Η περιποίηση του μανδύα ενός σκύλου δεν είναι… τρίχες κατσαρές. Είναι ένα «κεφάλαιο» που θα πρέπει να απασχολήσει κάθε ιδιοκτήτη/κηδεμόνα σκύλου, τόσο για την υγεία του μικρού του φίλου όσο και για την εξωτερική του εμφάνιση.

Αλήθεια, γνωρίζετε κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκυλάκο σας; Τον χτενίζετε σωστά; Τι μπορεί να προκαλέσει στον σκύλο ένα λάθος κούρεμα; Είναι μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες απαντά η εκτροφέας της φυλής Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ και groomer, Hana Nakou.

 

Η εκτροφέας της φυλής Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ και groomer, Hana Nakou

«Πριν αποκτήσουμε έναν σκύλο, θα πρέπει να σκεφτούμε αν έχουμε τον χρόνο και την οικονομική δυνατότητα για την περιποίηση του τριχώματός του.

Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου δεν μπορεί να αμελήσει τη φροντίδα της τρίχας του. Θα πρέπει να αναζητήσει το σαλόνι του και να ενημερωθεί για τη σωστή περιποίησή του, αλλά και για το πώς πρέπει να προετοιμάσει τον σκύλο του.

Η φροντίδα των τετράποδων φίλων μας είναι καθήκον κάθε ιδιοκτήτη. Δίνουμε στους πιστούς μας φίλους αγάπη, και προσπαθούμε να τους παρέχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Εκτός από τη σωστή διατροφή, το παιχνίδι και την εκπαίδευσή τους, θα πρέπει να επικεντρωθούμε και στη φροντίδα της γούνας τους.

Όταν αποκτούμε ένα σκυλί, ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι, εκτός από τα γεμάτα μπολ και τον χρόνο που του διαθέτουμε για περπάτημα και παιχνίδι, χρειάζεται να αφιερώσουμε και χρόνο για τη φροντίδα της γούνας του.

Κάθε τύπος γούνας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Γι΄αυτό, ας προσδιορίσουμε τον κάθε τύπο μαλλιών ενός σκύλου, έτσι ώστε να μάθουμε πόσος χρόνος χρειάζεται να του διαθέτουμε για την φροντίδα του, πριν τον αγοράσουμε ή τον υιοθετήσουμε.

Τύποι γούνας σκύλου

  • Μακρά (German Shepherd): Αυτός ο τύπος τρίχας δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Χτενίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα, αλλά κατά την περίοδο που αλλάζει τρίχωμα έως και δύο φορές την ημέρα. Κάνουμε μπάνιο δύο φορές το χρόνο, ανάλογα με τη χρήση του σκύλου. Δηλαδή, εάν είναι σκύλος εργασίας, τον κάνουμε μπάνιο πιο συχνά. Προσοχή, όμως: το συχνό μπάνιο στερεί από την τρίχα το απαραίτητο σμήγμα και χάνεται η φυσική της δύναμη και λάμψη.
  • Κοντή – λεία (Μπόξερ, Λαμπραντόρ Ριτρίβερ): Στο χρονικό διάστημα που μαδάει, θα πρέπει να βουρτσίζουμε τον σκύλο τακτικά, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο τον χτενίζουμε μία φορά την εβδομάδα. Και πάλι, τον κάνουμε μπάνιο το πολύ δύο φορές τον χρόνο.
  • Μεταξένια (Yorkshire Terrier, Afghan Hound, Setters): Αυτό το τρίχωμα απαιτεί καθημερινή εντατική φροντίδα. Χτενίζουμε απαλά, γιατί διαφορετικά η τρίχα μπερδεύεται. Τα σκυλιά αυτά χρειάζονται μπάνιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα – κάθε τρεις μήνες. Ωστόσο, ανάλογα με τη φυλή του σκύλου μπορούμε να τον πλένουμε ακόμη και κάθε 14 ημέρες. Και επιλέγουμε ποιοτικά καλλυντικά.
  • Σγουρή (Poodle): Το τρίχωμα αυτό δεν μαδάει, όμως μεγαλώνει όπως και τα ανθρώπινα μαλλιά. Αν δεν κόβεται τακτικά, αρχίζει να σχηματίζει μακριά κορδόνια. Φροντίζουμε να λούζουμε, αλλά και να κουρεύουμε, τον σκύλο τακτικά: κάθε δύο μήνες.
  • Χονδροειδής, τραχιά  (Dachshund, Τεριέ): Καθώς αυτό το τρίχωμα δεν πέφτει από μόνο του, πρέπει να το αφαιρούμε  τακτικά  με το λεγόμενο στριπάρισμα.

Επίσης, δεν είναι σωστό να κάνουμε συχνά μπάνιο το σκυλί και δεν συνιστάται να το κουρεύουμε κοντά με μηχανή, παρά την ευκολία, γιατί θα του προκαλέσει δερματικά προβλήματα.

  • Ειδική ( Hungarian sheepdog): Το τρίχωμα αυτό φροντίζει τον «εαυτό» του μόνο του! Θυμίζει ράστα, δηλαδή σχηματίζει αχτένιστες μακριές μπούκλες. Το μαλλί αυτό δεν πρέπει να το κόβουμε, ή να επιχειρούμε να το ξεμπερδέψουμε, αλλά είναι σημαντικό να το διατηρούμε καθαρό. Το καθαρίζουμε με βρεγμένο πανί για να αφαιρέσουμε την επιφανειακή βρωμιά. Επειδή στεγνώνει δύσκολα, κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας όσο πιο αραιά γίνεται.

Ποιοτικό  και πυκνό τρίχωμα  σκύλου

Ας ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στο τρίχωμα του σκύλου. Το χωρίζουμε σε δύο βασικά μέρη:

  • πάνω τρίχωμα: σχηματίζεται από μακριά και σκληρή τρίχα
  • υπόστρωμα: λεπτότερη, κάτω τρίχα, πολύ κοντύτερη από την πάνω

Οι μεμονωμένες τρίχες συγκρατούνται στο δέρμα με τη βοήθεια του βολβού.

Το δέρμα, όπως και το τρίχωμα, προστατεύει το σώμα από εξωτερικές επιδράσεις.

Το δέρμα, ως το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, συμβάλλει, σημαντικά στον μεταβολισμό, όπως και στη ρύθμιση της θερμότητας, και αποτελεί βασικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα, εμπλέκεται σε μικρότερο βαθμό και στην αναπνοή.

Το τρίχωμα προστατεύει το δέρμα από τις καιρικές συνθήκες (κρύο – ζέστη).

Τι επηρεάζει την ποιότητα της τρίχας του σκύλου;

  • η σωστή διατροφή με πολλές βιταμίνες και μέταλλα
  • η συνολική υγεία του σκύλου και η κατάσταση του δέρματός του
  • τα παράσιτα
  • το περιβάλλον στο οποίο ζει ο σκύλος και η φροντίδα του
  • το στρες
  • ο τρόπος κουρέματος

Φροντίδα/χτένισμα τρίχας  του σκύλου

Όπως προαναφέραμε, μερικές φυλές χρειάζονται απαιτητική φροντίδα και κάποιες άλλες, λιγότερη.

Για απαιτητικούς τύπους τρίχας πρέπει να επισκεπτόμαστε τακτικά τα κομμωτήρια.

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά προϊόντα για το μπάνιο, το χτένισμα και τη συντήρηση της τρίχας. Ωστόσο, μην παρασυρθείτε. Καλύτερα συμβουλευτείτε έναν έμπειρο εκτροφέα ή κτηνίατρο για τη χρήση των σωστών προϊόντων.

Για να χτενίσουμε το τρίχωμα, χρησιμοποιούμε μια χτένα με αμβλέα δόντια, που είναι μακριά και στρογγυλεμένα. Κάθε σκύλος πρέπει να έχει τη δική του βούρτσα και χτένα.

Το χτένισμα πρέπει να γίνει ο κανόνας και, επομένως, οφείλουμε να το μαθαίνουμε στον σκύλο μας, από κουτάβι. Μπορούμε να του το διδάξουμε με τη μορφή παιχνιδιού.

Πώς θα επιλέξετε το σωστό κομμωτήριο για το σκύλο

Αν ο σκύλος σας είναι ένας από εκείνους που χρειάζεται κούρεμα, τότε θα έρθει η μέρα που θα πρέπει να επιλέξετε ένα σωστό κομμωτήριο.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να ρωτήσετε γνωστούς και φίλους που θα έχουν εμπειρία, ή να περιηγηθείτε στα κομμωτήρια της περιοχής: να δείτε πώς αντιμετωπίζουν οι κομμωτές τους πελάτες τους. Σίγουρα δεν θέλετε να προκαλέσετε μόνιμο στρες στο κατοικίδιό σας.

Επίσης, εστιάστε την προσοχή σας στο εάν πληρούν τους κανόνες υγιεινής. Αυτό είναι μια βασική προϋπόθεση. Δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε δερματικές παθήσεις, που απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία.

Ακόμα, προσέξτε να μη σας πείσουν ότι τα σαμπουάν και τα καλλυντικά για ανθρώπους είναι κατάλληλα για το σκυλί σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι καταστρέφουν τη φυσική του γούνα.

Επίσης, εάν δεν θέλετε να φύγετε από το κομμωτήριο με ένα εντελώς ξένο ζώο, απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο κομμωτή.

Προετοιμασία ενός σκύλου για το κομμωτήριο

Είναι πολύ σημαντικό, ο σκύλος μας να μην αγχώνεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο κομμωτήριο.

Ένας τρόπος για να το συνηθίσει, είναι η εκμάθηση από νεαρή ηλικία, σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη προσέγγιση του κομμωτή. Ένας κομμωτής οφείλει να γνωρίζει, μεταξύ άλλων, τη φύση του σκύλου, έτσι ώστε να τον πλησιάσει.

Σήμερα, πολλά κομμωτήρια επιλέγουν τη νάρκωση του σκύλου για τη δική τους ασφάλεια, αλλά αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Η αναισθησία είναι πολύ επικίνδυνη για έναν σκύλο. Μην αφήσετε τον σκύλο να υποβληθεί σε αυτήν τη διαδικασία.

Να μένετε μαζί με το κατοικίδιό σας όλη την ώρα, και μη διστάσετε να ρωτήσετε για απορίες που, τυχόν, έχετε.

Φυσικά, μπορείτε να κουρέψετε κι εσείς το σκυλί σας, στο σπίτι σας. Σήμερα μπορείτε να βρείτε στην αγορά ποιοτικό εξοπλισμό και, σίγουρα, θα είναι πιο ευχάριστο για το σκυλί σας. Προσέξετε, μόνο, μην τραυματίσετε τον σκύλο σας.

Ένας ειδικευμένος κομμωτής δεν θα βλάψει τον σκύλο σας, τον κουρεύει σύμφωνα με τις επιθυμίες σας και γνωρίζει ακριβώς τι χρειάζεται. Ξέρει τι κουρέματα ταιριάζουν σε κάθε σκύλο.

Επίσης, σκόπιμα δεν επιλέγει πολύ κοντά κουρέματα. Τα σκυλιά που δεν έχουν υπόστρωμα κάτω από τη γούνα, όπως είναι τα Yorkshire Terrier, Maltese, κινδυνεύουν να εκτεθούν στη μεγάλη ζέστη ή στον παγετό.

Τι είναι η αλωπεκία μετά την περιποίηση ενός σκύλου

Από επαγγελματική άποψη είναι λάθος να κουρέψετε τον σκύλο πολύ κοντά.

Η αλωπεκία είναι ένας όρος για μια ασθένεια της τρίχας που προκαλείται όταν την κουρέψουμε μέχρι το δέρμα, ή την ξυρίσουμε.

Έχει ως σύμπτωμα τη διακοπή της ανάπτυξης της τρίχας.

Επομένως, είναι καλύτερο για τα ζώα μας να μάθουμε πώς να φροντίζουμε σωστά την τρίχα τους.

Πώς προετοιμάζουμε το κουτάβι μας για τη φροντίδα του τριχώματός του 

Ο υπεύθυνος εκτροφέας πρέπει, μεταξύ άλλων, να ενημερώσει τον μελλοντικό ιδιοκτήτη για τη σωστή συντήρηση της τρίχας.

Ένα τόσο μικρό κουτάβι πρέπει να συνηθίσει το μπάνιο, το στέγνωμα, το βούρτσισμα, το χτένισμα και τον χειρισμό του τραπεζιού.

Είναι φυσικό, στο κουτάβι να μην αρέσει τίποτα απ’ όλα αυτά. Αλλά, με υπομονή και προσοχή, μπορούμε να του τα μάθουμε, έτσι ώστε η επίσκεψη στο κομμωτήριο να του είναι ευχάριστη. Δεν θέλουμε ένα κουτάβι, ή ενήλικο σκύλο, που αγχώνεται και περνά άσχημα.

Η περιποίηση της τρίχας πρέπει πάντα να είναι ευχάριστη για τον σκύλο και να τελειώνει με τον κατάλληλο έπαινο, και λιχουδιά. Τα κουτάβια είναι εξαιρετικά υπάκουα, κι έτσι συνειδητοποιούν πολύ γρήγορα ότι το χτένισμα και η περιποίηση δεν είναι βασανιστήριο.

Το πρώτο κούρεμα ενός σκύλου

Είναι καλό να κάνετε το πρώτο κούρεμα σε ηλικία 4-6 μηνών. Προηγουμένως, θα πρέπει να έχουμε εξοικειώσει το κουτάβι μας, σταδιακά, με το περιβάλλον του κομμωτηρίου: ήχους ηλεκτρικής μηχανής, στεγνωτήρα τρίχας και ψαλιδιού. Και με διάφορες άλλες ενέργειες, που σχετίζονται με την περιποίηση.

Αν εξοικειώσουμε το κουτάβι μας, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να το κουρέψουμε, καθώς δεν θα έχει άγχος και θα ανεχτεί τον χειρισμό  πολύ καλύτερα.

Ένας σκύλος που δεν είναι συνηθισμένος και έτοιμος γι’ αυτές τις διαδικασίες, είναι απείθαρχος, συχνά επιθετικός και δυσκολεύει τη δουλειά του κομμωτή.

Η φροντίδα ενός σκύλου είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής του. Ο ιδιοκτήτης, αν δεν είναι σε θέση να κουρέψει το σκυλί του μόνος του, πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το κομμωτήριο του σκύλου.

Σήμερα, τα κουρέματα σκύλων γίνονται μόδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προτού την ακολουθήσουμε, όμως, θα πρέπει να αναλογιστούμε εάν ταιριάζει στο τύπο της γούνας του σκύλου μας και να συμβουλευτούμε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία. Γιατί πάντα σκεφτόμαστε την υγεία και την άνεση του τετράποδου φίλου μας».

 

*Η Hana Nakou είναι εκτροφέας της φυλής Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ (West Highland White Terrier) και διαθέτει αναγνωρισμένο εκτροφείο από το 2012. Απέκτησε το πρώτο της West Highland White Terrier το 1992 και το 1999 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την εκτροφή της φυλής, αλλά και με την περιποίηση των σκύλων. Γεννήθηκε στην Τσεχία το 1975 και ζει στην Ελλάδα από το 1996. Έχει δύο παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο! Αυτός ο σκύλος έχει υποαλλεργικό τρίχωμα – Δείτε ποιος

Ο σκύλος μου φοβάται τον groomer: Τι να κάνω

Καλλωπισμός: Πότε επιβάλλεται και πότε απαγορεύεται το κούρεμα του σκύλου