Είναι από τη φύση τους περίεργοι οι σκύλοι, και η παρουσία του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν θα μπορούσε να τους αφήσει αδιάφορους.

«Μια ερώτηση που δέχονται, πολύ συχνά, οι εκπαιδευτές είναι κατά πόσο το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα στολίδια είναι επικίνδυνα για τον σκύλο, και πώς μπορούν να τον μάθουν να μην τα πειράζει.

Και, επειδή τα Χριστούγεννα έφτασαν και οι οικογένειες έχουν ήδη στολίσει, ή πρόκειται να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, ας αρχίσουμε από το πιο σημαντικό, που είναι το θέμα της υγείας και της ασφάλειας του σκύλου», λέει η κα Ειρήνη Μαυρομαρά, εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς.

Επισημαίνει ότι τα κλαδιά από τα αληθινά δέντρα, και τα έλαια που έχουν αυτά, μπορεί να είναι επιβλαβή για τα σκυλιά και να τους προκαλέσουν εμετό ή διάρροια, εάν τα καταπιούν ή τα μασήσουν.

Επίσης, αναφέρει ότι οι μυτερές βελόνες από το έλατο μπορεί να χωθούν στις πατούσες, στη μύτη, στα μάτια, ή στα αυτιά του σκύλου, και να του προκαλέσουν ερεθισμούς.

«Πολλές φορές τα φυσικά έλατα έχουν πάνω τους χημικά, καθώς τα ραντίζουν για να αντέξουν τη γιορτινή περίοδο, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον σκύλο.

Από την άλλη, τα κλαδιά από τα ψεύτικα δέντρα δεν έχουν τα έλαια των φυσικών, αλλά και πάλι είναι επιβλαβή, καθώς είναι πλαστικά και δεν μπορεί να τα χωνέψει και να τα επεξεργαστεί το στομάχι του σκύλου.

Πέρα από το ίδιο το δέντρο, θα πρέπει να γίνει πολύ σωστή επιλογή στολιδιών.

Σίγουρα απαγορεύονται τα γυάλινα και τα στολίδια που σπάνε εύκολα, καθώς μπορεί να τα πάρει το σκυλί, να τα μασήσει, να το κόψουν, ή να του κάνουν πληγή – εξωτερική ή εσωτερική.

Τα πλαστικά ενέχουν τους ίδιους κινδύνους όπως όλα τα πλαστικά που ο σκύλος μπορεί να μασήσει, ενώ η απομίμηση χιονιού έχει υλικά τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία του σκύλου.

Επίσης, τα φωτάκια, τα οποία είναι συνδεδεμένα και στην πρίζα, θα πρέπει να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε το σκυλί μας να μην μπορεί να φτάσει την πρίζα, ή τα ίδια τα φωτάκια. Είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα, αν αποφασίσει να τα πειράξει και να τα μασήσει.

Φάτνη, στολίδια από ζάχαρη και άλλα στολίδια τοποθετημένα στο πάτωμα, μπορεί να τραβήξουν την προσοχή του σκύλου, που ενδέχεται να τα περάσει για παιχνίδια, ή, απλά, να νιώσει περιέργεια και να θελήσει να τα πάρει στο στόμα του», τονίζει η κα Μαυρομαρά.

Ενημερώνει ότι στο Διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε λίστα με ασφαλή υλικά στολιδιών για τους σκύλους, και συμβουλεύει ότι αν γνωρίζουμε ότι κάποιο υλικό είναι ιδιαίτερα «προκλητικό» για τον σκύλο μας, καλό θα ήταν να αποφύγουμε οποιοδήποτε στολίδι φτιαγμένο από αυτό.

Πώς θα κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Για να εξασφαλίσουμε ότι ο σκύλος μας θα είναι ασφαλής δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, η κα Μαυρομαρά συμβουλεύει:

«Η εκπαίδευση του σκύλου για το δέντρο περιλαμβάνει μια ασφαλή και καθοδηγούμενη γνωριμία του με αυτό: μια «δυνατή» εντολή για να πηγαίνει στη θέση του, το «Άστο», αλλά και την επιβράβευση για την ηρεμία του μπροστά σε ένα μεγάλο -για εκείνον- πράγμα που αναβοσβήνει και τραβάει την προσοχή.

Καταρχάς, δεν θέλουμε να «τιμωρήσουμε» τη φυσική περιέργεια του σκύλου για το δέντρο. Είναι φυσικό, μόλις το δει να θελήσει να πάει να το μυρίσει. Όσο είναι ήρεμος και απλά περίεργος, μπορούμε να τον αφήσουμε. Αν επιλέξει να απομακρυνθεί μόνος του, θα τον επιβραβεύσουμε. Αν δούμε ότι επιμένει, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το «Άστο», ή την εντολή που έχουμε για να πηγαίνει στη θέση του, και να τον επιβραβεύσουμε όταν υπακούσει σε αυτό που ζητάμε.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αρχίσουμε να φωνάζουμε, και να δημιουργήσουμε εντάσεις, κάθε φορά που πλησιάζει το δέντρο, καθώς τότε, ή θα του τραβήξει ακόμη περισσότερο την προσοχή, ή θα έχουμε ένα σκυλί που θα φοβηθεί.

Ιδανικό θα ήταν, ο στολισμός του δέντρου να ξεκινά πιο πάνω από το ύψος του σκύλου, αφήνοντας γυμνά τα κάτω κλαριά, ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να τα φτάσει και να τα πάρει ή να τα μασήσει.

Επίσης, το δέντρο θα πρέπει να είναι πολύ καλά στερεωμένο, καθώς τα σκυλιά με τη φυσική τους περιέργεια μπορεί να θελήσουν να χωθούν από κάτω, με κίνδυνο αυτό να πέσει και, μάλιστα, πάνω τους!».

Μια πρόταση, η οποία μπορεί να «ξενίζει» κάποιους, λέει η εκπαιδεύτρια, είναι η τοποθέτηση ειδικού φράκτη γύρω από το δέντρο, ή η τοποθέτησή του πιο ψηλά, ή σε ένα σημείο του σπιτιού όπου δεν μπορεί να φτάσει ο σκύλος.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι οδηγίες που δίνει η κα Μαυρομαρά δεν αφορούν μόνο κουτάβια και σκυλιά που ζουν πρώτη φορά σε σπίτι τις ημέρες των Χριστουγέννων. Γιατί, όπως υπογραμμίζει:

«Ακόμη και αν το σκυλί σας είναι εκπαιδευμένο ή και αδιάφορο για το δέντρο, θα πρέπει πάντα να έχετε το νου σας και να ελέγχετε, τόσο τα στολίδια και τα καλώδια, όσο και το δέντρο. Να κοιτάτε για μασημένα κομμάτια, ή στολίδια που λείπουν. Κι αν δείτε το σκυλί σας να έχει πεσμένη διάθεση, ή να κάνει εμετούς και διάρροιες, να το πάτε στον κτηνίατρο για να είστε σίγουροι.

Σίγουρα, θέλουμε να έχουμε το σπίτι μας στολισμένο για τα Χριστούγεννα και να μοιραστούμε αυτή τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και με το κατοικίδιό μας, αλλά θα πρέπει, πάνω απ’ όλα, να σκεφτούμε και να βάλουμε την ασφάλεια.

Άλλωστε, όταν αποφασίζουμε να εντάξουμε στην οικογένειά μας έναν σκύλο, θα πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι το σπίτι μας είναι, πλέον, και δικό του σπίτι. Οπότε, θα πρέπει να φροντίσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές».

H εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς, Ειρήνη Μαυρομαρά

Η κυρία Ειρήνη Μαυρομαρά είναι διπλωματούχος σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της Dog Friendly Academy και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).
Και, όπως λέει: «Η βασική μου εκπαιδευτική φιλοσοφία είναι να βοηθάω τους ανθρώπους για να χτίζουν μια σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης και σεβασμού με τα σκυλιά τους».

Διαβάστε επίσης

Σε πολλούς σκύλους δεν αρέσουν οι αγκαλιές και τα χάδια στο κεφάλι – Το ξέρατε;