Πετάγονται σαν ελατήριο στο άκουσμα κάποιου παιχνιδιού με ήχο, ενώ κάποιοι άλλοι, με το που θα δουν το μπαλάκι τους, παίρνουν θέση. Είναι και κάποιοι «τύποι» που βάζουν τρυφερά στο στόμα τους το λούτρινο παιχνιδάκι τους και πάνε να κοιμηθούν «αγκαλίτσα».

Κάθε σκύλος έχει τις προτιμήσεις του στα παιχνίδια. Γιατί, όμως;

Η κα Ιωάννα Κουμεντάκη, θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, μας δίνει την απάντηση.

Η κα Ιωάννα Κουμεντάκη, θετική εκπαιδεύτρια σκύλων

Η εμμονή ενός σκύλου με ένα συγκεκριμένο παιχνίδι έχει το δικό της μυστήριο.

Είναι η μυρωδιά; Η υφή; Το σχήμα; Το χρώμα; Ή, μήπως, το μέγεθος;

Υπάρχει τεράστια ποικιλία παιχνιδιών που μπορούμε να επιλέξουμε για τους σκύλους μας. Πολλοί από εμάς διαλέγουμε τα πιο χαριτωμένα, ή τα πιο αστεία. Αλλά οι σκύλοι, ακόμη μία φορά, θα μας διαψεύσουν με τον τρόπο που επιλέγουν το δικό τους αγαπημένο παιχνίδι.

Και, καθώς παραμένουν συναισθηματικά «αιώνια νήπια», δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντικαταστήσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι με κάτι άλλο, μεγαλώνοντας.

Ανάλογα με τη φυλή και το ταμπεραμέντο του σκύλου, ενδέχεται να προτιμούν συγκεκριμένα παιχνίδια.

Αρκετοί σκύλοι δείχνουν προτίμηση σε μαλακά παιχνίδια, που εκπέμπουν και κάποιον ήχο. Τα εύπλαστα παιχνίδια, που κάνουν θόρυβο, πιθανότατα να τους θυμίζουν το «θήραμα». Και με αυτά τα παιχνίδια ενεργοποιείται ένα τμήμα του εγκεφάλου που κυβερνά αυτά τα ένστικτα.

Οι φυλές τύπου Terrier και τα κυνηγόσκυλα, αρκετές φορές, επιλέγουν ένα τέτοιο παιχνίδι.

Πολλοί είναι και οι σκύλοι που αγαπούν τα λούτρινα παιχνίδια. Τα Labrador, ή τα Golden Retrievers, συνήθως επιλέγουν τα κουκλάκια ως αγαπημένο παιχνίδι. Τους αρέσει να τα βάζουν, ήπια, στο στόμα τους, να παίζουν ή/και να ξαπλώνουν μαζί τους.

Οι φυλές με ένστικτο κυνηγιού επιλέγουν, πολλές φορές, ένα τέτοιο παιχνίδι. Στόχος είναι να επιστρέψουν το «θήραμα» σε καλή κατάσταση πίσω στον κυνηγό. Γι’ αυτό το κρατούν χαλαρά με το στόμα τους.

Ενδέχεται, επίσης, κάποιοι σκύλοι να συνδέονται με βελούδινα παιχνίδια, επειδή τους θυμίζουν τα κουτάβια ή τα αδέρφια τους. Σκύλοι που κοιμούνται μαζί με το λούτρινο κουκλάκι τους, το φέρνουν στο κρεβάτι τους και του συμπεριφέρονται με αγάπη, πιθανότατα έχουν απομακρυνθεί από τη μαμά τους νωρίς, και δεν έχουν απογαλακτιστεί πλήρως. Επίσης, σκύλοι με έντονα μητρικά ένστικτα, σκύλοι που έχασαν τα κουτάβια τους, ή είχαν κάποια ψευδοκύηση, ενδέχεται να «υιοθετήσουν» ένα τέτοιο παιχνίδι, προκειμένου να το φροντίσουν.

Tag of war/διελκυστίνδα: Πολλοί σκύλοι αγαπούν αυτό το παιχνίδι. Φυλές όπως Bull Terrier, Pug, αγγλικά και γαλλικά Bulldog, συνήθως εθίζονται στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Αυτό το είδος παιχνιδιού θέλει ιδιαίτερη προσοχή, για να μην ξεφύγει από τον έλεγχο. Καλό θα είναι, με τη βοήθεια εκπαιδευτή να βάλετε σαφείς και ακριβείς κανόνες στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Παιχνίδια παζλ: Τα προτιμούν οι σκύλοι που τα ένστικτά τους οδηγούν σε μια διαρκή αναζήτηση για φαγητό. Οι σκύλοι που λατρεύουν να λύνουν πάζλ, ή να παίζουν με παιχνίδια που αναπτύσσουν την όσφρηση ή την ακοή, είναι αποφασισμένοι να κερδίζουν, επειδή γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η ανταμοιβή τους θα είναι η λιχουδιά!

Τα γνωστικά παιχνίδια παρέχουν νοητική διέγερση, άσκηση, και βοηθούν πολύ τους υπερδραστήριους σκύλους στην εκτόνωση.

Ανάκτηση παιχνιδιών: Υπάρχουν σκύλοι, που το αγαπημένο τους παιχνίδι είναι η μπάλα ή το Frisbee. Είναι εκείνοι που ζουν για το κυνηγητό. Οι σκύλοι που το ένστικτό τους λέει να κυνηγήσουν οτιδήποτε κινείται. Τα Terrier και οι Ποιμενικοί είναι φυλές γνωστές για την ενέργεια, αλλά και για την αγάπη τους να κυνηγούν παιχνίδια. Ωστόσο, πολύ συχνά θα δούμε και κάποιο Labrador, ή Golden Retriever, να περιφέρεται με ευχαρίστηση και ηρεμία, έχοντας μια μπάλα στο στόμα.

Ένα συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να επιλεχθεί ως αγαπημένο, όταν αυτό συμβολίζει μια ιδιαίτερη στιγμή. Και η στιγμή αυτή, σχεδόν πάντα, περιλαμβάνει έναν άνθρωπο.

Την ξεχωριστή στιγμή που προσφέρουμε στον σκύλο μας ένα νέο παιχνίδι, αυτομάτως δημιουργείται μια μνήμη. Αυτή, λοιπόν, η στιγμή και ο αντίκτυπός της, μπορεί να διαρκέσει για πάντα στο μυαλό του σκύλου.

Ο σκύλος παίρνει ένα παιχνίδι επειδή θέλει να παίξει, κι αυτός είναι ένας τρόπος για να ασχοληθεί με έναν άνθρωπο, ή με ένα άλλο ζώο. Οπότε, ένα αγαπημένο παιχνίδι μπορεί να του θυμίζει τα καλά συναισθήματα που συνδέονται με το παιχνίδι.

Ο σύγχρονος κατοικίδιος σκύλος, καθότι είναι κοινωνικό ον, έπειτα από λίγη ώρα θα βαρεθεί να παίζει μόνος του. Αλλά, μόλις ο κηδεμόνας συνδεθεί με το παιχνίδι, η προσοχή του θα επικεντρωθεί και πάλι σε αυτό.

Οπότε, η συμβουλή είναι να παίζετε μαζί με τον σκύλο σας. Με παιχνίδια, ή χωρίς. Αυτού του είδους η επαφή βοηθά στην εκπαίδευση και την εξέλιξή του. Ενδυναμώνει τη σχέση σας, αλλά -πάνω απ’ όλα- ηρεμεί και κάνει τον σκύλο ευτυχισμένο.

Η ενασχόληση του κηδεμόνα με κάποιο παιχνίδι είναι αυτή που κάνει την τεράστια διαφορά. Γιατί; Γιατί το συγκεκριμένο παιχνίδι, πιθανότατα, θα πάρει την πρώτη θέση στην καρδιά του πιστού μας φίλου!

Προσοχή:
Σε περίπτωση που υπάρξει υπερ-εξάρτηση από κάποιο παιχνίδι, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία θετικό εκπαιδευτή.