Ο σκύλος είναι… απρόσεκτος.

Γιατί καθόλου δεν τον απασχολεί αν εκεί που θα κυλιστεί έχει ρετσίνι και κόλλες, και δεν θα παρακάμψει τον φρέσκο-ασφαλτωμένο δρόμο. Και θα ξαπλώσει στο έδαφος που μπορεί να έχει στάξει βενζίνη.

Ουσίες που θα κολλήσουν στη γούνα του ή και στο δέρμα του, και μπορεί να του προκαλέσουν προβλήματα. Μάλιστα, είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος μας εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια τι πρέπει να κάνουμε.

«Τα κατοικίδια ζώα μας είναι πηγή αγάπης και μοναδική συντροφιά.

Μερικές φορές εκτίθενται σε… κολλώδεις «καταστάσεις» – κυριολεκτικά!- και καλούμαστε να τα φροντίσουμε.

Μπορεί να περάσουν από κόλλα, να κολλήσουν τη μύτη τους σε μπογιά, ή να κυλιστούν σε προϊόντα καθαρισμού.

Μπορεί η γούνα και το δέρμα του κατοικίδιου ζώου σας να βοηθούν στην προστασία του από κάποιο κίνδυνο, όμως όταν έρθουν σε επαφή με αυτές τις κολλώδεις ουσίες, θα πρέπει να γνωρίζετε τι να κάνετε.

Πώς αφαιρούνται οι κολλώδεις ουσίες

Κερί, πίσσα ή άσφαλτος, παγίδες τρωκτικών ή εντόμων, χυμός δέντρων και κόλλες είναι μερικές από τις κολλώδεις ουσίες που τα κατοικίδια ζώα μπορεί να κολλήσουν.

Αν, λοιπόν, βρεθείτε αντιμέτωποι με μία κολλώδη ουσία, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι τα πράγματα στο σπίτι σας θα γίνουν… ακατάστατα.

Γιατί εάν χυθεί κάποια κολλώδης ουσία και το κατοικίδιο ζώο σας τη βρει στο δρόμο του, τότε αρχίζει… το χάος.

Θα πρέπει πρώτα να επικαλύψετε την πληγείσα περιοχή με φυτικό ή ορυκτέλαιο. Το αφήνετε να καθίσει για πέντε έως δέκα λεπτά, έτσι ώστε να μαλακώσει την κολλώδη ουσία.

Στη συνέχεια, λούστε το κατοικίδιο ζώο σας με ένα απαλό υγρό σαπούνι πιάτων – υπάρχουν βιολογικά υγρά σαπούνια πιάτων για βρεφικά σκεύη.

Προσοχή! Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια του κατοικίδιου ζώου σας.

Για να επιλυθεί το πρόβλημα, αυτά τα δύο βήματα μπορεί να χρειαστεί να τα επαναλάβετε πολλές φορές.

Εάν το μπάνιο δεν επαρκεί για την απομάκρυνση της ουσίας, το ψαλίδισμα του προσβεβλημένου τριχώματος μπορεί να είναι μια επιλογή.

Το ψαλίδισμα λειτουργεί καλύτερα σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση, σε μακρύ τρίχωμα, όπου η ουσία δεν προσκολλάται στενά στο δέρμα.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει κοντά μαλλιά, αφήστε, καλύτερα, το ψαλίδισμα, σε έναν επαγγελματία groomer.

Στην περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για το ψαλίδισμα, ή η ουσία έχει κολλήσει στο δέρμα του κατοικίδιου ζώου σας, είναι καλύτερο να καλέσετε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές.

Πώς μπορείτε να απομακρύνετε τις λιπαρές ουσίες

Οι λιπαρές ουσίες μπορεί να περιλαμβάνουν υγρά ζιζανιοκτόνα, λοσιόν ή κρέμες σώματος, βαφές ή αιθέρια έλαια.

Το «κλειδί» για την αντιμετώπιση λιπαρών ουσιών είναι, και πάλι, το μπάνιο με υγρό σαπούνι πιάτων. Το μπάνιο μπορεί να επαναληφθεί, έως ότου μειωθεί σημαντικά η μυρωδιά ή η λιπαρή εμφάνιση.

Να θυμάστε ότι ορισμένα οικιακά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αιθέριων ελαίων και των ζιζανιοκτόνων, μπορεί να είναι επιβλαβή για τα κατοικίδια ζώα.

Εάν πιστεύετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να έχει καταπιεί οποιοδήποτε από τα παραπάνω, ή εάν δείχνει άβολο ή στενοχωρημένο μετά την επαφή του με αυτές τις ουσίες, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Ο τρόπος για να απαλλάξετε το κατοικίδιό σας από διαβρωτικές ή ερεθιστικές ουσίες

Τα διαβρωτικά ή ερεθιστικά προϊόντα μπορεί να περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων οικιακής χρήσης, όπως προϊόντα καθαρισμού, ορυκτά αλκοολούχα ποτά, βενζίνη ή κηροζίνη, και υγρό ποτ πουρί.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας εκτεθεί σε κάποια από αυτές τις χημικές ουσίες, είναι απαραίτητο να ξεπλύνετε το δέρμα με άφθονο χλιαρό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Στη συνέχεια, λούστε το με υγρό σαπούνι πιάτων. Εάν, μετά από αυτά τα βήματα, το κατοικίδιο ζώο σας εξακολουθεί να είναι στενοχωρημένο και προσπαθεί να δαγκώσει ή να τρίψει/αγγίξει αυτήν την περιοχή, θα πρέπει να το δει αμέσως ο κτηνίατρός σας.

Τα εγκαύματα στο δέρμα ενδέχεται να μην είναι άμεσα ορατά.

Χρήσιμες συμβουλές

Δεν έχει σημασία ποια ουσία αντιμετωπίζετε. Υπάρχουν μερικές συμβουλές που ισχύουν για όλες.

1. Μην ξεχνάτε να προστατεύετε τον εαυτό σας όταν αγγίζετε το κατοικίδιο ζώο σας.

2. Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν προσπαθεί να καταπιεί ή να γλείψει την ουσία από τη γούνα του, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ζητήματα.
Μπορείτε να το αποτρέψετε από το γλείψιμο της πληγείσας περιοχής, αν του φορέσετε ένα κολάρο ή ένα μικρό μπλουζάκι μέχρι να τις ξεπλύνετε.

3. Μην αφήσετε τον χρόνο να περάσει. Αφαιρέσετε την ουσία όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Για να μειώσετε, πιθανόν, σοβαρά προβλήματα στον γούνινο φίλο σας.

4. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να απομακρύνετε μια ουσία, ή εάν το κατοικίδιο ζώο σας δεν ανέχεται τον χειρισμό, μη διστάσετε να το πάτε στον κτηνίατρο.

5. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε σκληρά ή λειαντικά καθαριστικά, καθώς μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα με αυτά που είχαν κολλήσει στη γούνα του κατοικίδιου σας».

Ο κτηνίατρος, Λάζαρος Καρανάσιος

Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Medeicina Veterinaria Federico II με βαθμό άριστα. Το κτηνιατρικό του κέντρο βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Συνεργάζεται με φιλοζωικές οργανώσεις και, παράλληλα, αρθρογραφεί, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, για ποικίλα θέματα.