Πληθώρα είναι η διανομή πληροφοριών που θέλει τη φυσική διατροφή να συμβάλει στην καλή υγεία της γάτας.

Γι΄αυτό η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας,  προτείνει τρεις υγιεινές συνταγές που θα κάνει τη γάτα σας να γουργουρίζει από τη χαρά της.

«Αρκετά συχνά ακούμε ότι αν το πιάτο του σκύλου και της γάτας μας δεν περιέχει τυποποιημένη τροφή τότε θα καταστρέψουμε την υγεία τους. Γιατί δεν θα καλύπτουμε τις διατροφικές τους ανάγκες.

Ο κτηνίατρος Δρ Pitcairn, γνωστός για τα βιβλία του πάνω στη φυσική ανατροφή των ζώων, μας παροτρύνει να ακολουθήσουμε μια πιο φυσική διατροφή. Και μας προειδοποιεί ότι η μετάβαση χρειάζεται προσπάθεια και θα διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά θα ανεβάσει το επίπεδο υγείας του κατοικίδιού μας.

Όπως αναφέρει: «Οι άνθρωποι, πριν ανακαλυφθούν οι τυποποιημένες τροφές, έδιναν στα κατοικίδια τους ό,τι περίσσευε από το φαγητό τους. Και τα τρόφιμα αυτά διατηρούσαν, για πολλά χρόνια, τα ζώα τους υγιή».

O Δρ Pitcairn, λοιπόν, επισημαίνει κάτι που ήδη γνωρίζουμε. Ότι,  δυστυχώς, στις μέρες μας οι τροφές και τα αποφάγια διαφέρουν κατά πολύ από εκείνα των προγόνων μας.

Οι τροφές μας σήμερα έχουν πολλές συνθετικές ουσίες και υψηλά ποσοστά σε ζάχαρη, λίπος και χημικά συστατικά.

Ας δούμε, όμως πώς μπορούμε να φτιάξουμε απλές και εύκολες συνταγές για τη γάτα μας. Και να τις προσθέσουμε στο πιάτο της στη συχνότητα που μας επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος μας.

Οι συνταγές που ακολουθούν δεν έρχονται να καλύψουν ένα πλήρες πρόγραμμα διατροφής.

Ένα πρόγραμμα διατροφής σχεδιάζεται αφού αξιολογηθεί η υγεία του ζώου, η φυσική του κατάσταση, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της γάτας, όπως και η ηλικία της.

Έτσι λοιπόν, μπορείτε να φτιάξετε αυτές τις συνταγές, και να τις συνδυάσετε με μια τυποποιημένη τροφή της ίδιας υφής, όπως είναι μια κονσέρβα καλής ποιότητας. Η μαγειρευτή τροφή θα προσφέρει στον οργανισμό της γάτας τη δυνατότητα να καθαρίσει και να αποτοξινωθεί –σε κάποιο βαθμό-, από τα πρόσθετα και επιβλαβή συστατικά, που λαμβάνει από την τυποποιημένη τροφή.

Και οι λόγοι είναι προφανείς αφού η σπιτική τροφή είναι:

  • Πιο φυσική και καλύπτει τα ένστικτα του ζώου μας
  • Υγιεινή και φρέσκια: έχουμε τον έλεγχο της πρώτης ύλης και των συστατικών, καθώς γνωρίζουμε την ποιότητα τους. Παράλληλα, τη σπιτική τροφή μπορούμε να την προσαρμόσουμε στις ιδιαίτερες ανάγκες της γάτας μας.

Οι παρακάτω συνταγές είναι σε μορφή μους, έτσι ώστε να αφομοιωθούν καλύτερα από τον οργανισμό της. Κάλλιστα μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες τροφές!

Μους σαρδέλας ή σκουμπριού  ή σολωμού

Θα χρειαστούμε:

20 ολόκληρες σαρδέλες, από τις οποίες αφαιρούμε τα εντόσθια. Τις ψήνουμε στο φούρνο και κρατάμε το κεφάλι και τα κόκκαλα

1 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο

1-2 κουτ. σούπας βρασμένο καρότο. Η ποσότητα που θα δώσουμε στη γάτα μας εξαρτάται από την προτίμηση της

½ κουτ. σούπας διατροφική μαγιά

1/3 κούπας βιολογική βρώμη. Τη βράζουμε μέχρι να χυλώσει. Τη βρώμη μπορείτε να την αντικαταστήσετε με καστανό ρύζι.

Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα blender και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μους.

Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί περισσότερα υγρά.

Διατηρείται στο ψυγείο για 2 – 3 ημέρες. Μπορούμε να το βάλουμε και  στην κατάψυξη.

Μους κοτόπουλου με λαχανικά

2 κούπες βρασμένο κοτόπουλο

¼ κούπας βρασμένα λαχανικά (μπρόκολο, καρότο, γλυκοπατάτα)

Ζωμό από κόκκαλα -είναι το γνωστό ζελέ από κόκκαλα ή αλλιώς bone broth

Πολτοποιούμε όλα τα συστατικά μας μέχρι να γίνουν ομοιογενές μους.

Μους κοτόπουλου με τόνο

1 κούπα βρασμένο κοτόπουλο -κρατάμε το ζουμί εάν χρειαστεί να το προσθέσουμε

1 κονσέρβα τόνου σε λάδι. Στραγγίζουμε τον τόνο

1 κουτ. σούπας βρασμένο καρότο

2 κουτ. σούπας καστανό ρύζι

Το ζουμί από το βρασμένο κοτόπουλο

Βάζουμε όλα τα συστατικά μας και τα πολτοποιούμε στο blender.

Tip

Αν δεν αρέσει στη γατούλα μας η πολτοποιημένη μορφή τροφής τότε χτυπάμε το μείγμα λιγότερο. Ή, βάζουμε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας, φορώντας γάντια μιας χρήσης.

Ο Δρ Pitcairn υποστηρίζει ότι τα περισσότερα ζώα ανταποκρίνονται πολύ θετικά και άμεσα σε μια διατροφική αλλαγή. Κι αυτό είναι ευχάριστο γιατί η φυσική διατροφή βελτιώνει, αρκετά, τα χρόνια προβλήματα υγείας που, μπορεί, να έχουν τα ζωάκια μας.

Οπλιστείτε με αισιοδοξία και καλή διάθεση και καλή σας επιτυχία!”.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγή
  • Pitcairn’s Complete Guide to Natural Health for Dogs & Cats, August 11, 2005, by Richard H. Pitcairn & Susan Hubble Pitcairn