homescreen
Εγκαταλελειμμένα κουνελάκια: Πώς μπορείτε να τα σώσετε


Ιουλία Τούντα

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα κουνελάκι, όμως παράλληλα παρατηρείται και το αυξανόμενο φαινόμενο της εγκατάλειψής τους. Ευτυχώς, υπάρχουν εθελοντές που τα διασώζουν πάντοτε χάρη στη βοήθεια όλων ημών

Μεγάλη κινητοποίηση για τη διάσωση κουνελιών που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στους δρόμους παρατηρείται στα social media από ομάδες εθελοντών.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τα κουνελάκια ως κατοικίδια, καθώς είναι τρισχαριτωμένα, όμως δεν φροντίζουν να μάθουν για τη φύση τους, τις ανάγκες και την ιδιοσυγκρασία τους. Με αποτέλεσμα, η συμβίωση μαζί τους να γίνεται προβληματική και να τα εγκαταλείπουν.

«Μετά το Πάσχα, και πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, έχουμε τις περισσότερες εγκαταλείψεις κουνελιών. Πρόκειται για τα άσπρα μικρά κουνελάκια που πωλούν τα pet-shop, και οι Λαϊκές Αγορές, επειδή είναι χαριτωμένα και πολλοί τα αγοράζουν.

Συνήθως, τα εγκαταλείπουν σε ηλικίες μεταξύ έξι μηνών και τριών ετών. Επίσης, βρίσκουμε κουνελάκια που ξέφυγαν από παράνομο εκτροφέα, ή τα παρατάει, επειδή είναι άρρωστα, για να μην κολλήσουν τα υπόλοιπα», διευκρινίζει η εθελόντρια – δημιουργός – υπεύθυνη οργάνωσης της Ομάδας Bunnies Helping Hands Θεσσαλονίκη και ψυχολόγος, Ασημίνα Κουλουκούρη.

Επίσης, βρίσκουν πλέον και κακοποιημένα, τυφλά και ανάπηρα κουνελάκια, ειδικά στην Αθήνα.

Οι 25 εθελοντές της Ομάδας Bunnies Helping Hands Θεσσαλονίκη, λοιπόν, σε συνεργασία με την Ομάδα Voice of Rabbits (Αθήνα), διασώζουν κουνελάκια που βρίσκονται απροστάτευτα στους δρόμους. Τα φιλοξενούν, τα πηγαίνουν στον εξειδικευμένο κτηνίατρο, Γιώργο Χρήστου, με τον οποίο συνεργάζονται, και στη συνέχεια τα προωθούν για υιοθεσία. Παράλληλα, μέσα από τη σελίδα τους στο Facebook ενημερώνουν τον κόσμο για τις ανάγκες, την υγεία και τη διατροφή του κουνελιού, έτσι ώστε να γνωρίσουν αυτό το πλάσμα καλύτερα και να το χειριστούν υπεύθυνα.

«Τα κουνέλια στη φύση είναι θηράματα. Είναι πολύ ευαίσθητα ζώα! Φοβούνται. Δεν πλησιάζεις ποτέ ένα κουνέλι, του δίνεις πάντα τον χρόνο, να έρθει εκείνο προς εσένα. Το κάθε ένα έχει τον δικό του χαρακτήρα.

Υπάρχουν κουνελάκια που δένονται με τους ανθρώπους, που «μιλάνε» (βγάζουν περίπου 18 ήχους), που τους αρέσουν τα χάδια και είναι παιχνιδιάρικα», αναφέρει η κα Κουλουκούρη.

Εξηγεί ότι τα κουνελάκια, εάν δεν στειρωθούν, όταν ενηλικιωθούν γίνονται επιθετικά, λόγω των ορμονών. Έχουν διαρκή οίστρο, δαγκώνουν και μαρκάρουν την περιοχή τους.

Τονίζει ότι η απόκτηση ενός κουνελιού είναι ηθική ευθύνη – το ζωάκι δεν είναι αντικείμενο, όπως το βλέπουν ορισμένοι. Χρειάζεται την κατάλληλη ποιοτική τροφή και εξειδικευμένο χόρτο, την ετήσια επίσκεψή του σε εξειδικευμένο κτηνίατρο για λαγόμορφα και εξωτικά ζώα για τον εμβολιασμό του και την αποπαρασίτωση του και μια προληπτική θεραπεία για ένα παράσιτο.

Το «δωμάτιό» του μπορεί να είναι ένα πάρκο σκύλου, ενώ θα πρέπει καθημερινά να κυκλοφορεί ελεύθερο στο σπίτι. Μπορεί να μάθει την τουαλέτα του, ειδικά αφού στειρωθεί.

«Το κουνέλι μασουλάει συνέχεια. Γι΄αυτό θα πρέπει να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουμε το σπίτι μας κάνοντας το “bunny proof”. Καλύπτουμε, για παράδειγμα, τα καλώδια και φροντίζουμε να μην υπάρχει οτιδήποτε στον χώρο που δεν πρέπει να το μασουλήσει», επισημαίνει η κα Κουλουκούρη και συμπληρώνει: «Το κουνέλι δεν συμπαθεί τις αλλαγές. Όταν πηγαίνουμε διακοπές, είναι προτιμότερο να το αφήνουμε στο σπίτι και να πηγαίνει κάποιος να το φροντίζει».

Ένας βασικός κίνδυνος που απειλεί την υγεία του κουνελιού, είναι η στάση εντέρου, όπως αναφέρει η κα Κουλουκούρη. Αν το κουνελάκι σταματήσει να τρώει, το πηγαίνουμε αμέσως στον εξειδικευμένο κτηνίατρο.

Η Ομάδα Bunnies Helping Hands Θεσσαλονίκης έχει ανάγκη από εθελοντές, από ανθρώπους που επιθυμούν να φιλοξενήσουν υπεύθυνα ένα κουνελάκι, αλλά και από εκείνους που θα μπορούσαν να τα μεταφέρουν. Επίσης, αναζητά ανθρώπους για να κάνουν κοινοποίηση.

Όποιος επιθυμεί να ενισχύσει την Ομάδα, αλλά και όποιος θα ήθελε να συνεισφέρει οικονομικά αποκλειστικά για τον κτηνίατρο ή για τροφές σε pet shop, μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα στο Fb, Bunnies Helping Hands Θεσσαλονίκη – Σωστή Υιοθεσία Αδέσποτων Κουνελιών.

Τέλος, η κα Κουλουκούρη αναφέρει ότι, πριν αποφασίσει να δημιουργήσει αυτή την Ομάδα για τα κουνελάκια, μελέτησε για τη φύση τους, διαβάζοντας εντατικά, και έμαθε όσα ξέρει από την Ομάδα Voice of Rabbits και τους εξειδικευμένους κτηνίατρους Γιώργο Χρήστου και Patricia Grey, τους οποίους ευγνωμονεί.

Επικοινωνία με Bunnies Helping Hands Θεσσαλονίκη

● Fb Page : https://www.facebook.com/BunniesHelpingHandsThessalonikiTeam και 6980281757 για υιοθεσιες

●Instagram: https://www.instagram.com/bunnieshelpinghandsthes/

● Fb Ομάδες : Κουνελάκια προς Υιοθεσία Κεντρική – Ανατ.Μακεδονία https://www.facebook.com/groups/bunny.adoption.thessaloniki.bhh

● Κουνελάκια Υγεία σωστή Διατροφή https://www.facebook.com/groups/bunnyhealthandnutritionissues

● ΣΟΣ Κουνελάκια σε Άμεση Ανάγκη https://www.facebook.com/groups/bunniessos/

● Κουνελάκια στην Κρήτη https://www.facebook.com/groups/bunniesincreteadoptionsrescue

Eπικοινωνία με Voice of Rabbits Αθήνα

● Fb Page : https://www.facebook.com/Voice-of-Rabbits-101381111862788

● Ομάδα fb : https://www.facebook.com/groups/voiceofrabbits

 

Διαβάστε επίσηςΑπόρρητο Απόρρητο