Υπάρχουν κάποιες σκυλο-φάτσες, που είναι… διαβολάκια. Που με τη συμπεριφορά τους προκαλούν ενόχληση στους κηδεμόνες τους.

«Μερικές από τις συμπεριφορές του σκύλου, οι οποίες ενοχλούν τους ανθρώπους που ζουν μαζί του, είναι: α) το χοροπηδητό πάνω σε ανθρώπους, β) το τρέξιμο προς την πόρτα και, πολλές φορές, το γαύγισμα όταν ακούν το κουδούνι, γ) το να ζητιανεύουν την ώρα που τρώμε, και δ) το να κλέβουν πράγματα πάνω από τραπέζια και πάγκους», αναφέρει η κα Ειρήνη Μαυρομαρά, εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς.

Οι σκύλοι, όπως λέει, μας επιφυλάσσουν ενθουσιώδη υποδοχή όταν επιστρέφουμε στο σπίτι και, πολλές φορές, όταν έχουμε επισκέψεις.

Δυο πολύ κοινές συμπεριφορές που εκδηλώνουν αυτές τις στιγμές, είναι: α) το να χοροπηδούν πάνω μας, ή πάνω στους άλλους, για να μας χαιρετίσουν και να εξασφαλίσουν την προσοχή και το χάδι μας και β) το να πηγαίνουν τρέχοντας, ίσως και γαυγίζοντας, προς την πόρτα, όταν ακούν το κουδούνι.

Για να σταματήσουν την ενθουσιώδη υποδοχή, «το πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να μην προκαλούμε τον ενθουσιασμό του σκύλου, ούτε όταν μπαίνουμε σπίτι, με δικές μας υπερβολικές χειρονομίες, ούτε όταν χτυπάει το κουδούνι.

Να θυμάστε ότι το χοροπηδητό, όσο χαριτωμένο κι αν φαίνεται σε εσάς, ειδικά αν το σκυλί σας είναι μικρόσωμο, είναι μια ενοχλητική, και, πολλές φορές, επικίνδυνη συμπεριφορά, καθώς ένας σκύλος που χοροπηδά πάνω σας θα το κάνει και σε άλλους ανθρώπους», επισημαίνει η κα Μαυρομαρά.

Αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σταματήσουμε αυτή τη συμπεριφορά, άλλα δεν είναι όλοι πετυχημένοι, ή σωστοί. Το να προτάσσουμε το γόνατό μας, να αρπάζουμε τα πόδια του σκύλου, ή να τον σπρώχνουμε μακριά ενώ φωνάζουμε, δεν είναι τρόποι που θα μάθουν στον σκύλο αυτό που θέλουμε να κάνει και, ενδεχομένως, να τον οδηγήσουν σε φόβο προς εμάς, ή ακόμη και στην επιθετικότητα.

«Να θυμάστε ότι τις περισσότερες φορές, την ώρα που χοροπηδά ο σκύλος θέλει την προσοχή μας, οπότε ένα πρώτο βήμα είναι να αδιαφορήσουμε για τη συμπεριφορά, γυρίζοντάς του την πλάτη, ή ακόμη και να απομακρυνθούμε από το χώρο χωρίς να μιλήσουμε ή να τον αγγίξουμε.

Όταν ηρεμήσει, μπορούμε να γυρίσουμε και να τον χαϊδέψουμε.

Επίσης, αν γνωρίζει την εντολή «Κάτσε», ή να πηγαίνει στη θέση του, είτε αυτό είναι το μαξιλάρι του είτε το crate του, θα μπορούσαμε, κάθε φορά που έρχεται κάποιος, να τον βάζουμε να κάθεται ή να πηγαίνει στη θέση του. Τον επιβραβεύουμε μέχρι να μπει μέσα ο άνθρωπος και να κάτσει.

Τότε, και εφόσον είναι ήρεμος (ο σκύλος, όχι ο άνθρωπος – αν και καμιά φορά ίδιο ενθουσιασμό μπορεί να δείχνει και ο επισκέπτης!) μπορούμε να τον αφήσουμε να πάει να τον μυρίσει», συμβουλεύει η κα Μαυρομαρά και προσθέτει: «Αντίστοιχα, όταν χτυπάει το κουδούνι, αντί να του εξάπτουμε την περιέργεια, θα ήταν καλό να του μάθουμε μια εναλλακτική συμπεριφορά από το να τρέχει στην πόρτα ή να γαυγίζει. Για παράδειγμα, κάθε φορά που ακούει το κουδούνι, να πηγαίνει στη θέση του και να παραμένει εκεί μέχρι να του πείτε να έρθει».

«Ζητιάνος» και «κλέφτης» φαγητού

Μία ακόμη συμπεριφορά που προκαλεί ενόχληση στους κηδεμόνες σκύλων, είναι ότι δεν τους αφήνουν σε ησυχία όταν κάθονται για φαγητό.

«Ο σκύλος έρχεται και χώνει τη μούρη του στο πιάτο μας, σε μια προσπάθεια να του δώσουμε από αυτό που τρώμε, ή έρχεται δίπλα στο τραπέζι και μας κοιτάει επίμονα, πάλι με τον ίδιο σκοπό.

Θυμηθείτε ότι εάν κάποιος «λυγίσει» και δώσει στον σκύλο να φάει την ώρα του φαγητού, τότε έχετε κάνει ένα βήμα προς την εδραίωση μιας πολύ ενοχλητικής συμπεριφοράς, η οποία μπορεί να είναι και επικίνδυνη για το σκυλί μας, καθώς δεν μπορεί να τρώει ό,τι τρώμε, γιατί το πεπτικό του σύστημα είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας», διευκρινίζει η εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς.

Αποσαφηνίζει ότι δεν θα πρέπει να γίνει η αρχή, όμως πολλοί σκύλοι έλκονται από τις μυρωδιές και έρχονται στο τραπέζι ακόμη κι αν κανείς, ποτέ, δεν τους έχει ενθαρρύνει.

Για να πάψει ο σκύλος να ζητάει φαγητό από το τραπέζι μας, «ένα πρώτο βήμα είναι η αδιαφορία: να μην του μιλήσουμε και να μη δώσουμε σημασία στην παρουσία του. Ακόμα καλύτερα, να ξέρει τι περιμένουμε να κάνει όταν εμείς τρώμε. Ένας τρόπος είναι να του έχουμε μάθει να πηγαίνει στη θέση του, με το που αρχίζουμε να στρώνουμε το τραπέζι, και να παραμένει εκεί μέχρι να τελειώσουμε.

Η οδηγία του να πηγαίνει στη θέση του είναι πολύ σημαντική σε πολλές συμπεριφορές που θέλουμε να χειριστούμε, όπως επίσης και το «Μείνε» ή «Περίμενε»», επισημαίνει η κα Μαυρομαρά.

Ο τρόπος αυτός, σύμφωνα με την κα Μαυρομαρά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όταν ετοιμάζουμε το φαγητό, ή φτιάχνουμε κάτι στην κουζίνα, για να αποφύγουμε το κλέψιμο αντικειμένων και υπολειμμάτων φαγητού πάνω από τους πάγκους και τα τραπέζια.

Επίσης, όπως τονίζει η κα Μαυρομαρά, δεν πρέπει να του δίνουμε φαγητό την ώρα που το ετοιμάζουμε.

Όταν δεν είμαστε παρόντες, φροντίζουμε να μην αφήνουμε πράγματα που μπορεί να κλέψει και να φάει. Αν, όμως, τον πιάσουμε επ’ αυτοφόρω, θα πρέπει να του έχουμε μάθει και την εντολή «Άστο».

Για να έχουμε μια καλή σχέση και συμβίωση με τους σκύλους μας, η κα Μαυρομαρά επισημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τις εξής βασικές αρχές:

1. Εκπαίδευση: βοηθά τον σκύλο να καταλάβει ότι καλά πράγματα συμβαίνουν όταν κάνει αυτό που ζητάμε, δυναμώνει τη σχέση μας μαζί του και του προσφέρει την πνευματική άσκηση, που είναι το ίδιο απαραίτητη με τη σωματική.

2. Άσκηση και βόλτα: εκτονώνει την ενέργειά του. Ο κουρασμένος σκύλος είναι πολύ πιο πιθανό να μην κάνει ζημιές και, επιστρέφοντας, να θέλει, απλά, να αράξει μαζί σας.

3. Διαχείριση του χώρου σας: δεν χρειάζεται όλα να είναι στην εμβέλεια του σκύλου. Μπορούμε να φροντίσουμε να έχουμε απομακρύνει επικίνδυνα αντικείμενα, πράγματα που πολύ πιθανόν θα θελήσει να πάρει. Είναι καλύτερο να προλαμβάνουμε τις κακές συνήθειες, από το να προσπαθούμε μετά να τις διορθώσουμε.

4. Επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς: μη θεωρείτε μια καλή συμπεριφορά, δεδομένη. Αν το σκυλί σας κάθεται ήρεμο όταν χτυπάει το κουδούνι, αν ακούει κάποιον ήχο και δεν γαυγίζει, επιβραβεύστε το.

5. Συνέπεια: φροντίστε όλοι στο σπίτι, όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τον σκύλο – ακόμη και ένας απλός επισκέπτης– να έχουν την ίδια συμπεριφορά και να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες. Αν εσείς του μαθαίνετε να είναι ήρεμος, όταν χτυπάει το κουδούνι, και κάποιος άλλος τον ενθουσιάζει, αν εσείς δεν του δίνετε φαγητό όταν τρώτε, αλλά κάποιος άλλος του δίνει κρυφά κάτω από το τραπέζι, ο σκύλος θα εδραιώσει ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

H εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς, Ειρήνη Μαυρομαρά

Η κυρία Ειρήνη Μαυρομαρά είναι διπλωματούχος σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της Dog Friendly Academy και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).
Και, όπως λέει: «Η βασική μου εκπαιδευτική φιλοσοφία είναι να βοηθάω τους ανθρώπους για να χτίζουν μια σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης και σεβασμού με τα σκυλιά τους».

Διαβάστε επίσης