Αν στο μυαλό σας στριφογυρίζει η σκέψη να αποκτήσετε έναν μεγαλόσωμο σκύλο, θα πρέπει να αναλογιστείτε εάν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες του, και ποια φυλή ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας. Έτσι, ώστε να έχετε μια αρμονική συμβίωση μαζί του.

«Προτού αποφασίσατε να πάρετε έναν μεγαλόσωμο σκύλο για συντροφιά, θα πρέπει να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να έχουν μια μεγαλόσωμη ράτσα σκύλου, ειδικά αν ζουν στα προάστια, ή σε μια αγροτική περιοχή.

Γενικά, οι μεγαλόσωμες ράτσες χρειάζονται άφθονο χώρο για άσκηση, και τους αρέσει να τρέχουν και να παίζουν.

Ορισμένες, όπως είναι οι ράτσες Sporting, χρειάζονται χώρο για να τρέχουν. Οι σκύλοι αυτής της φυλής δεν είναι κατάλληλοι για να μένουν σε διαμέρισμα, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν, εάν οι ιδιοκτήτες τους είναι επιμελείς στη βόλτα τους και τους πηγαίνουν σε πάρκα σκύλων για να τρέχουν.

Παρά το μέγεθός τους, λοιπόν, μπορούν να ζουν σε διαμερίσματα. Εάν ασκούνται αρκετά συχνά, χαλαρώνουν και κοιμούνται την υπόλοιπη ημέρα.

Για παράδειγμα, οι σκύλοι Greyhound μπορούν να προσαρμοστούν στα διαμερίσματα και είναι πολύ ήρεμοι στο σπίτι, αρκεί να τρέχουν τακτικά.

Το ίδιο ισχύει για πολλούς σκύλους μεγάλου μεγέθους: αν εκτονώνουν την ενέργειά τους στους εξωτερικούς χώρους, την εξοικονομούν μέσα στο σπίτι, χαλαρώνοντας την υπόλοιπη ημέρα.

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μεγαλόσωμες ράτσες είναι, συνήθως, πιο ευτυχισμένες όταν έχουν περισσότερη ελευθερία», τονίζει η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti.

Αναφέρει ότι σε πολλές μεγαλόσωμες ράτσες αρέσει να κοιμούνται σε καναπέδες και κρεβάτια, και το να ζεις με έναν μεγαλόσωμο σκυλί έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά με την προϋπόθεση ότι του διαθέτεις δωμάτιο και χώρο.

Οι μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων είναι κατάλληλες για όποιον ζει στα προάστια, ή στην εξοχή, σύμφωνα με την κα Sereti και μπορούν να γίνουν καλοί φύλακες, με το σωστό ταμπεραμέντο.

«Πολλές από τις πιο δημοφιλείς μεγαλόσωμες ράτσες, όπως το Labrador Retriever και το Golden Retriever, γίνονται οι πιο αγαπημένοι οικογενειακοί φίλοι.

Είναι σκυλιά φιλικά με τα παιδιά, υπομονετικά και παιχνιδιάρικα.

Πολλές μεγαλόσωμες ράτσες είναι γνωστές για την ομοιόμορφη ιδιοσυγκρασία τους, ενώ μερικά μεγαλόσωμα σκυλιά προστατεύουν τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα τα παιδιά», διευκρινίζει η κτηνίατρος.

Αρκετές μεγαλόσωμες ράτσες είναι πολύ καλές στην εκπαίδευση, όπως λέει η κτηνίατρος, και, μάλιστα, σε σύγκριση με τα άλλα σκυλιά, είναι από τα πιο έξυπνα και πιο εκπαιδεύσιμα.

Συχνά, είναι πρόθυμα να ευχαριστήσουν τον κηδεμόνα τους και να απολαύσουν τη μάθηση.

«Εάν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε μια μεγάλη ράτσα σκύλου, θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας –όπως και για κάθε σκύλο- για τη ράτσα, έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι θα ταιριάζει στον ιδιαίτερο τρόπο ζωής σας.

Οι μεγαλόσωμες φυλές διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ιδιοσυγκρασία, τα επίπεδα δραστηριότητάς τους, τις απαιτήσεις περιποίησης, και σε διάφορα άλλα. Οπότε, φροντίστε να σας ταιριάζει ο σκύλος που σας ενδιαφέρει.

Ωστόσο, υπάρχει και μια σειρά από μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη ζωή με ένα μεγαλόσωμο σκυλί, καθώς κοστίζει περισσότερο η διατήρηση και η συντήρησή του.

Το φαγητό κοστίζει περισσότερο, η κτηνιατρική φροντίδα επίσης, όπως και τα παιχνίδια του.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις το κόστος αγοράς ενός σκύλου ή ενός κουταβιού μεγαλόσωμης ράτσας θα είναι πολύ μικρότερο από ό,τι για έναν σκύλο μικρού μεγέθους.

Τα ενήλικα σκυλιά και τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών είναι περισσότερα από τα μικρά σκυλιά.

Οι μεγαλόσωμες σκυλίτσες γεννούν περισσότερα κουταβάκια, ενώ οι δημοφιλείς μεγαλόσωμες ράτσες, και μείγματα, είναι, επίσης, πιο εύκολο να βρεθούν σε καταφύγια ζώων – δύσκολο να βρείτε τις πιο σπάνιες ράτσες», επισημαίνει η κτηνίατρος.

Επίσης, όπως ενημερώνει η κα Sereti, το ταξίδι παρέα με έναν μεγαλόσωμο σκύλο κοστίζει περισσότερο. Στο αεροπλάνο τα σκυλιά αυτής της κατηγορίας (μεγαλόσωμα) ταξιδεύουν στον χώρο των αποσκευών, που σημαίνει ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι εάν μπορούσαν να ταξιδέψουν στην καμπίνα του αεροσκάφους.

«Πολλά ξενοδοχεία και μοτέλ αρνούνται, επίσης, να δεχτούν κατοικίδια που ζυγίζουν πάνω από 30 κιλά.

Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι στο ξενοδοχείο ή στο μοτέλ, που θα μείνετε, ο σκύλος σας είναι ευπρόσδεκτος», υπογραμμίζει η κτηνίατρος και προσθέτει: «Τα μεγαλόσωμα σκυλιά έχουν, συνήθως, μικρότερη διάρκεια ζωής από ό,τι οι μικρές ράτσες σκύλων. Ζουν περίπου 10-14 έτη.

Η διάρκεια ζωής τους ποικίλλει, ανάλογα με τη ράτσα.

Επομένως, ελέγξτε την υγεία και τη διάρκεια ζωής για κάθε ράτσα, για να μάθετε τι θα πρέπει να περιμένετε.

Γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο σκύλος, τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια ζωής του – αν και υπάρχουν εξαιρέσεις».

Η κα Sereti επισημαίνει ότι οι μεγαλόσωμες ράτσες μπορεί να έχουν κάποια προβλήματα συμπεριφοράς, όπως συμβαίνει με όλα τα σκυλιά.

Για παράδειγμα φέρνει τις ράτσες Sporting, που τείνουν να μασούν πράγματα, ειδικά ως κουτάβια, ενώ τα Ριτρίβερ, όπως λέει, μπορεί να σας τρελαίνουν φέρνοντάς σας αντικείμενα για να τους πετάξετε.

Και καταλήγει ότι: «Όλα αυτά, λοιπόν, θα πρέπει να τα έχετε υπόψη σας, πριν λάβετε μία τόσο σοβαρή απόφαση που είναι η απόκτηση ενός σκύλου μεγαλόσωμης ράτσας, ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε, ούτε εσείς, ούτε ο τετράποδος φίλος σας».

Η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti

  • Η κυρία Nikoleta Sereti είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως μας λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Του χρόνου τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».

Διαβάστε επίσης