Ο φόβος είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο συναίσθημα, που καταλαμβάνει κάποιον στην παρουσία -ή ακόμα και στη σκέψη- πραγματικού, αλλά και υποθετικού κινδύνου. Είναι ένα αίσθημα που μπορεί να μας κυριεύσει και στο ενδεχόμενο μιας απειλής. Έτσι, ακριβώς, νιώθει και ο σκύλος μας.

Μεγάλο ποσοστό σκύλων στην παρουσία, και μόνον, της ηλεκτρικής σκούπας εξαφανίζονται. Άλλοι, πάλι, εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές, ή έντονα σημάδια άγχους. Το σίγουρο είναι ότι το θέαμα της ηλεκτρικής σκούπας δεν τους είναι ευχάριστο. Περνάνε δύσκολες στιγμές.

Συμπεριφορές που σχετίζονται με φοβίες βοηθάμε πάντα τον αγαπημένο μας φίλο να τις ξεπεράσει, ζητώντας τη συνδρομή ενός θετικού εκπαιδευτή σκύλου. Δεν αφήνουμε το ζωάκι μας να το διακατέχουν για το υπόλοιπο της ζωής του.

Γι’ αυτό, εάν διαπιστώσετε ότι η ηλεκτρική σκούπα είναι… φόβος και τρόμος για το κουτάβι σας, οφείλετε να του κάνετε μαθήματα εξοικείωσης και θετικών συνειρμών.

Θυμίζουμε ότι η κύρια περίοδος κοινωνικοποίησης του κουταβιού είναι μέχρι τον τέταρτο μήνα. Και πρέπει να γίνει ήπια και σωστά.

Εάν, λοιπόν, το κουτάβι σας φοβάται την ηλεκτρική σκούπα, δεν πρέπει να τη βάλετε σε λειτουργία, προτού του δώσετε χρόνο να εξοικειωθεί με το μηχάνημα.

Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να την τοποθετήσετε στη μέση του σαλονιού, ώστε το κουτάβι να την εξερευνήσει πρώτα ως σταθερό και σιωπηλό αντικείμενο. Με αυτόν τον τρόπο θα συνηθίσει το σχήμα και τη μυρωδιά της.

Στη συνέχεια μπορείτε να κουνήστε την ηλεκτρική σκούπα για ένα δευτερόλεπτο. Μετά, να αφήσετε και πάλι το κουτάβι να την πλησιάσει. Ύστερα μπορείτε να κάνετε ότι σκουπίζετε. Το μηχάνημα, όμως, να είναι απενεργοποιημένο, έτσι ώστε το κουτάβι να συνηθίσει την κίνηση. Έπειτα από λίγο το κουτάβι θα γνωρίζει ότι το αντικείμενο είναι το ίδιο ακίνδυνο, ακόμα και εάν κινείται.

Τέλος, θα βάλετε σε λειτουργία το μηχάνημα για πέντε δευτερόλεπτα, αλλά θα το κρατάτε σε κάποια απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο το κουτάβι θα καταγράψει την ηλεκτρική σκούπα στην ασφαλή πλευρά του συναισθηματικού «κόσμου».

Επίσης, μια καλή ιδέα είναι να δίνετε στο τετραποδάκι σας μια λιχουδιά σε κάθε του επιθυμητή συμπεριφορά. Δηλαδή: Πλησιάζει και μυρίζει το μηχάνημα; Του δίνουμε λιχουδιά. Κινούμε την ηλεκτρική σκούπα και παραμένει ήρεμος; Του προσφέρουμε λιχουδιά. Όταν θα βάλετε σε λειτουργία το μηχάνημα, δώστε του περισσότερες λιχουδιές, για να του αποσπάσετε την προσοχή από τον θόρυβο. Προσοχή στους χρόνους λειτουργίας της ηλεκτρικής σκούπας, στα πρώτα σας μαθήματα.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και σε ενήλικα σκυλιά. Δώστε στο φιλαράκι σας το χρόνο και το χώρο που χρειάζεται, ώστε να εξοικειωθεί και να μπορέσει να διαχειριστεί τον… κίνδυνο της ηλεκτρικής σκούπας.