Αναπάντεχο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν άνθρωποι, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν ένα κουτάβι στην «εποχή» του κορωνοϊού.

«Αναμενόταν ότι η νόσος COVID-19 και ο οικονομικός αντίκτυπος από τα μέτρα περιορισμού θα είχαν αρνητικές συνέπειες και στην αγορά/υιοθεσία κουταβιών. Μέχρι στιγμής, όμως, το αντίθετο φαίνεται να ισχύει. Γι΄αυτό, αξίζει να δώσουμε λίγη προσοχή σε όσους θέλουν να αγοράσουν ή να υιοθετήσουν ένα σκυλί», τονίζει η εκτροφέας της φυλής Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ (Γουέστι), Hana Nakou.

Η απόκτηση ενός σκύλου είναι μια απόφαση ζωής, γι΄αυτό η κυρία Nakou θέτει 10 ερωτήσεις σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν έναν σκύλο φυλής. Και δίνει απαντήσεις, οι οποίες θα βάλουν σε δεύτερες σκέψεις εκείνους που έχουν πάρει μία επιπόλαια απόφαση.

«Ο σκύλος έχει πολλά… καθήκοντα στη ζωή του. Ένα απ’ αυτά -και το πιο σημαντικό- είναι να μας κάνει χαρούμενους. Το θέμα είναι, να τον αφήσουμε να το κάνει.

Ακριβώς για αυτό πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά την απόκτησή του. Όταν κάποιος αγοράζει πλυντήριο ρούχων ή ψυγείο, συνήθως, δίνει μεγάλη προσοχή στην επιλογή. Ψάχνει απαντήσεις στις ερωτήσεις: «Πώς λειτουργεί και ποιες είναι οι δυνατότητές του;», «Πόσο κοστίζει και τι συντήρηση χρειάζεται;». Μελετά διαφημιστικά και ρωτά γνωστούς και φίλους που, τυχόν, το έχουν αποκτήσει.

Όταν, όμως, αγοράζουμε ένα σκυλί, συνήθως, δεν σκεφτόμαστε καθόλου. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, που αφορούν εμάς, τον σκύλο μας και… τους γείτονες.

Η αγορά ενός σκύλου είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Οι ακόλουθες δέκα ερωτήσεις μπορεί να χρησιμεύσουν ως βάση προβληματισμού. Οι απαντήσεις θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε, εάν θα αγοράσετε ένα σκυλί και ποια φυλή θα επιλέξετε.

Και είναι ερωτήσεις που πρέπει να θέσει στον εαυτό του όποιος σκέφτεται να αποκτήσει έναν σκύλο. Οι ίδιες ερωτήσεις πρέπει να τεθούν και από τον εκτροφέα προς τον ενδιαφερόμενο, πριν πουλήσει το κουτάβι του. Και, πιθανόν, από τον εθελοντή ενός καταφυγίου που αναζητεί ιδιοκτήτη για ένα εγκαταλειμμένο ζώο.

1. Γιατί θέλω, πραγματικά, ένα σκυλί;

Με την πρώτη ματιά, αυτή η ερώτηση μπορεί να φαίνεται εντελώς περιττή: «Γιατί πρέπει να δικαιολογήσω αυτήν την επιθυμία μου; Θέλω ένα σκυλί, οπότε θα το αγοράσω».

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα βλάψει κανέναν, εάν σκεφτεί τους λόγους για τους οποίους θέλει να αποκτήσει έναν σκύλο.

Γιατί ο σκύλος δεν είναι το «κερασάκι στην τούρτα». Ζούμε σε μονοκατοικία, ή σε ένα όμορφο διαμέρισμα, διαθέτουμε και ωραίο αυτοκίνητο, αλλά και εξοχικό σπίτι, όμως λείπει το απαραίτητο… συμπλήρωμα. Και ποιο είναι αυτό; Μια μοντέρνα φυλή!

Εάν κάποιος σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, υπάρχουν πολλοί τύποι σκύλων από γύψο, μεγάλα και μικρά παιχνίδια σε σχήμα σκύλου, όπως και όμορφα χάλκινα αγαλματίδια.

Ένα σκυλί που τρώει, γαβγίζει, θέλει να βγει έξω και να έχει δίπλα του κάποιον που να τον συμπαθεί και να τον αγαπάει, σίγουρα, οι άνθρωποι που έχουν αυτόν τον τρόπο σκέψης, δεν είναι κατάλληλοι γι’ αυτόν.

Επίσης, το να δωρίσουμε έναν σκύλο είναι μία κίνηση, όσο καλά και να την έχουμε μελετήσει, που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

Εάν, όμως, κάποιος ψάχνει έναν φύλακα, έναν φίλο, ή χρειάζεται έναν «συνεργάτη» για να ασκήσει το επάγγελμά του ή κάποια άλλη δραστηριότητα, τότε, σίγουρα, έχει κάθε λόγο να αποκτήσει έναν σκύλο.

2. Έχουμε μέλος στην οικογένεια που παρουσιάζει αλλεργία στους σκύλους;

Ο αριθμός των ανθρώπων -και ιδιαίτερα των παιδιών- που πάσχουν από διάφορες αλλεργίες αυξάνεται συνεχώς. Εάν, λοιπόν, έχουμε ένα παιδί που όταν έρχεται σε επαφή με το σκυλί του γείτονα παρουσιάζει αλλεργίες, τότε η αγορά ενός σκύλου, σίγουρα, δεν θα είναι η καλύτερη ιδέα.

3. Συμφωνούν όλα τα μέλη της οικογένειας με την απόκτηση σκύλου;

Ένα σκυλί μπορεί να είναι μια κοινή οικογενειακή χαρά, αλλά μπορεί να είναι και πηγή προβλημάτων.

Σίγουρα δεν είναι λογικό να αγοράσουμε έναν σκύλο γιγαντιαίας φυλής όταν ζούμε σε ένα διαμέρισμα μαζί με την πεθερά μας, η οποία φοβάται ακόμα και τα Τσιουάουα.

4. Μπορώ να τον μεγαλώσω;

Κτηνίατροι, εκπαιδευτές, κριτές για την αξιολόγηση της μορφολογίας των σκύλων, αλλά και οι απλοί πολίτες, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ο αριθμός ανεπιθύμητων συμπεριφορών από σκύλους αυξάνεται.

Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε επιθετικά σκυλιά, εκείνα που λόγω κακής εκπαιδευτικής φροντίδας από τον ιδιοκτήτη τους δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή και, πιθανότατα, και στον άνθρωπό τους.

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει σκύλους που γαβγίζουν, πηδούν σε όλους τους ανθρώπους, τσακώνονται, κυνηγούν ποδήλατα και δρομείς κ.λπ.

Η επιλογή της φυλής παίζει μεγάλο ρόλο για τη σωστή ανατροφή του σκύλου. Είναι πολύ λογικό να μάθουμε για ποιο σκοπό αναπαράχθηκε η φυλή που μας αρέσει, έτσι ώστε να μάθουμε τις ανάγκες της.

Για παράδειγμα, μπορεί να μας αρέσει ένας όμορφα χρωματισμένος Γερμανικός Ποιμενικός, όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ένα σκυλί ιδιαίτερο, καθώς έχει περισσότερες ανάγκες και απαιτήσεις.

Είναι ένα σκυλί που χρειάζεται πολλή κίνηση και καλή, αλλά χωρίς συμβιβασμούς, καθοδήγηση.

Για μία κοπέλα που ζει σε μικρό διαμέρισμα και είναι πολύ απασχολημένη, ένας Γερμανικός Ποιμενικός δεν θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

5. Θα μπορώ να του διαθέτω χρόνο;

Ο σκύλος δεν είναι τηλεόραση, που μπορεί να απενεργοποιηθεί, ούτε σκούτερ για να το αποθηκεύσουμε στο υπόγειο.

Εάν αγοράσω ένα σκυλί, θα ζήσω μαζί του δέκα ή και περισσότερα χρόνια. Για όλο αυτό το διάστημα πρέπει να υπολογίσω τις απαιτήσεις του και τον χρόνο που πρέπει να του διαθέσω.

Σίγουρα δεν είναι λογικό να αγοράσουμε ένα σκυλί όταν ετοιμαζόμαστε να πάμε για ένα χρόνο στην Αγγλία, για πρακτική άσκηση.

6. Έχουμε τη δυνατότητα να τον βγάζουμε καθημερινά βόλτα;

Το γεγονός ότι είναι απαραίτητο να βγάζουμε  τακτικά το σκυλί βόλτα, πιθανότατα, δεν θα εκπλήξει κανέναν.

Είμαστε σε θέση να ανεχθούμε τσισάκια ή κακάκια από κουτάβια μέσα στο σπίτι, αλλά ένας ενήλικος σκύλος πρέπει να ασκείται και, συνήθως, εκτελεί την ανάγκη του εκτός διαμερίσματος. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι “χάνουν” το γεγονός ότι οι περισσότερες φυλές χρειάζονται αρκετή άσκηση. Είναι, επομένως, απαραίτητο να εξεταστεί εάν έχουμε αρκετό χρόνο και ενέργεια για να ικανοποιήσουμε αυτήν την επιθυμία του σκύλου μας.

Καθημερινός περίπατος σημαίνει ότι θα πρέπει να βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα ακόμα και στις ζεστές αλλά και στις κρύες ημέρες, όπως και μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο σκύλος που ζει σε κήπο, δεν χρειάζεται να πάει βόλτα. Και είναι μεγάλο λάθος! Ο κήπος δεν παρέχει τον απαραίτητο χώρο για να κινηθεί ο σκύλος.

Γνωρίζω πολλά χαρούμενα σκυλιά που ζουν σε πολυκατοικίες, αλλά πηγαίνουν τακτικά περίπατο και για αρκετό χρόνο. Γνωρίζω, επίσης, λυπημένα και, μερικές φορές, παραμελημένα σκυλιά που κάθονται πίσω από ένα φράχτη και κανένας δεν τα βγάζει έξω από τον κήπο.

7. Θα μένει σε περιορισμένο εξωτερικό χώρο; 

Εάν επιλέξουμε ότι το προσωπικό «δωμάτιο» του σκύλου μας θα είναι ένας περιοριστικός εξωτερικός χώρος, θα πρέπει να είναι μεγάλος σε έκταση και άνετος. Και είναι απαραίτητο, παράλληλα, να διαπραγματευτούμε με τους γείτονες. Ένα σκυλί που ουρλιάζει ή γαβγίζει είναι ένα πρόβλημα για ολόκληρη την περιοχή.

8. Τι θα κάνω στις διακοπές μου με τον σκύλο μου; 

Όλοι περιμένουμε τις διακοπές με μεγάλη ανυπομονησία.

Υπάρχουν μέρη όπου ο σκύλος μπορεί να μας συνοδεύσει, και μέρη που είναι ακατάλληλα για εκείνον. Όπως και σημεία που, απλά, δεν επιτρέπονται.

Είναι, επομένως, απαραίτητο να εξεταστεί εάν θα προσαρμόσουμε τις διακοπές μας στις ανάγκες του σκύλου, ή εάν έχουμε τη δυνατότητα να τον φιλοξενήσει κάποιος στο διάστημα που θα απουσιάζουμε.

Επίσης, για έναν άνθρωπο που ο σκύλος θα είναι ο μόνος σύντροφος της ζωής του, είναι χρήσιμο να σκεφτεί εάν συγγενείς και φίλοι είναι διατεθειμένοι να τον φροντίσουν, όταν η γρίπη τον κρατά στο κρεβάτι, ή χρειαστεί να νοσηλευτεί.

9. Έχω την οικονομική άνεση, ώστε να μπορώ να αντεπεξέλθω στις ανάγκες του; 

Το ζήτημα των εξόδων δεν μπορεί, επίσης, να αγνοηθεί.

Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη το κόστος της σίτισης, της κτηνιατρικής φροντίδας (τακτικοί εμβολιασμοί) και τυχόν έκτακτα έξοδα, όπως η θεραπεία για κάποια ασθένεια.

10. Θα καταφέρω να αφήσω τον σκύλο να είναι σκύλος;

Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν την τάση να εξανθρωπίζουν τον σκύλο τους. Οι τάσεις να αποδίδονται ανθρώπινα κίνητρα και πρότυπα συμπεριφοράς σε σκύλους, είναι πιο συχνές από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Όσοι θέλουν να αποφύγουν προβλήματα και να είναι ικανοποιημένοι με τον σκύλο τους, όπως και εκείνος μαζί τους, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ένα ζώο. Ακόμα κι όταν το πλάσμα μας κοιτάζει μέσα στα μάτια και φαίνεται πως μας μιλά, εξακολουθεί να είναι σκύλος. Αν και έξυπνο, είναι ένα ζώο που δεν μπορούμε να του αποδώσουμε ανθρώπινη συμπεριφορά.

Αυτές τις ερωτήσεις, λοιπόν, πρέπει να θέσει στον εαυτό του όποιος σκέφτεται να αγοράσει έναν σκύλο. Οι ίδιες ερωτήσεις πρέπει να τεθούν και από τον εκτροφέα, ή από τον εθελοντή ενός καταφυγίου, προς τον ενδιαφερόμενο.

Όπως δείχνει η εμπειρία μας, προκύπτουν πολλά προβλήματα όταν το νέο, τετράποδο μέλος δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της οικογένειας, ή έχει απαιτήσεις που κανείς από τους ιδιοκτήτες δεν περίμενε…».

Hana Nakou είναι εκτροφέας της φυλής Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ (West Highland White Terrier) και διαθέτει αναγνωρισμένο εκτροφείο από το 2012. Απέκτησε το πρώτο της West Highland White Terrier το 1992 και το 1999 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την εκτροφή της φυλής, αλλά και με την περιποίηση των σκύλων. Γεννήθηκε στην Τσεχία το 1975 και ζει στην Ελλάδα από το 1996. Έχει δύο παιδιά.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε για τη σωστή διατροφή του κουταβιού 

Επικίνδυνα παράσιτα: Έτσι θα προστατεύσουμε τα κατοικίδια

Λάνεϊ: Η σκυλίτσα που αργοπέθαινε, χαίρεται τη ζωή