homescreen

Οκτώ κανόνες για μια αρμονική σχέση ανάμεσα στο παιδί και τον σκύλο

Οκτώ κανόνες για μια αρμονική σχέση ανάμεσα στο παιδί και τον σκύλο


Ιουλία Τούντα

Η συμβίωση του παιδιού με τον σκύλο, για να πετύχει, χρειάζεται σωστούς χειρισμούς από τους γονείς. Δείτε με ποιους τρόπους θα τα κάνετε αχώριστους φίλους

Ένας σκύλος και ένα παιδί μπορούν, κάλλιστα, να γίνουν φίλοι… καρδιακοί.

Μάλιστα, πολλές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι, για ένα παιδί, η συνύπαρξη με έναν σκύλο έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Κάθε γονέας που αποφασίζει να προσθέσει στην οικογένειά του έναν σκυλάκο, έχει τους δικούς του λόγους.

Για να αναπτυχθεί, όμως, μεταξύ σκύλου και παιδιού μια σωστή σχέση, χρειάζεται ειδικούς χειρισμούς. Έτσι, ώστε, η σχέση αυτή να βασίζεται, πρωτίστως, στον αλληλοσεβασμό, την κατανόηση, τη συντροφικότητα και την αγάπη.

Και αυτούς τους ειδικούς χειρισμούς οι γονείς οφείλουν να τους γνωρίζουν, αλλά «πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς αν η οικογένειά του είναι έτοιμη να συμβιώσει με έναν σκύλο. Κατά πόσο διαθέτουν τον χρόνο, την υπομονή και το οικονομικό υπόβαθρο, προκειμένου να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη ζωής.

Εφόσον η απόκτηση, ή υιοθεσία, ενός σκύλου γίνει έπειτα από ώριμη και υπεύθυνη σκέψη, το πρώτο που συστήνουμε να κάνει η οικογένεια, είναι να μιλήσει με κάποιον ειδικό εκπαιδευτή σκύλων, προκειμένου να τη συμβουλεύσει για το ποιος σκύλος (φυλή, ιδιοσυγκρασία, κ.λπ.) θα της ταίριαζε, με βάση τις ανάγκες του σκύλου, αλλά και την καθημερινότητα της οικογένειας, ώστε να τη βοηθήσει στην επιλογή.

Επιπλέον, προτού έλθει το νέο μέλος στην οικογένεια, θα πρέπει, μικροί και μεγάλοι, να εκπαιδευτούν για το πώς συμπεριφερόμαστε, πώς αντιμετωπίζουμε, πώς επιβραβεύουμε και πώς μπορούμε να κάνουμε τον σκύλο μας χαρούμενο, όπως οφείλουμε ως υπεύθυνοι κηδεμόνες», επισημαίνει η Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος ψυχολογίας, συμπεριφοράς & ευζωίας του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου.

Πολύ σημαντικό είναι, σύμφωνα με την κα Καραμπέτσου, οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά πως ο σκύλος είναι ένα ζωντανό πλάσμα. Δεν είναι παιχνίδι, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός, που μπορεί να νιώσει χαρά, πόνο, πείνα και δίψα, ακριβώς όπως εμείς, και έχει τις δικές του ανάγκες.

Υπάρχουν πράγματα που του αρέσουν, και κάποια άλλα που δεν του αρέσουν. Ένας σκύλος δεν είναι πάντα διαθέσιμος να παίξει μαζί μας.

Παράλληλα, όπως τονίζει η κα Καραμπέτσου, τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν, ώστε να συμπεριφέρονται με ευγένεια στον σκύλο, να μην τον πιέζουν με κινήσεις, να μην τον τρομάζουν, και να απευθύνονται στους γονείς τους προτού παίξουν κάποιο παιχνίδι μαζί του.

«Από την άλλη, ο σκύλος θα πρέπει να εκπαιδευτεί, ώστε να μην αντιδρά σε τυχόν κινήσεις των παιδιών, και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η υπομονή του (impulse control) προς τα μέλη της οικογένειας.

Οι γονείς οφείλουν να εξηγήσουν στα παιδιά τι σημαίνουν οι κινήσεις του σκύλου, και να τα εκπαιδεύσουν, ώστε να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πότε ο σκύλος ενοχλείται (“γλώσσα σώματος”).

Παράδειγμα: εάν αγκαλιάζω τον σκύλο μου και εκείνος προσπαθεί να φύγει μακριά, λαχανιάζει έντονα, γυρίζει το κεφάλι του από την άλλη, γλύφει τη μύτη του, ή γρυλίζει, σημαίνει πως νιώθει άβολα.

Θα πρέπει να σταματήσω αμέσως να τον αγκαλιάζω και να απομακρυνθώ», τονίζει η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος ψυχολογίας, συμπεριφοράς & ευζωίας του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου.

Η κα Καραμπέτσου, ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων για ενημερώσεις αποφυγής δαγκώματος (Dogbite safety educator – Doggone safe), συνηθίζει να δίνει τους παρακάτω «κανόνες», σε γονείς και παιδιά:

Κανόνας 1
Δεν ενοχλώ τον σκύλο μου όταν αυτός κοιμάται, ή ξεκουράζεται

Κανόνας 2
Δεν προσπαθώ να του αποσπάσω το παιχνίδι του όταν παίζει

Κανόνας 3
Δεν πλησιάζω τον σκύλο όταν τρώει, και σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να του πάρω το φαγητό του

Κανόνας 4
Δεν αγκαλιάζω σφιχτά τον σκύλο μου, δεν ανεβαίνω πάνω του, δεν του τραβάω την ουρά, τα αυτιά, ή άλλα μέρη του σώματός του

Κανόνας 5
Δεν φωνάζω στον σκύλο μου, δεν τον χτυπάω, δεν τον πονάω

Κανόνας 6
Όταν διαπιστώσω πως ο σκύλος μου νιώθει άβολα, ή ενοχλείται από κάτι, θα πρέπει να το σταματήσω αμέσως

Κανόνας 7
Όταν ο σκύλος μου γρυλίζει, ή δείχνει τα δόντια του, γυρίζω αργά την πλάτη μου και φεύγω με ήρεμες κινήσεις.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από παιδιά, ηλικίας 4 έως 6 ετών, που, βλέποντας έναν σκύλο να γρυλίζει και να δείχνει τα δόντια του, θεωρούν πως τους χαμογελάει!

Κανόνας 8
Δεν αφήνω σκύλο και παιδιά χωρίς ενεργή επίβλεψη.
Οι γονείς θα πρέπει να επιβλέπουν ενεργά την επαφή του σκύλου με το παιδί, τονίζει η κα Καραμπέτσου, και να ενισχύουν τις επιθυμητές συμπεριφορές και των δύο για μια αρμονική συμβίωση.

Τέλος, η κα Καραμπέτσου υπογραμμίζει: «Τα οφέλη της συμβίωσης παιδιών με σκύλους, όπως μας ενημερώνουν παιδίατροι, παιδοψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι, εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, είναι πολλά. Ας τα απολαύσουμε με ασφάλεια και υπευθυνότητα».

Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος ψυχολογίας, συμπεριφοράς & ευζωίας του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου

̽ Η κα Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος ψυχολογίας, συμπεριφοράς και ευζωίας του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου. Έχει ειδίκευση σε θέματα Αποχωρισμού (separationanxiety) ως η μοναδική Certified Separation Anxiety Trainer στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Victoria Stilwell Academy και μέλος του Doggone ως Doggone Safety Educator για ενημέρωση πρόληψης και αποφυγής δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους.

Διαβάστε επίσηςΑπόρρητο Απόρρητο