή με κάμπια, θα δείτε το ζώο νευρικό, να έχει φαγούρα στα χείλη και στη γλώσσα του, ή ακόμη και να είναι πρησμένα, στην περίπτωση που η κάμπια έχει έρθει σε επαφή με το εσωτερικό του στόματός του. Επίσης, θα παρουσιάζει περισσότερη σιελόρροια από τη συνηθισμένη, και θα καταπίνει πολύ γρήγορα.

Αυτά τα συμπτώματα, όμως, μπορεί να οφείλονται και σε άλλους λόγους, όπως δηλητηρίαση από ορισμένα φυτά.

Επομένως, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο, έτσι ώστε να προσδιορίσουν τα ακριβή αιτία και να συνταγογραφηθεί η σωστή θεραπεία», τονίζει ο κ. Καρανάσιος και συμπληρώνει: «Τα πιο συνηθισμένα αποτελέσματα της κάμπιας στα ζώα είναι η φλεγμονή του στόματος, της γλώσσας και των χειλιών.

Τέτοιες αντιδράσεις συμβαίνουν όταν το ζώο γλείψει, ή η κάμπια έρθει σε επαφή με το στόμα του.

Εκτός από το πρήξιμο, θα μπορούσε να επέλθει θάνατος ιστού στις πληγείσες περιοχές. Το ζώο μπορεί να χάσει μέρος της γλώσσας ή των χειλιών.

Οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη χειρότερες, εάν το κατοικίδιό σας καταπιεί μια κάμπια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή του λάρυγγα.

Αυτό θέτει σε κίνδυνο την αναπνοή και είναι πιθανόν να οδηγήσει στον θάνατο του ζώου».

Δύο ακόμη προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η κάμπια στον σκύλο και τη γάτα, είναι τα εξής, σύμφωνα με τον κτηνίατρο: α) η φλεγμονή των βλεφάρων και η έλκη στον κερατοειδή, που προκαλούνται όταν τα τριχίδια της κάμπιας μεταφέρονται μέσω του ανέμου, και β) η φλεγμονή της ρινικής κοιλότητας, που παρουσιάζεται όταν το ζώο μυρίσει την κάμπια, ή σημεία όπου υπάρχουν φωλιές, και τα τριχίδια του ζωύφιου εισέλθουν στη μύτη του.

Η ιατρική πρόγνωση

Όπως εξηγεί ο κ. Καρανάσιος, η πρόγνωση ποικίλλει ανάλογα με την πάσχουσα περιοχή, το μέγεθος της βλάβης και την έγκαιρη θεραπεία.

Στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει έρθει σε επαφή με κάμπιες, ο κ. Καρανάσιος συμβουλεύει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση και να δοθεί η καταλληλότερη θεραπεία.

Πρόληψη

Τέλος, ο κ. Καρανάσιος επισημαίνει ότι το φθινόπωρο και την άνοιξη οφείλουμε να ελέγχουμε τις περιοχές όπου περνούν τον χρόνο τους οι σκύλοι και οι γάτες μας. Να αποφεύγουμε τις πευκόφυτες περιοχές, όπου υπάρχουν κάμπιες, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες, το κατοικίδιό μας να έρθει σε επαφή μαζί τους. Ή, να φροντίσουμε να τις απομακρύνουμε, στην περίπτωση που διαθέτουμε αυλή/κήπο με πεύκα.

Ο κτηνίατρος, Λάζαρος Καρανάσιος

Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Medeicina Veterinaria Federico II με βαθμό άριστα. Το κτηνιατρικό του κέντρο βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Συνεργάζεται με φιλοζωικές οργανώσεις και, παράλληλα, αρθρογραφεί, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, για ποικίλα θέματα.

Διαβάστε επίσης