Ζωτικό ρόλο στην οικοδόμηση και επιδιόρθωση των χόνδρων, και του σκύλου μας, παίζει η γλυκοζαμίνη.

«Η γλυκοζαμίνη είναι ένα αμινοσάκχαρο, που δημιουργείται από τη γλυκόζη και το αμινοξύ γλουταμίνη. Είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία για τη βιοσύνθεση των πρωτεογλυκάνων και γλυκοζαμινογλυκάνων – τα δύο θεμελιώδη δομικά στοιχεία των χόνδρων στις αρθρώσεις.

Το σώμα, λοιπόν, χρησιμοποιεί τη γλυκοζαμίνη για να δομήσει και να επιδιορθώσει τον χόνδρο -είναι ένας εύκαμπτος, ανθεκτικός και ελαστικός συνδετικός ιστός- ο οποίος προστατεύει τα κόκκαλα των αρθρώσεων από το να τρίβονται μεταξύ τους και να φθείρονται», εξηγεί η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας και προσθέτει: «Καθώς οι σκύλοι μας μεγαλώνουν, το σώμα τους παράγει λιγότερη γλυκοζαμίνη, και οι χόνδροι, λόγω και της ηλικίας, είναι λογικό να χάνουν αυτή την ευκαμψία τους και να χαλάνε. Επομένως, η μειωμένη γλυκοζαμίνη που παράγουν, δεν επαρκεί ώστε να κρατήσει τους χόνδρους υγιείς.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, φλεγμονή και βλάβη των ιστών, και να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα.

Βλέπουμε εδώ πως συντελείται η φυσική φθορά στο σώμα λόγω της ηλικίας. Στους πιο νεαρούς οργανισμούς υπάρχουν άλλες ανάγκες και, καθώς γερνάει το σώμα του σκύλου μας, αυτές οι ανάγκες μειώνονται.

Συνεπώς, το σώμα αρχίζει να μειώνει και τα δομικά αυτά συστατικά τα οποία το βοηθούν να έχει περισσότερη ενέργεια και ζωτικότητα».

Σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, σε έναν σκύλο που γερνάει, ή που έχει καταπονημένες αρθρώσεις λόγω άθλησης, παχυσαρκίας, ή εξαιτίας κάποιου τραυματισμού, μπορούμε να ενισχύσουμε τη διατροφή του με κάποιο συμπλήρωμα που περιέχει γλυκοζαμίνη.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας διευκρινίζει ότι στην αγορά συναντάμε, συνήθως, τη θειϊκή γλυκοζαμίνη, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και στις περισσότερες κλινικές μελέτες που έχουν γίνει.

Περιέχει το χημικό στοιχείο θείο, που είναι σημαντικό για την παραγωγή του χόνδρου.

«Αν επιλέξουμε συμπλήρωμα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η παρασκευή του γίνεται, συνήθως, από το κέλυφος των οστρακοειδών.

Συνεπώς, θέλει προσοχή αν έχουμε έναν σκύλο με αλλεργίες.

Επίσης, όταν επιλέγουμε ένα συμπλήρωμα θα πρέπει να δούμε τη βιοδιαθεσιμότητά του – να είναι όσο γίνεται πιο υψηλή, ώστε να απορροφηθεί σωστά από τον οργανισμό.

Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε τροφές οι οποίες αποτελούν φυσική πηγή γλυκοζαμίνης, και ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα για το σώμα του σκύλου μας.

Η βιοδιαθεσιμότητα ορίζεται ως το ποσοστό απορρόφησης μιας ουσίας που λαμβάνει ο οργανισμός», αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου και προσθέτει: «Η φυσική τροφή μπορεί να γίνει καλύτερα διαθέσιμη στον οργανισμό, από ό,τι ένα συμπλήρωμα, καθώς αναγνωρίζεται διαφορετικά από τα κύτταρα του οργανισμού.

Επίσης, μπορεί να έχει καλύτερη απορροφητικότητα, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, καθώς εμπλέκονται αρκετοί παράγοντες στο πώς γίνεται ένα θρεπτικό συστατικό καλύτερα βιοδιαθέσιμο για έναν οργανισμό.

Παράλληλα, εξαρτάται και από το θρεπτικό συστατικό».

Ενημερώνει ότι μια κινεζική έρευνα του 2013 έδειξε ότι η γλυκοζαμίνη ως διαιτητικό συμπλήρωμα από το στόμα έχει χαμηλότερη βιοδιαθεσιμότητα λόγω απώλειας μέσω της μεταφοράς του στον πεπτικό σωλήνα και το συκώτι.

Οι τροφές που έχουν γλυκοζαμίνη

Σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, φυσική πηγή γλυκοζαμίνης είναι, κυρίως, οι τροφές που αποτελούνται από χόνδρο, καθώς εκεί βρίσκεται συσσωρευμένη η ουσία αυτή. Και στον σκύλο μας μπορούμε να δώσουμε τις εξής τροφές:

Τραχεία: Η τραχεία αποτελείται από χόνδρο. Είναι ο ινοχόνδρινος σωλήνας, η συνέχεια του λάρυγγα.

Μπορούμε να βρούμε στην αγορά μοσχαρίσια τραχεία, ή από κάποιο άλλο ζώο, όπως αρνί ή πρόβατο.

Υπολογίστε ότι ένας σκύλος 11 κιλών χρειάζεται περίπου 500 mg γλυκοζαμίνης την ημέρα.
Ένα κομμάτι τραχείας περίπου 28 γραμμαρίων περιέχει περισσότερο από 1.400 mg γλυκοζαμίνης.

Μπορείτε να τη δώσετε ωμή, εφόσον ο σκύλος σας ακολουθεί την ωμή διατροφή, ή να την αποξηράνετε στον φούρνο σας ως ένα φυσικό συμπλήρωμα.

Πόδια κοτόπουλου: Μιλάμε για τα άκρα του κοτόπουλου, που, αν θυμάστε, οι γιαγιάδες μας έβραζαν όταν έφτιαχναν κοτόσουπα (πόση σοφία υπάρχει πραγματικά στην παραδοσιακή κουζίνα…), καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυσική γλυκοζαμίνη.

Δεν είναι τυχαίο, που σε κάποιες κουλτούρες δίνουν σε καθημερινή βάση πόδια κοτόπουλου στους ηλικιωμένους και σε ανθρώπους με πρόβλημα στις αρθρώσεις.

Περιέχουν περίπου 30% χόνδρο, που σημαίνει 5% γλυκοζαμίνη. Υπολογίστε ότι ένα πόδι κοτόπουλου περιέχει περίπου 450 mg γλυκοζαμίνης.

Θα τα βρείτε, κυρίως, στην αγορά, ή σε κρεοπωλεία που πουλάνε ολόκληρο το κοτόπουλο με το κεφάλι και τα πόδια. Μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα δώσετε ωμά, σαν λιχουδιά, πάντα με επίβλεψη.

Επίσης, τα πόδια κοτόπουλου αποτελούν ένα φυσικό τρόπο για να καθαρίσουν τα δόντια του σκύλου σας. Μπορείτε να δώσετε, εναλλακτικά, πόδια πάπιας ή γαλοπούλας.

Χοιρινή ή μοσχαρίσια ουρά: Οι ουρές αποτελούνται, κυρίως, από χόνδρο και κάποιο κρέας, οπότε αποτελούν άλλη μια καλή φυσική πηγή γλυκοζαμίνης.

Αν δώσετε ωμή μοσχαρίσια ουρά, θέλει προσοχή με το κομμάτι που θα του προσφέρετε, ώστε να μη φράξει τον οισοφάγο του.

Επίσης, μπορεί να προκληθεί δυσκοιλιότητα. Μπορείτε να βράσετε για αρκετές ώρες την ουρά, σε χαμηλή φωτιά, και να δώσετε το ζελέ με το φαγητό του.

Κέλυφος από οστρακοειδή: Αν ο σκύλος σας δεν έχει κάποια αλλεργία στα οστρακοειδή, μπορείτε να βράσετε το κέλυφος από οστρακοειδή, όπως γαρίδες, καβούρι, μύδια, και τον ζωμό να τον προσθέσετε στο φαγητό του.

Bone broth: Ο γνωστός, πλέον, ζωμός από κόκκαλα, που αν βράσει για πολλές ώρες έχει πολλά οφέλη για τα κόκκαλα και τις αρθρώσεις του σκύλου μας.

Tips: Τι να προσέξουμε όταν δώσουμε τη γλυκοζαμίνη σε μορφή συμπληρώματος

  •  θέλει προσοχή αν ο σκύλος μας έχει αλλεργία, ιδίως στα οστρακοειδή, καθώς μπορεί να του προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
  •  μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι κάποια συμπληρώματα που περιέχουν μαζί και γλυκοζαμίνη, έχουν προκαλέσει πρόβλημα στο συκώτι και ανεβασμένες ηπατικές ενδείξεις. Μεμονωμένα συμπληρώματα μόνο με την ουσία γλυκοζαμίνη δεν φαίνεται να παρουσιάζουν πρόβλημα. Αλλά καλό θα είναι, όταν δίνετε ένα συμπλήρωμα, να παρακολουθείτε τις αιματολογικές εξετάσεις του σκύλου σας.
  • Η γλυκοζαμίνη μπορεί να επηρεάσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Συνεπώς, χρειάζεται προσοχή, αν έχετε σκύλο που πάσχει από διαβήτη.

Η φυσική διατροφή προσφέρει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του σκύλου μας, και ο δικός μας. Όταν μαθαίνουμε για τη δράση των συστατικών και τις τροφές που τα περιέχουν, μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό και την υγεία του με φυσικό τρόπο.

H σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

●https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/glucosamine

●Qian S, Zhang Q et al. Bioavailability enhancement of glucosamine hydrochloride by chitosan. Int J Pharm. 2013 Oct 15;455(1-2):365-73

● https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/glucosamine

●https://www.dogsnaturallymagazine.com/the-best-sources-of-glucosamine-for-dogs/

Διαβάστε επίσης