Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να βρίσκονται νεογνά ορφανά γατάκια στους δρόμους.

Και κάθε ζωόφιλος θα φροντίσει για την επιβίωσή τους.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που αναλάβετε καθήκοντα «μαμάς», μάθετε πως υπάρχει συνταγή για να τους φτιάξετε και γάλα, που να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, μας «φωτίζει» σχετικά με τις ανάγκες των νεογνών γατιών που στερούνται τη μαμά τους.

 

Η νεογνική περίοδος για τα ορφανά γατάκια, όπως για όλα τα ζώα, είναι κρίσιμη για τη ζωή τους. Η έλλειψη του μητρικού γάλατος, σε συνδυασμό με την απουσία της μητέρας τους, βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Υπάρχουν κάποιες φορές, που η μαμά γάτα δεν μπορεί θηλάσει τα μωρά γατάκια, ή πεθαίνει. Έτσι, καλούμαστε εμείς να φροντίσουμε τα μικρά.

Η νεογνική περίοδος για τα μωρά γατάκια αρχίζει με τη γέννησή τους και διαρκεί έως δύο εβδομάδες.

Τα μωρά, όταν γεννηθούν, βρίσκονται σε μια αρκετά πρώιμη κατάσταση και είναι απόλυτα εξαρτημένα από τη φροντίδα της μητέρας τους. Το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 40%.

Ειδικά οι πρώτες 36 ώρες είναι αρκετά κρίσιμες για τη ζωή τους. Τα μωρά, με το που γεννιούνται, αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο σωματικό στρες με την αλλαγή περιβάλλοντος.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τα κρατήσουμε, όσο μπορούμε, σε ένα ήσυχο, ζεστό μέρος, με τη λιγότερη δυνατή ανθρώπινη παρουσία.

Όπως όλα τα θηλαστικά, η μαμά γάτα παράγει ένα ειδικού τύπου γάλα – το πρωτόγαλα (colostrum).

Παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά διατροφής, μαζί με παθητική ανοσία με την μορφή ανοσοσφαιρίνων (αντισώματα) και άλλων βιοενεργών στοιχείων, τα οποία απορροφούνται από τα εντερικά τοιχώματα των νεογνών.

Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία αποτελούνται από πρωτεΐνη. Όταν απορροφούνται από τον οργανισμό, τα αντισώματα που αποκτούνται με αυτόν τον παθητικό τρόπο προσφέρουν προστασία από αρκετές μολυσματικές ασθένειες.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως η φύση έχει προνοήσει με μεγάλη σοφία για την υγεία και για την προστασία του είδους.

Τα συστατικά αυτού του γάλακτος διαφοροποιούνται στις πρώτες 72 ώρες από τη γέννηση των νεογνών, και το γάλα γίνεται πλήρες όσο περνάνε οι ώρες, με διακυμάνσεις στην πρωτεΐνη και τα λιπίδια, μεταξύ άλλων.

Το μητρικό γάλα, λοιπόν, είναι απαραίτητο για την υγεία και τη σωστή ανάπτυξή τους.

 

Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τα νεογέννητα που στερούνται τη μαμά τους;

Μπορούμε να αγοράσουμε ένα προϊόν εμπορίου, όμως αν ακολουθούμε έναν φυσικό τρόπο ζωής, ή αν δεν έχουμε πρόσβαση σε ένα τέτοιο προϊόν και θέλουμε να προσφέρουμε, όσο γίνεται, αυτά τα οφέλη στα νεογέννητα, τότε έχουμε τη δυνατότητα εναλλακτικής σπιτικής φόρμουλας, η οποία μιμείται, όσο γίνεται, τη φυσική σύσταση του μητρικού γάλακτος.

Ο διακεκριμένος κτηνίατρος Dr. Pitcairn μας λέει για τα συστατικά που θα χρειαστούμε, ώστε να φτιάξουμε το γάλα των γατιών.

Όπως αναφέραμε, χρειάζεται να ανεβάσουμε τα ποσοστά πρωτεΐνης στο γάλα που θα φτιάξουμε, ώστε να φτάσουμε τα επίπεδα του γάλακτος της μαμάς τους.

Γι’ αυτό θα χρειαστεί να προσθέσουμε, στη βάση γάλακτος που θα χρησιμοποιήσουμε, σκόνη άγευστης ζωικής πρωτεΐνης, κι όχι φυτικής, την οποία μπορούμε να αγοράσουμε από ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα.

Θα πρέπει να προσέξουμε να περιέχει τουλάχιστον 80% πρωτεΐνη από ζωικές πηγές: καζεΐνη γαλακτοαλβουμίνη, αλβουμίνη αυγού.

Σε αντίθεση με τη φυτική πρωτεΐνη, όπως η πρωτεΐνη σόγιας, η ζωική πρωτεΐνη θα προσφέρει τις ειδικές ανάγκες σε αμινοξέα, που έχουν ανάγκη τα ορφανά γατάκια.

Ας δούμε αναλυτικά τα συστατικά της φόρμουλας γάλακτος, η οποία αποτελείται από πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και λιπαρά.

Συστατικά:

● 2 κούπες πλήρες κατσικίσιο γάλα. Επιλέγουμε κατσικίσιο γιατί είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο μητρικό γάλα της γάτας.

● 2 μεγάλα ολόκληρα αυγά (χωρίς το τσόφλι) – ιδανικά βιολογικά

● 5 κουτ. γλυκού σκόνη ζωικής πρωτεΐνης

● 1/8 κουτ. γλυκού σκόνη από τσόφλι αυγού, ή ½ κουτ γλυκού οστεάλευρο, ή 350 mg calcium lactate, ή calcium gluconate

● Μια πολυβιταμίνη για ενήλικες γάτες που να περιέχει ταυρίνη (την πολτοποιούμε σε σκόνη στο γουδί). Αν η πολυβιταμίνη μας δεν έχει ταυρίνη, προσθέτουμε 100 mg σκόνη ταυρίνης.

Ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά και ζεσταίνουμε το μείγμα σε θερμοκρασία σώματος. Δεν θέλουμε να είναι κρύο, αλλά ούτε και πολύ ζεστό.

Δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία στον καρπό μας.

Η συνταγή αυτή θα μας δώσει περίπου τρεις κούπες γαλακτικής φόρμουλας.

Ταΐζουμε τα μωρά γατάκια με ειδικό μπιμπερό.

Είναι σημαντικό, το γάλα να παραμείνει ζεστό, οπότε έχουμε ένα δοχείο με ζεστό νερό, ώστε να το διατηρήσουμε στη σωστή θερμοκρασία.

Ταΐζουμε το κάθε γατάκι μέχρι να μεγαλώσει ελαφρώς το στομάχι του -δεν θέλουμε να τεντώσει, αλλά ελαφρώς να μεγαλώσει. Υπολογίστε ότι θα δώσετε περίπου 1 ½ κουτ. γλυκού.

Πρόγραμμα ταΐσματος για μωρά γατάκια 

Ηλικία σε εβδομάδες             Βάρος νεογνού               Πόσο συχνά να ταΐσετε            Συνολική ημερήσια ποσότητα
0-2 εβδομάδες                         113-227 γρ                                Κάθε 2 ώρες                         2-4 κουτ. σούπας
3 εβδομάδες                             227-283 γρ                              Κάθε 3 ώρες                          4-6 κουτ. σούπας
4-5 εβδομάδες                        283-680 γρ                             Κάθε 4 ώρες                          6-10 κουτ. σούπας
6 εβδομάδες                            907 γρ+                                    3 φορές την ημέρα              8-12 κουτ. σούπας

Με την παραπάνω φόρμουλα προσφέρουμε, όσο μπορούμε, φυσικά και υγιεινά συστατικά.

 

Τα τόσο μικρά γατάκια, εκτός από το γάλα, έχουν ανάγκη και από κάτι άλλο;

Είναι σημαντικό, έπειτα από κάθε γεύμα, να κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ στην κοιλιά του νεογέννητου, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί το εντερικό σύστημα.

Όπως σημαντικό είναι, να πιέσετε ελαφρώς το γενετικό σύστημα και την πίσω περιοχή με ένα ελαφρώς υγρό ζεστό μαντηλάκι, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η ούρηση και η αφόδευση – όπως θα έκανε και η μαμά τους στη φύση, γλείφοντας τα σημεία.

Μετά δύο εβδομάδες μπορείτε να προσθέσετε στην υπάρχουσα φόρμουλα ένα υψηλής πρωτεΐνης δημητριακό, όπως ένα βρεφικό δημητριακό ή βρώμη, ή να προσθέσετε λίγο αλεσμένο ωμό συκώτι.

 

Μέχρι πότε πρέπει να τα ταΐζουμε με γάλα

Ο απογαλακτισμός γίνεται περίπου στις 4-6 εβδομάδες, οπότε τα μικρά θα μπορούν να τρώνε από ένα κανονικό μπολ μια πιο στέρεα τροφή.

Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα, ούτε τη μητρική παρουσία, που είναι τόσο σημαντική.

Αλλά έτσι δίνουμε στα νεογέννητα που, τελικά, θα καταφέρουν να επιβιώσουν παρά τις αντίξοες συνθήκες, εφόδια για ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό.

Τα εισάγουμε πιο εύκολα σε μια ωμή, βιολογικά κατάλληλη τροφή, όπως αρμόζει σε ένα σαρκοφάγο ζώο, που είναι η γάτα.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές
1. Canine and Feline Nutrition: A Resource for Companion Animal Professionals 3rd Edition by Linda P. Case, Leighann Daristotle, Michael G. Hayek, Melody FoessRaasch
2. Dr. Pitcairn’s Complete Guide to Natural Health for Dogs & Cats, 2005 by Richard H. Pitcairn, Susan Hubble Pitcairn