Εσείς πόσες φορές έχετε μαλώσει τον σκύλο σας για κάποια συμπεριφορά που δεν είναι επιθυμητή; Γνωρίζετε ότι μπορείτε να εξαλείψετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά χωρίς να τον μαλώσετε ούτε μία φορά;

Η εκπαιδεύτρια σκύλων – βοηθός κτηνιάτρου, Αργυρώ – Μαρία Βενιού, μας εξηγεί πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον μικρό μας φίλο χωρίς επιπλήξεις και τιμωρίες.

«Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους στον χώρο της εκπαίδευσης σκύλων είναι το «πρέπει να τον μαλώσεις για να μάθει». Ευτυχώς, όμως, δεν είναι έτσι. Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου χωρίς να τον μαλώσεις, ούτε μια φορά.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στην εκπαίδευση του σκύλου μας είναι ότι, όχι μόνο τον μαλώνουμε, αλλά και το κάνουμε με λάθος τρόπο. Ακόμη κι αν η επίπληξη του σκύλου μας ήταν αποδεκτή πρακτική, για να είναι αποτελεσματική, θα έπρεπε να έχει αμεσότητα. Δηλαδή, να γίνεται εκείνη ακριβώς τη στιγμή που ο σκύλος μας επιδεικνύει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Τι είναι «αρνητική και θετική τιμωρία»
Σύμφωνα με τον B. F. Skinner, στη θετική εκπαίδευση χρησιμοποιούμε «αρνητική τιμωρία» και όχι «θετική τιμωρία». «Αρνητική τιμωρία» σημαίνει ότι αφαιρούμε κάτι θετικό για να μειώσουμε μια συμπεριφορά. Παράδειγμα: το κουτάβι μας, μάς δαγκώνει τα χέρια. Τι κάνουμε; Μπορούμε να φύγουμε από το δωμάτιο, ή να αδιαφορήσουμε για τη συμπεριφορά του. Ή, δίνουμε λιχουδιά στον σκύλο μας όταν κάθεται, κι όχι όταν πηδά πάνω μας.

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ «θετική τιμωρία», όπως είναι το μάλωμα, ή το τράβηγμα με πνίχτη. Δηλαδή, δεν προκαλούμε φόβο, πόνο, ή κάποιο δυσάρεστο συναίσθημα στον σκύλο. Με την τιμωρία (και τη θετική, αλλά και την αρνητική) επιτυγχάνουμε να μειώσουμε μια συμπεριφορά.

Συχνά λάθη που κάνουμε 

Το πιο σύνηθες, είναι να επιπλήττουμε το κατοικίδιό μας, όταν κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι. Έτσι, όμως, το μόνο που καταφέρνουμε, συνήθως, είναι να μην τα κάνει μπροστά μας, αλλά ούτε και στη βόλτα, επειδή θεωρεί ότι η λάθος συμπεριφορά είναι να κάνει την ανάγκη του. Δεν καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι.

Σίγουρα είναι αυτονόητο ότι το μάλωμα είναι κάτι που ούτε εμείς θέλουμε να κάνουμε, αλλά για κάποιο λόγο το συνεχίζουμε. Δεν είναι λύση να ξεσπάμε την αγανάκτηση και τα νεύρα μας πάνω στον σκύλο, διότι θα χάσουμε το κυριότερο πράγμα που μας συνδέει μαζί του: την εμπιστοσύνη.

Ο σκύλος χρειάζεται κάποιον που να εμπιστεύεται και να τον καθοδηγεί σωστά, κάποιον που θα τον προφυλάξει από δύσκολες καταστάσεις χωρίς εκείνος να χρειαστεί να κάνει κάτι (γάβγισμα, εκδήλωση επιθετικότητας κ.λπ).

Για τη σωστή και ευχάριστη εκπαίδευση του σκύλου σας συμβουλευτείτε έναν θετικό εκπαιδευτή, που να προσεγγίζει με αγάπη και υπομονή το κατοικίδιό σας και -πάνω απ’ όλα- να το εκπαιδεύει με σύγχρονες κι όχι αναχρονιστικές μεθόδους».