Τεκμηριωμένη γνώση αποτελεί ότι και το παθητικό κάπνισμα έχει επιπτώσεις στην υγεία.

Πρόσφατη έρευνα, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, έρχεται να καταδείξει ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει και την υγεία των κατοικίδιων ζώων.

Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος εφιστά την προσοχή μας.

«Το παθητικό κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο την ανθρώπινη υγεία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ενέχει, πιθανό, κίνδυνο και για τα κατοικίδια ζώα.

Πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, διαπίστωσε ότι τα σκυλιά, οι γάτες και τα μικρά ζώα, όπως και τα ινδικά χοιρίδια, αλλά και τα πουλιά, θα μπορούσαν να διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο από τον καπνό του τσιγάρου, όπως και οι άνθρωποι.

Γιατί, λοιπόν, τα κατοικίδια ζώα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παθητικού καπνίσματος;

Πολλά κατοικίδια αγαπούν να αγκαλιάζονται με τους ιδιοκτήτες τους, ή να βρίσκονται αρκετά κοντά τους την ώρα που καπνίζουν. Οπότε, αναπνέουν περισσότερο καπνό.

Συνήθως, περνούν περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι από ό,τι οι ιδιοκτήτες τους και χαλαρώνουν σε χαλιά και έπιπλα που καλύπτονται από καρκινογόνα σωματίδια.

Αυτά τα σωματίδια μπορεί, επίσης, να «εγκατασταθούν» στη γούνα τους και τα κατοικίδια ζώα -ιδιαίτερα οι γάτες- μπορεί να τα καταπιούν καθώς καλλωπίζονται.

Εκτός από τους κινδύνους, η μυρωδιά του καπνού μπορεί να είναι δυσάρεστη για τα κατοικίδια ζώα. Κι αυτό γιατί έχουν πολύ πιο ισχυρή αίσθηση οσμής από ό,τι οι άνθρωποι.

Ο καπνός μπορεί, επίσης, να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του παθητικού καπνίσματος για τους σκύλους;

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο καπνός του τσιγάρου αυξάνει τον κίνδυνο ρινικών καρκίνων σε σκύλους.

Ωστόσο, αυτού του είδους οι καρκίνοι σε σκύλους δεν οφείλονται σε όλες οι περιπτώσεις στο παθητικό κάπνισμα.

Είτε είστε καπνιστής είτε όχι, είναι σημαντικό να προσέχετε αν το κατοικίδιό σας εμφανίζει αναπνευστικές δυσκολίες ή σοβαρή ρινική εκκένωση, καθώς μπορεί να αποτελούν ενδείξεις καρκίνου του αναπνευστικού συστήματος – αν και σπάνια είναι η αιτία.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι του παθητικού καπνίσματος για τις γάτες;

Οι γάτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλα κατοικίδια ζώα εξαιτίας της αυτο-περιποίησης, που σημαίνει ότι μπορεί να καταπιούν τα τοξικά σωματίδια.

Εισπνέοντας τακτικά καπνό από δεύτερο χέρι, ενδεχομένως εκτίθενται περισσότερο στον κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος και καρκίνου του στόματος.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω το κατοικίδιο ζώο μου, εάν καπνίζω;

Το να μην καπνίζετε κοντά στο κατοικίδιό σας είναι ο μόνος τρόπος για να το προστατεύσετε.

Το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους, ή σε άλλο δωμάτιο, θα βοηθήσει και θα μειώσει την ποσότητα καπνού που εισπνέει. Αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα. Τα σωματίδια θα παραμείνουν στα ρούχα σας και σε όλα τα έπιπλα του χώρου, στον οποίο καπνίσατε.

Ζωτικής σημασίας είναι ο καλός αερισμός, για να αποφευχθεί η στασιμότητα του αέρα.

Επίσης, η τακτική καθαριότητα των μαξιλαριών και των στρωμάτων θα βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας των δυνητικά επικίνδυνων σωματιδίων στο σπίτι.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιούνται τσιγάρα που παράγουν ατμό, ή ηλεκτρονικά τσιγάρα, γύρω από τα κατοικίδια;

Ενώ δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να δείχνουν ότι οι αναθυμιάσεις από ηλεκτρονικά τσιγάρα ενέχουν κίνδυνο για τα κατοικίδια ζώα, υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης σε περίπτωση κατάποσης.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση, όμως πρέπει να φροντίσετε να τα φυλάξετε μακριά από κατοικίδια».

Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Νάπολης Medeicina Veterinaria Federico II με βαθμό άριστα. Το κτηνιατρικό του κέντρο βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Συνεργάζεται με φιλοζωικές οργανώσεις και, παράλληλα, αρθρογραφεί, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, για ποικίλα θέματα.