Τσικνοπέμπτη σήμερα, και οι ψησταριές έχουν πάρει φωτιά!

«Είναι μία από τις αγαπημένες μέρες του έτους. Στους δρόμους κυκλοφορεί περισσότερος κόσμος, μαζεύεται σε σπίτια με φίλους και συγγενείς, και όλοι μαζί διασκεδάζουν: ψήνουν, τρώνε και πίνουν.

Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι η αγαπημένη μέρα και των τετράποδων φίλων μας. Υπάρχει τόσο φαγητό, που σίγουρα θα καταφέρουν να φάνε κάποιες μπουκίτσες.

Θα πρέπει, όμως, να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, γι΄αυτό θα αναφερθούμε στο τι δεν πρέπει να φάνε τα κατοικίδιά μας, και τι πρέπει να προσέξουμε. Και, για να μη μείνουν κι εκείνα παραπονεμένα, υπάρχει εναλλακτική», επισημαίνει η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti.

Όσο, λοιπόν, κι αν μας κοιτάζει κατάματα το κατοικίδιό μας, εκλιπαρώντας μας να του δώσουμε μία μπουκίτσα, εμείς θα πρέπει να… σφυρίζουμε αδιάφοροι. Το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης βλάπτει την υγεία του.

Τα φαγητά που δεν πρέπει να γευτεί το κατοικίδιό μας, σύμφωνα με την κτηνίατρο, είναι:

Κόκκαλα: Δεν δίνουμε, ποτέ, κόκκαλα στα κατοικίδιά μας. Δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό στη διατροφή τους και, ταυτόχρονα, είναι μία πολύ επικίνδυνη τροφή, καθώς είναι πολύ σκληρά. Το ζωάκι μας μπορεί να σπάσει κάποιο δόντι, και αν αργήσουμε να το καταλάβουμε, να δημιουργηθούν προβλήματα στη στοματική του υγεία. Ένας άλλος σημαντικός λόγος που δεν πρέπει να του προσφέρουμε κόκκαλα, καμία ημέρα του χρόνου, είναι γιατί κατά την κατάποση μπορεί κάποιο κομμάτι να είναι μυτερό, και να τρυπήσει κάποιο σημείο, είτε του στομάχου, είτε του εντέρου.

Σουβλάκια (καλαμάκια): Είθισται αυτήν την ημέρα να ψήνονται πολλά σουβλάκια.
Τα σουβλάκια, ως γνωστόν, έχουν αυτό το ξυλάκι. Ουδέποτε δίνουμε στο κατοικίδιό μας το σουβλάκι μαζί με το καλαμάκι, ούτε βέβαια και το κρέας.

Ας εστιάσουμε στο ξυλάκι. Το κατοικίδιό μας, δυστυχώς, δεν μπορεί να ξεχωρίσει ότι δεν είναι βρώσιμο το ξυλάκι. Έτσι, μπορεί να το καταπιεί, και να του δημιουργηθούν και πάλι προβλήματα στο πεπτικό του σύστημα.

Κρεατικά: Να μη δώσουμε καθόλου από τα κρεατικά τα οποία ψήνουμε. Για να είναι τόσο νόστιμα για εμάς, έχουν πάνω διάφορα μπαχαρικά, πολύ αλάτι, ίσως είναι και μαριναρισμένα. Όλα αυτά τα συστατικά δεν είναι ανεκτά από το πεπτικό σύστημα του κατοικιδίου μας.
Μπορεί να του προκαλέσουν κολίτιδα, ή προβλήματα στο στομάχι. Και αν το συνηθίζουμε αυτό, από το πολύ αλάτι, σε βάθος χρόνου, θα παρουσιαστούν προβλήματα στα νεφρά.

Συνοδευτικά: Εδώ να πούμε ότι ούτε οι συνοδευτικές αλοιφές είναι ακίνδυνες για το κατοικίδιό μας. Το σκόρδο, το οποίο συνήθως υπάρχει στο τζατζίκι, είναι άκρως τοξικό, όπως και η πάπρικα, ή η τυροκαυτερή.

Όσο κι αν σας κοιτάζουν στα μάτια, όσο κι αν τα λιγουρεύονται, δεν πρέπει να υποκύψετε. Το μόνο που μπορεί να συμβεί, είναι -άθελά σας- να τα βλάψετε.

Γι’ αυτό, η κα Sereti προτείνει κάποιες εναλλακτικές λύσεις, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι σήμερα.

«Μπορείτε να έχετε μαζί σας λίγη από την τροφή του, ή κάποια ειδική λιχουδίτσα, ώστε όταν θα σας κοιτάξει στα μάτια, να έχετε μια ασφαλή τροφή να του προσφέρετε.

Αν, πάλι, θέλετε να κάνετε αυτή τη μέρα μοναδική και για το κατοικίδιό σας, μπορείτε να του ψήσετε λίγο κοτόπουλο, το οποίο να μην έχει αλάτι, μπαχαρικά και, βέβαια, να μην είναι μαριναρισμένο.

Κατά προτίμηση, να είναι στήθος κοτόπουλο.

Να προσέξετε να μην καεί, και να μην έχει πάνω κάρβουνο από τη σχάρα.

Ιδανικά, να το ψήσετε μέσα σε ένα αλουμινόχαρτο, ώστε να μην αλλοιωθεί καθόλου, παρά μόνο να ψηθεί.

Και, βέβαια, να ελέγξετε αν έχει ψηθεί καλά εσωτερικά.

Και, μιας και έχουμε τετράποδους φίλους στην παρέα μας, θα πρέπει να προνοήσουμε, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ένα μπολάκι με καθαρό νερό.

Εύχομαι σε όλους να περάσετε μια όμορφη Τσικνοπέμπτη παρέα με τα αγαπημένα σας κατοικίδια, και να φανούν χρήσιμες οι συμβουλές μας.

Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά, είναι ότι το κατοικίδιό σας είναι πανευτυχές και μόνο που βρίσκεται μαζί σας σήμερα. Και δέχεται τόση αγάπη από εσάς, που το φαγητό έρχεται σε δεύτερη θέση γι’ αυτό».

Η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti

Η κυρία Nikoleta Sereti είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».

Διαβάστε επίσης