Τα κουτάβια είναι αξιαγάπητα και τρισχαριτωμένα, αλλά διαθέτουν και κάτι κοφτερά δοντάκια που, συχνά – πυκνά, τα «ακονίζουν» στα χέρια του κηδεμόνα τους.

Πρόκειται για μία φυσιολογική συμπεριφορά, και οι κηδεμόνες θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους ένα κουτάβι χρησιμοποιεί τόσο πολύ το στόμα του.

Μία συμπεριφορά που έχει κάνει αρκετούς κηδεμόνες κουταβιών να «σηκώσουν τα χέρια ψηλά», καθώς αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Ας μάθουμε, λοιπόν, πρώτα γιατί ένα κουτάβι δαγκώνει.

«Το κουτάβι τους πρώτους μήνες της ζωής του, για να γνωρίσει τον κόσμο, χρησιμοποιεί το στόμα του: δαγκώνει και γεύεται οτιδήποτε βρει μπροστά του. Με αυτόν τον τρόπο συλλέγει οσμές, γεύσεις και γνωρίζει το περιβάλλον γύρω του, «θωρακίζοντας» το μέλλον του.

Ακόμα, είναι μια συμπεριφορά που χρησιμοποιεί για να παίξει με τα άλλα κουτάβια, για να δείξει τη χαρά του, αλλά και για να απαλύνει τον πόνο και τη φαγούρα που του προκαλούν τα δόντια του.

Σημαντικός παράγοντας, όμως, είναι και η πρόωρη απομάκρυνση από τη μητέρα του, η οποία του μαθαίνει να έχει όρια στο δάγκωμα», εξηγεί ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντάκο, πάρα πολλοί κηδεμόνες κάνουν παράπονα ότι το κουτάβι τούς δαγκώνει συνέχεια, και δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση.

«Μάλιστα, αρκετές φορές ακούμε τον κηδεμόνα να φωνάζει και να του λέει «μη», πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει να δαγκώνει.

Φυσικά δεν ισχύει αυτό, διότι το κουτάβι δεν μπορεί να καταλάβει τη δική μας γλώσσα. Το πιθανότερο είναι να φοβηθεί από την ένταση της φωνής», επισημαίνει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων.

Ο κ. Κοντάκος αναφέρει ότι έρευνες έχουν δείξει ότι τα ημίαιμα κουτάβια δαγκώνουν περισσότερο από ό,τι τα καθαρόαιμα.

Αυτό συμβαίνει, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά αδέσποτα στο δρόμο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να μην έρχονται σε τόσο κοντινή επαφή με τον άνθρωπο, ώστε να προσέχουν το δάγκωμά τους. Επιπλέον, χρησιμοποιούν το δάγκωμα για την επιβίωσή τους.

Σε αντίθεση, τα καθαρόαιμα κουτάβια, λόγω της εκτροφής και της διαρκούς επαφής με τον άνθρωπο, δαγκώνουν πολύ λιγότερο, διότι ο άνθρωπος τους παρέχει την ασφάλεια για την επιβίωσή τους.

Με ποιον τρόπο θα σταματήσει το κουτάβι να δαγκώνει

«Για να σταματήσει να δαγκώνει, θα πρέπει να δείξουμε στο κουτάβι πως αυτή η συμπεριφορά δεν μας αρέσει. Ότι όταν δαγκώνει, χάνει την προσοχή του κηδεμόνα. Όπως ο ενήλικος σκύλος, έτσι και τα κουτάβια επιζητούν την προσοχή του.

Όταν, λοιπόν, το κουτάβι ξεκινήσει, πάνω στην ένταση του παιχνιδιού, να δαγκώνει τα χέρια μας, τα απομακρύνουμε. Όσο ο κηδεμόνας αφήνει τα χέρια του εκτεθειμένα, το δάγκωμά του γίνεται ολοένα πιο έντονο και επίπονο.

Απομακρύνουμε τα χέρια μας, και του δίνουμε να παίξει με ένα παιχνίδι.

Με αυτόν τον τρόπο, αφενός του δείχνουμε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν μας αρέσει και, αφετέρου, του δίνουμε μία εναλλακτική λύση παιχνιδιού. Εάν συνεχίσει να έρχεται πάνω μας για να μας δαγκώσει, του γυρίζουμε την πλάτη και στεκόμαστε ακίνητοι με μαζεμένα τα χέρια.

Σιγά – σιγά, δηλαδή, χάνει την προσοχή μας, γεγονός που το δυσαρεστεί. Εάν συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά, το οδηγούμε σε ένα δωμάτιο, όπου μπορούμε να το απομονώσουμε για 2-3 λεπτά, για να ρίξει την έντασή του. Μετά το επαναφέρουμε στο χώρο, χωρίς να παίζουμε μαζί του», συμβουλεύει ο κ. Κοντάκος.

Σίγουρα, έχετε παρατηρήσει το κουτάβι σας να τρέχει πάνω – κάτω σε όλο το σπίτι. Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό;

«Συνηθίζεται, τα κουτάβια να έχουν μια ώρα, συγκεκριμένη κάθε μέρα, που βιώνουν υψηλή ένταση, με αποτέλεσμα να τρέχουν γύρω – γύρω σε όλο το σπίτι.

Στη γλώσσα της εκπαίδευσης ονομάζεται «Puppy hour», ακριβώς γιατί είναι η ώρα του κουταβιού. Σε αυτό το σημείο θα ήταν σημαντικό να αναφερθεί πως σημαντικός παράγοντας για την ισορροπία του σκύλου είναι η εκτόνωσή του, είτε σωματική, είτε πνευματική.

Συστήνονται πολλά παιχνίδια μάσησης, μπαλάκια, και παιχνίδια όπου μπορούμε να κρύψουμε λιχουδιές. Σε κουτάβια που έχουν ολοκληρώσει τα εμβόλιά τους, συστήνονται βόλτες σε πάρκα σκύλων, ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, για να μπορούν να εκτονωθούν σωματικά», επισημαίνει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής και προσθέτει: «Για πνευματική εκτόνωση, υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα παιχνίδια τύπου παζλ, στα οποία κρύβουμε τη λιχουδιά και το κουτάβι ψάχνει να τη βρει. Μπορούμε, όμως, να επινοήσουμε και να φτιάξουμε παιχνίδια, που σκοπό έχουν την εκτόνωση. Για παράδειγμα, τοποθετούμε μέσα σε πλαστικά μπουκάλια, ή σε παιχνίδια, λιχουδιές. Το ίδιο και σε μια πετσέτα, την οποία έχουμε διπλώσει σε σχήμα καραμέλας.

Συμβουλευτείτε πρώτα έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή, για να σας καθοδηγήσει σωστά στα πρώτα βήματα του κουταβιού, με θετικό τρόπο προσέγγισης, χωρίς να του ασκείται βία ή εξαναγκασμός.

Σκοπός είναι, από τα πρώτα του μόλις βήματα να καταγράψει θετικά συναισθήματα και αναμνήσεις, κι όχι φοβίες».

O επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος

Ο κύριος Σωτήρης Κοντάκος είναι απόφοιτος της σχολής Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου. Παρακολουθεί ανελλιπώς σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν την εκπαίδευση σκύλων και, όπως λέει: «Λατρεύω να δουλεύω με τους τετράποδους φίλους μου και τους κηδεμόνες τους».

Διαβάστε επίσης