Είναι ένα τοσοδούλι ζωάκι, με κοφτερό μυαλό, παχνιδιάρικο, που τρώει τα πάντα, εκδηλώνει φιλικές διαθέσεις, και είναι «γέννημα» των τελευταίων χρόνων.

Ποιο ζωάκι είναι; Το μίνι γουρουνάκι.

«Είναι εξαιρετική συντροφιά, τα πηγαίνει πολύ καλά με τα παιδιά, όπως και με τους σκύλους. Είναι πιο έξυπνο από εκείνους, αλλά έχει συμπεριφορά σκύλου. Εκπαιδεύεται, μπορεί να μάθει να βγαίνει βόλτα με το στηθόλουρο, να επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο.

Μαθαίνει την τουαλέτα του έξω και τρώει ό,τι κι εμείς. Είναι παμφάγο.

Βέβαια, για τα κατοικίδια μίνι γουρουνάκια υπάρχει ειδική συσκευασμένη τροφή», λέει η κτηνίατρος εξωτικών ζώων, Patricia Gray.

Αν και στην Αμερική οι κηδεμόνες μίνι γουρουνιών είναι πολλοί, στην Ελλάδα η κυρία Gray δεν γνωρίζει κανέναν που να έχει προσθέσει στην οικογένειά του ένα μίνι γουρουνάκι.

Επίσης, όπως επισημαίνει, σε pet shop δεν βρίσκεις τροφές για κατοικίδια γουρουνάκια.

«Είναι σαν να έχεις σκύλο. Το μίνι γουρουνάκι είναι μέλος της οικογένειας, ζει μέσα στο σπίτι, αλλά έχει ανάγκη να σκάβει. Γι’ αυτό καλό θα ήταν, η οικογένεια που σκέφτεται να το αποκτήσει να ζει σε σπίτι που να διαθέτει αυλή.

Τα γουρούνια είναι πολύ καθαρά ζώα. Δεν θέλουν να βρίσκονται κοντά στις ακαθαρσίες τους, γι΄αυτό και επιλέγουν ένα συγκεκριμένο σημείο, όπου κάνουν την ανάγκη τους.

Κυλιούνται στις λάσπες όταν ζεσταίνονται, αλλά και για να διώξουν τα παράσιτα και τα έντομα. Όταν η λάσπη στεγνώσει, φεύγει. Έχουν πολύ λίγη τρίχα και δεν χρειάζονται καμία ιδιαίτερη περιποίηση.

Αν ζουν σε καθαρό χώρο, είναι κι αυτά καθαρά», λέει η κυρία Gray και συμπληρώνει: «Προέρχονται από τη ράτσα Pot Bellied pig από την Κίνα.

Το μέγεθός τους προέκυψε μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής. Η εκτροφή τους δεν μετρά πολλά χρόνια, οπότε δεν θεωρούνται ράτσα. Καθώς η εκτροφή τους δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα, τα μίνι γουρουνάκια παρουσιάζουν μυοσκελετικά προβλήματα».

Η κυρία Gray επισημαίνει ότι η ιατρική τους φροντίδα είναι πολυδάπανη, καθώς οι απαιτούμενοι εμβολιασμοί είναι πολλοί, όπως και ο αποπαρασιτισμός.

Επίσης, τα γουρουνάκια πρέπει να στειρώνονται, για να μην παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, αλλά και για να μη μυρίζουν.

Φτάνουν τα πέντε κιλά και ζουν μόλις πέντε χρόνια.

Για να αποκτήσετε αυτά τα τόσο γλυκά ζωάκια, θα πρέπει να διαθέσετε από 500 έως 3.000 ευρώ.

Η κτηνίατρος εξωτικών ζώων, Patricia Gray