Γεύματα απλά και γρήγορα, αλλά και υγιεινά, μπορείτε να μαγειρεύεστε τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων.

Τρεις συνταγές «στο πι και φι» από υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας προτείνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε, όπως λέει, μπορεί να είναι πολύ απλά, ώστε να μη δυσκολευτούμε.

Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συστατικά που θα περισσέψουν από το δικό μας πρωτοχρονιάτικογεύμα, και η προετοιμασία να γίνει παράλληλα με τις δικές μας συνταγές.

Ας δούμε ποια είναι αυτά τα υλικά

1. Συκωτάκια πουλιών: Συνηθίζουμε στη γέμιση της γαλοπούλας να προσθέτουμε συκωτάκια, τα οποία έχουμε προμηθευτεί από τον κρεοπώλης μας.

Πρόκειται για μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη B, όπως η Β12, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο.

Δεν χρειαζόμαστε μεγάλη ποσότητα, έτσι και αλλιώς, γιατί αν δώσουμε πολλά συκωτάκια, ενδέχεται η γάτα μας να κάνει μαλακά κόπρανα.

Επίσης, θέλει προσοχή, εάν έχει κάποιο πρόβλημα με την πρόσληψη χαλκού.

Σε γενικές γραμμές, μια μικρή ποσότητα είναι σημαντική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, καθώς το συκώτι είναι το όργανο που αποθηκεύει πολλές από τις βιταμίνες που χρησιμοποιεί ένας οργανισμός.

Τι θα χρειαστούμε

1. ½ κούπα μαγειρεμένα συκωτάκια κοτόπουλου, ή γαλοπούλας

2. ¼ κούπα νερό

3. 1 ¼ κούπες αλεύρι (ρυζιού, ή ρεβυθιού, ή βρώμης, ή καρύδας)

4. ¼ κούπα μαγειρεμένο καρότο – πολτοποιημένο

5. 1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο

Πώς τα φτιάχνουμε

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Πολτοποιούμε στο blender/mixer μας τα συκωτάκια, με ¼ κούπας νερό, και τα βρασμένα καρότα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το ηλιέλαιο και προσθέτουμε το μείγμα από τα συκωτάκια και τα πολτοποιημένα καρότα. Φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι, κι από αυτό κόβουμε μικρές μπουκίτσες – μπορούμε να δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.

Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρουμε στην ψιψίνα μας αφού κρυώσουν.

2. Γαλοπούλα: Δεν θα μπορούσε να λείπει η γαλοπούλα από το γιορτινό μας τραπέζι. Την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων μπορούμε, όση γαλοπούλα μας έχει περισσέψει, να τη χρησιμοποιήσουμε, και για δικές μας συνταγές, αλλά και για να φτιάξουμε λιχουδιές για τις γατούλες μας.
Η γαλοπούλα είναι, επίσης, μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, όπως και νιασίνης (Β3), Β12, Β6, φωσφόρου, χολίνης (βιταμίνη που συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπών και είναι σημαντική για την ηπατική λειτουργία).

Τι θα χρειαστούμε

1. 1 αυγό, ιδανικά βιολογικό

2. 400 γρ. ψαχνό γαλοπούλα. Μπορούμε να βάλουμε και λίγη πέτσα, αλλά εάν έχει πολλά καρυκεύματα, την ξεπλένουμε

3. 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό

4. ½ κούπα από λαχανικά – ό,τι βρασμένο λαχανικό έχουμε από το φαγητό μας, όπως καρότα, αρακά, κολοκυθάκι, πατάτα, ή γλυκοπατάτα

5. ½ κούπα πρόβειο τυρί, ή γιαούρτι

Πώς τη φτιάχνουμε

Η συνταγή μας είναι πολύ απλή. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας, μαζί με το αυγό, και τα πολτοποιούμε με το χέρι μας. Αν θέλουμε πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε ένα multi.

Στη συνέχεια, φτιάχνουμε μεριδούλες. Αν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, μπορούμε να το βάλουμε σε χριστουγεννιάτικα φορμάκια.

Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Δεν χρειάζεται πολύ χρόνο, γιατί όλα τα υλικά μας είναι μαγειρεμένα. Εκτός από το αυγό, το οποίο, ουσιαστικά, θα δέσει τα υπόλοιπα συστατικά μας. Θα ξετρελαθούν με αυτή τη συνταγή!

3. Πουτίγκα ψαριού: Μπορεί να μη βρισκόμαστε στην Αγγλία, όμως μπορούμε να φτιάξουμε μια χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για τη γατούλα μας.

Τι θα χρειαστούμε

1. Μία κονσέρβα τόνου σε νερό στραγγισμένη

2. 2-3 κουτ. σούπας αλεύρι (ρυζιού, ή βρώμης)

3. το ασπράδι από ένα βιολογικό αυγό

4. 1 κούπα γαρίδες – τις πολτοποιούμε στο multi

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και, στη συνέχεια, τα βάζουμε σε φορμάκια cupcakes. Μόλις ψηθεί η πουτίγκα μας, την αναποδογυρίζουμε και σερβίρουμε με νιφάδες από διατροφική μαγιά.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Διαβάστε επίσης