Υπάρχουν σκύλοι που είναι υπέρ το δέον προστατευτικοί με τον άνθρωπό τους. Βρίσκονται υπ’ ατμόν και εκδηλώνουν το ένστικτο του φύλακα… για ψύλλου πήδημα.

«Είναι οι σκύλοι που παρακολουθούν ανελλιπώς οποιαδήποτε κίνηση, και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν. Έχουν υπερένταση όταν είναι κοντά στον κηδεμόνα τους. Όταν πηγαίνουν βόλτα, περπατάνε συνήθως δίπλα στον κηδεμόνα τους και κοιτάζουν σαν… τηλεσκόπιο. Θέλουν να κολλάνε συνεχώς πάνω του και να απομακρύνουν τους πάντες, γαβγίζοντας και γρυλίζοντας. Νιώθουν πως παντού και πάντα υπάρχει μια απειλή, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί», λέει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, κυρία Ρενάτα Γρυπάρη.

Πώς μπορούμε να «χαλαρώσουμε» έναν υπερπροστατευτικό σκύλο

Σε έναν υπερπροστατευτικό σκύλο, αυτό που πρέπει να του μάθουμε, σύμφωνα με την κυρία Γρυπάρη, είναι να αξιολογεί πότε υπάρχει πραγματική απειλή, και πότε πλασματική. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί συνεχώς και για το οτιδήποτε, και θα ηρεμήσει. Αυτό που χρειάζεται ένας υπερπροστατευτικός σκύλος είναι η σαφής καθοδήγηση από έναν δυναμικό κηδεμόνα, που θα του μάθει να λαμβάνει τα σωστά μηνύματα.

Πώς θα γίνει αυτό;

Η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων δίνει τις εξής χρήσιμες συμβουλές:

1) Τραβώ την προσοχή του ανά πάσα στιγμή, ώστε να μη δίνει σημασία στο ερέθισμα. Ο υπερπροστατευτικός σκύλος είναι συνήθως ευερέθιστος. Εστιάζει συνεχώς σε διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Όσο, όμως, αφήνω τον σκύλο μου να εστιάζει με ένταση σε ένα ερέθισμα, τόσο πιο πιθανό είναι να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά εναντίον του.

Στόχος μου, λοιπόν, είναι όταν περνάει το ερέθισμα, να τραβώ την προσοχή του άμεσα, ώστε να εστιάζει σε μένα, για να αρχίσει σιγά – σιγά να μη δίνει σημασία σε οτιδήποτε άλλο.

Συμβουλή: Χρησιμοποιώ λιχουδιά, ή ένα παιχνίδι, αμέσως μόλις ο σκύλος αρχίζει να κοιτάει επίμονα κάτι ή κάποιον. Έτσι, δεν του δίνω σχεδόν καθόλου χρόνο να εστιάσει στο ερέθισμα.

2) Υιοθετώ δυναμική στάση, χωρίς να εκδηλώνω φόβο. Γνωρίζοντας τη συμπεριφορά του σκύλου μου, αρχίζω να φοβάμαι για τυχόν επιθέσεις του, με αποτέλεσμα εκείνος να αντιλαμβάνεται αυτόν τον φόβο και να ενισχύεται το ένστικτο της φύλαξης. Παραμένω, λοιπόν, σε επιφυλακή, προσπαθώντας ταυτόχρονα να είμαι όσο πιο χαλαρός (ψυχολογικά) γίνεται, έτοιμος να διορθώσω άμεσα τον σκύλο μου, χωρίς ένταση και άγχος.

Συμβουλή: Κάνω εικόνα στο μυαλό μου το πώς θέλω να περπατώ στο δρόμο με τον σκύλο μου, και προσπαθώ να το εφαρμόσω στην πράξη.

3) Εκπαίδευση φύλαξης: Όταν έχουμε έναν σκύλο με ανεπτυγμένο το ένστικτο της φύλαξης, θέλουμε να το διατηρήσουμε μεν, αλλά πρέπει να τον καθοδηγήσουμε με σαφήνεια για το πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιεί. Η βοήθεια από εκπαιδευτή είναι απαραίτητη.

Συμβουλή: Η εκπαίδευση πάντα να γίνεται με την παρουσία του κηδεμόνα, χωρίς βία και στρες.

Μην ξεχνάτε: Καλός φύλακας είναι ο σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος (με ανθρώπους και ζώα), χωρίς ανασφάλειες, ο οποίος ξέρει πότε χρειάζεται να επέμβει και με ποιο τρόπο.

4) Δεν τον αφήνω να κολλάει πολύ πάνω μου. Ο υπερπροστατευτικός σκύλος έχει την τάση να θέλει συνεχώς επαφή με αυτόν που προστατεύει. Θα πρέπει, λοιπόν, να του δείξω ότι έχω τον προσωπικό μου χώρο, στον οποίο δεν θα πρέπει να μπαίνει.

Συμβουλή: Κάθε φορά που με πλησιάζει πολύ και σχεδόν ακουμπά πάνω μου, τον απομακρύνω ευγενικά, και αν επιμένει, σηκώνομαι και φεύγω.

 

*Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης

Σκύλος: Γιατί και πότε σηκώνεται η τρίχα του;