Όλοι οι σκύλοι έχουν ανάγκη την καθημερινή τους βόλτα, για να είναι σωματικά, αλλά και ψυχικά, ισορροπημένοι.

Με τον καθημερινό περίπατο καλύπτονται οι φυσικές τους ανάγκες αλλά και η εκτόνωσή τους.

«Όταν ακούμε τη λέξη «εκτόνωση», το πρώτο πράγμα που μας έρχεται, συνήθως, στο μυαλό είναι η σωματική εκτόνωση του μικρού μας φίλου: περπάτημα, τρέξιμο, κυνήγι της αγαπημένης του μπάλας.

Ξεχνάμε ότι εξίσου απαραίτητη είναι και η πνευματική εκτόνωση του σκύλου μας. Πολλοί με ρωτούν, γιατί χρειάζεται πνευματική εκτόνωση ένας σκύλος.

Όταν ο καιρός είναι καλός, αφήνουμε το σκυλάκι μας να μυρίζει στη βόλτα μιας και, συνήθως, δεν είμαστε τόσο βιαστικοί, όπως όταν κάνει κρύο, βρέχει, ή φυσάει.

Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος μας εκτονώνεται πνευματικά σε καθημερινή βάση», διευκρινίζει η θετική εκπαιδεύτρια, Στέλλα Ρηγάκη, και διερωτάται: «Τι γίνεται, όμως, όταν ο καιρός δεν είναι με το μέρος μας και περνάμε περισσότερο χρόνο εντός σπιτιού; Και, συγκεκριμένα, όταν ο σκύλος μας περνάει περισσότερη ώρα μέσα στο σπίτι, ενώ εμείς συνεχίζουμε να πηγαίνουμε στη δουλειά μας, ή για τα απαραίτητα ψώνια, ακόμη και εν μέσω κακοκαιρίας;».

Το ερώτημα που θέτει η κα Ρηγάκη, για να καταλάβουμε εάν ο σκύλος μας εκτονώνεται πνευματικά, είναι, τι κάνει όσο εμείς λείπουμε από το σπίτι. Τίποτα. Το απόλυτο τίποτα. Τριγυρνάει στο σπίτι και κοιμάται.

«Αν σε αυτήν την κατάσταση είχαμε έναν άνθρωπο, αντί για το σκυλάκι μας, σίγουρα θα απορούσαμε πώς αντέχει να κάνει το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, για τόσες ώρες, και, ενδεχομένως, να σκεφτόμασταν ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν είναι πνευματικά υγιές.

Θυμηθείτε, την περίοδο της καραντίνας, το πόσο πολύ είχαμε δυσκολευτεί όλοι μας. Διαβάσαμε βιβλία, είδαμε ολόκληρες σειρές σε μερικές μέρες, ψήσαμε ψωμιά, και ακόμα κι έτσι, βαρεθήκαμε.

Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο δύσκολο είναι για τον μικρό μας φίλο, που δεν είναι και σε θέση να κάνει όλα αυτά.

Η έλλειψη της απαραίτητης πνευματικής εκτόνωσης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς, μιας και ο σκύλος μας μπορεί να γίνει πολύ εφευρετικός για να καταπολεμήσει την ανία του», αναφέρει η θετική εκπαιδεύτρια.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να ψυχαγωγηθεί;

Για να εξασκήσουμε το μυαλό του σκύλου μας και να εκτονωθεί, τις ημέρες που οι βόλτες μας έχουν μικρότερη διάρκεια, η κα Ρηγάκη προτείνει έξυπνες ιδέες.

«Αρχικά, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να σκορπίσουμε μικρές λιχουδίτσες και να στείλουμε τον σκύλο μας να τις βρει.

Αντί για λιχουδιές, μπορούμε να κρύψουμε και το αγαπημένο του παιχνίδι.

Τα παιχνίδια γρίφων για σκύλους έχουν ως κοινό στόχο να βάλουν τον σκύλο μας να σκεφτεί πώς θα λύσει τον εκάστοτε γρίφο, ώστε να κερδίσει την επιβράβευση που κρύβουν μέσα τους.

Πέρα από αυτά του εμπορίου, μπορούμε να φτιάξουμε κι εμείς κάποια, χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα. Να είστε εφευρετικοί και δημιουργικοί!

Ένας άλλος τρόπος είναι να προσπαθήσουμε να μάθουμε στον σκύλο μας ένα καινούργιο κόλπο. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο, ή δύσκολο.

Να μας δίνει το χέρι του, να κάνει μία στροφή γύρω από τον εαυτό του…

Ακόμη και αυτά που σε εμάς φαντάζουν τόσο απλά, για τον σκύλο μας είναι κάτι καινούριο και θα χρειαστεί να συγκεντρωθεί και να «στύψει» το μυαλό του για να βρει τι είναι αυτό το καινούργιο που ζητάμε πάλι.

Πέρα από αυτό, όμως, είναι ευκαιρία να κάνουμε και μία καλή επανάληψη σε συνθήματα που, ήδη, μπορεί να ξέρει ο σκύλος μας. «Κάτσε», «Ξάπλα», «Μείνε»… Κάθε φορά με διαφορετική σειρά και πάντα επιβραβεύοντας τις επιτυχίες του (άλλωστε, σκοπός είναι η διασκέδαση).

Το καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, είναι να χρησιμοποιούμε όλους τους παραπάνω τρόπους, εναλλάσσοντάς τους συχνά μεταξύ τους, ώστε να μη βαρεθούμε σύντομα, ούτε εμείς, αλλά ούτε και ο μικρός μας φίλος.

Στην περίπτωση, όμως, που είμαστε βιαστικοί, μπορούμε να αφήσουμε ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, αφήνουμε ένα συνεχόμενα εναλλασσόμενο ερέθισμα στον χώρο».

Τέλος, η κα Ρηγάκη προτείνει: «Σε περίπτωση που κάτι από όλα μας δυσκολέψει, μπορούμε πάντα να συμβουλευτούμε έναν θετικό εκπαιδευτή για να μας κατευθύνει ακόμη και ως προς το τι είναι πιο ταιριαστό για το σκυλάκι μας».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη

Η κυρία Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dog Academy του Γιάννη Αραχωβίτη. Εμπλουτίζει τις γνώσεις της για τις εξελίξεις στον χώρο με συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση. Σκοπός της, να προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο για ουσιαστική επικοινωνία με τον καλύτερό του φίλο: τον σκύλο του. Η αγάπη της για τα ζώα ξεκινά από την παιδική της ηλικία, καθώς μεγάλωσε με διάφορα ζώα και με μητέρα επαγγελματία groomer.

Διαβάστε επίσης