Είναι κάποιες σκυλο-φάτσες που, όταν αντιληφθούν ότι θα πάνε βόλτα, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους.

Από τη στιγμή που ο κηδεμόνας τους πάρει στα χέρια του το λουράκι τους, τα ευχάριστα συναισθήματα που νιώθουν, εκδηλώνονται με ακατάπαυστο γάβγισμα, πηδηματάκια και διάφορα άλλα.

Σε πολλές περιπτώσεις, η έξαρση αυτών των συμπεριφορών συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της βόλτας.

«Η βόλτα, για τους περισσότερους σκύλους, είναι από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, λόγω του υπερβολικού ενθουσιασμού τους, ξεκινούν να γαβγίζουν, να χοροπηδούν και να τραβάνε το λουρί τους, πριν ακόμη ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτό συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της βόλτας, κάνοντάς την ένα καθημερινό μαρτύριο για εμάς.

Η βόλτα είναι η ευκαιρία τους να ξεφύγουν από τη μονοτονία του σπιτιού και να έρθουν σε επαφή με ήχους, μυρωδιές, ανθρώπους και σκύλους.

Παράλληλα, είναι ευκαιρία, και για εμάς, να περάσουμε χρόνο μαζί τους, κάνοντας κάτι το οποίο είναι εξίσου ευχάριστο και για τους δυό μας», αναφέρει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη.

Πώς μπορούμε να το διορθώσουμε

Εάν, λοιπόν, ο σκυλάκος σας είναι υπέρ το δέον ενθουσιώδης, αυτό που δεν πρέπει να κάνετε αρχικά, όπως υποστηρίζει η κα Ρηγάκη, είναι «να μη μαλώσουμε το σκυλάκι μας. Πόσο λογικό είναι, άλλωστε, να φωνάζεις σε κάποιον, απλά και μόνο επειδή χαίρεται;

Πέρα από αυτό, δεν πρέπει να μειώσουμε τις βόλτες του, καθώς αυτό θα τον κάνει να ανυπομονεί ακόμα περισσότερο και, στη συνέχεια, να ενθουσιάζεται πιο πολύ όταν θα έρχεται εκείνη η ώρα.

Αν ο σκύλος μας υπερενθουσιάζεται μόνο και μόνο επειδή πιάσαμε το λουρί του, αυτή είναι η στιγμή από την οποία θα πρέπει να ξεκινήσουμε, για να λύσουμε το πρόβλημά μας.

Ο σκύλος ξέρει ότι κάθε φορά που πιάνουμε το λουρί, θα ακολουθήσει βόλτα.

Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει μάθει με την καθημερινή επανάληψη που του κάνουμε εμείς οι ίδιοι, μιας και πάντα ακολουθούμε το ίδιο μοτίβο.

Πρέπει, λοιπόν, τώρα να του δείξουμε ότι αυτή η κίνηση δεν σημαίνει, πάντα, βόλτα. Του βάζουμε και του βγάζουμε το λουρί αρκετές φορές μέσα στη μέρα, χωρίς πάντα να φεύγουμε. Παράλληλα, όμως, οργανώνουμε ένα στάνταρ πρόγραμμα βόλτας, το οποίο ακολουθούμε πιστά, τρεις φορές τη μέρα, πάντα την ίδια ώρα», εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια» και επισημαίνει: «Αυτό που είναι σημαντικό, και τείνουμε να ξεχνάμε μερικές φορές, είναι ότι τη βόλτα του σκύλου μας πρέπει εξίσου να την ευχαριστιόμαστε.

Οπότε, στην περίπτωση που κάνουμε τον κύκλο του τετραγώνου τρέχοντας, ελπίζοντας το σκυλάκι μας να κάνει την ανάγκη του όσο πιο σύντομα γίνεται, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σπίτι, δεν ικανοποιούμε τις ανάγκες του. Με αποτέλεσμα, όλη αυτή η ένταση και ο ενθουσιασμός να συσσωρεύεται και να ξεσπάει σε κάθε βόλτα.

Πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε χρόνο στον σκύλο μας, κατά τη διάρκεια της βόλτας του, να μυρίσει και να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον.

Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι αρκετό για να μειώσει την ένταση του σκύλου μας, σε περίπτωση που του λείπει η νοητική εκτόνωση».

Διευκρινίζει ότι στην περίπτωση που ο σκύλος μας έχει την ανάγκη να εκτονωθεί και σωματικά, μπορούμε να τον πηγαίνουμε στους ειδικά διαμορφωμένους, από τον δήμο, χώρους, όπου μπορεί ελεύθερος να τρέξει και να παίξει με άλλα σκυλιά.

Μπορούμε, παράλληλα, σύμφωνα με την κα Ρηγάκη, να φροντίσουμε, πέρα από τη βόλτα, να γεμίσουμε την ημέρα του σκύλου μας και με άλλες ασχολίες, ώστε ο περίπατος να μην είναι η μοναδική του διέξοδος.

Επίσης, όπως ενημερώνει η θετική εκπαιδεύτρια, τα ειδικά σχεδιασμένα για σκύλους διαδραστικά παιχνίδια και γρίφοι, είναι κάποιοι εύκολοι και οικονομικοί τρόποι, ώστε να βρει ο σκύλος μας διέξοδο από την ανία του διαμερίσματός μας.

«Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι, πλέον, υπάρχουν και χώροι σχεδιασμένοι για να περνάνε τα σκυλάκια μας ένα κομμάτι της ημέρας τους, παίζοντας και διασκεδάζοντας υπό την επίβλεψη επαγγελματιών», αναφέρει η κα Ρηγάκη και καταλήγει: «Σε περίπτωση που ο ενθουσιασμός του μικρού μας φίλου έχει φτάσει σε σημείο που δεν μπορούμε, πλέον, να το ελέγξουμε, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουμε με κάποιον θετικό εκπαιδευτή. Για να μπορέσει να μας κατευθύνει αναλόγως, φτιάχνοντας ένα ατομικό τρόπο δράσης που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας σαν κηδεμόνες, αλλά και τις ανάγκες του σκύλου μας. Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι το λουρί έχει δύο άκρες».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη

  • Η κυρία Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dog Academy του Γιάννη Αραχωβίτη. Εμπλουτίζει τις γνώσεις της για τις εξελίξεις στον χώρο με συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση. Σκοπός της, να προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο για ουσιαστική επικοινωνία με τον καλύτερό του φίλο: τον σκύλο του. Η αγάπη της για τα ζώα ξεκινά από την παιδική της ηλικία, καθώς μεγάλωσε με διάφορα ζώα και με μητέρα επαγγελματία groomer.

 

Διαβάστε επίσης

Βόλτα με το σκύλο χωρίς τραβήγματα με το λουρί: Όλοι οι τρόποι να το πετύχετε