Ανάμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού έρχεται να προστεθεί ακόμα μια, επηρεάζοντας πολλές από τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Autism, αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν συχνότερα γαστρεντερικά προβλήματα σε σύγκριση με τα συνομήλικα νευροτυπικά παιδιά.
Επιπλέον, η έρευνα των ερευνητών από το του Ινστιτούτου MIND του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια συμπέρανε ότι αυτές οι στομαχικές και πεπτικές διαταραχές επιβαρύνουν περαιτέρω τον ύπνο, την επικοινωνία, την αισθητηριακή επεξεργασία και τη συμπεριφορά των παιδιών.
Ένα πρόβλημα χωρίς καθαρή αιτία
Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες παρακολούθησαν συνολικά 475 παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών, εκ των οποίων 322 παιδιά ανήκαν στο φάσμα και 153 είχαν νευροτυπική ανάπτυξη. Οι οικογένειές τους συμμετείχαν σε λεπτομερείς συνεντεύξεις υπό την καθοδήγηση γιατρών σε διαφορετικά χρονικά σημεία. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν τόσο τη συχνότητα όσο και την επιμονή των γαστρεντερικών συμπτωμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όχι μόνο τα παιδιά στο φάσμα ανέφεραν συχνότερα γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά ήταν επίσης πιο πιθανό να παρουσιάζουν πολλαπλά συμπτώματα ταυτόχρονα – και μάλιστα αυτά να επιμένουν για χρόνια. Παρά όμως την ταλαιπωρία τους, η αιτία δεν ήταν πλήρως κατανοητή από τους γιατρούς.
Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη οι κλινικοί γιατροί και οι οικογένειες να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη γενική υγεία και ευημερία των παιδιών. «Η σχέση μεταξύ του αυτισμού και των εντερικών συμπτωμάτων δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Οι γονείς συχνά αισθάνονται ότι το παιδί τους έχει πεπτικά προβλήματα, αλλά δεν μπορούν να προσδιορίσουν την αιτία τους», δήλωσε η Δρ. Bibiana Restrepo, κύρια συγγραφέας της μελέτης, αναπτυξιακή παιδίατρος και καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου.
Ποιες διαταραχές επιμένουν
Οι ερευνητές αξιολόγησαν εννέα κοινά γαστρεντερικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, του κοιλιακού πόνου και του φουσκώματος. Αν και τα σποραδικά πεπτικά προβλήματα ήταν κοινά σε όλα τα παιδιά, η μελέτη αποκάλυψε εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των ομάδων, και ειδικά των παιδιών στο φάσμα, καθώς αυτά:
- είχαν περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα σε κάθε ηλικία που μελετήθηκε,
- ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν πολλαπλά γαστρεντερικά συμπτώματα ταυτόχρονα,
- τα συμπτώματα επέμεναν καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αντί να υποχωρήσουν γρήγορα.
Τα συμπτώματα αυτά συσχετίστηκαν με άλλα προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς. Ειδικότερα, τα παιδιά με συχνότερα γαστρεντερικά προβλήματα παρουσίαζαν επίσης υψηλότερα ποσοστά:
- διαταραχών ύπνου,
- άγχους,
- ευερεθιστότητας,
- προβλημάτων επικοινωνίας,
- αισθητηριακής ευαισθησίας,
- επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών.
«Όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν στομαχικούς πόνους ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, αυτό δεν επηρεάζει μόνο την πέψη. Μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, τη διάθεση και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους» εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Christine Wu Nordahl, καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών, διευθύντρια του Autism Phenome Project στο MIND Institute. «Αυτό μας υπενθυμίζει ότι ο εγκέφαλος και το σώμα είναι βαθιά συνδεδεμένα», συμπληρώνει.
Αν και έχουν συσχετιστεί στο παρελθόν τα γαστρεντερικά συμπτώματα με το φάσμα του αυτισμού, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που τα αναλύει από την πρώιμη έως τη μέση παιδική ηλικία. Είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες και πιο αυστηρές μελέτες που παρακολουθούν αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας της παιδικής ανάπτυξης.
Η σημασία του ολιστικού ελέγχου
Οι ερευνητές τονίζουν ότι πολλά γαστρεντερικά συμπτώματα είναι θεραπεύσιμα, ακόμη και όταν δεν έχουν προφανή ιατρική διάγνωση. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση των κλινικών ιατρών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών μπορεί να συμβάλει στο να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται.
«Για τους γονείς, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί έχουν παρατηρήσει εδώ και καιρό: ότι τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι πολύ συχνά σε παιδιά με αυτισμό», είπε η Δρ. Restrepo. «Οι κλινικοί ιατροί θα πρέπει να ρωτούν για αυτά τα ζητήματα στις τακτικές επισκέψεις, επειδή η αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται καλύτερα και να ευημερήσουν».
Οι ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματά της θα οδηγήσουν σε καλύτερη συνεργασία μεταξύ παιδίατρων, γαστρεντερολόγων και ειδικών στον αυτισμό. Αντιμετωπίζοντας την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος ως μέρος της ολοκληρωμένης φροντίδας του αυτισμού, τα παιδιά μπορεί να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους.
«Δεν πρόκειται μόνο για την εύρεση μιας και μοναδικής αιτίας», πρόσθεσε η Δρ. Nordahl. «Πρόκειται για την αναγνώριση του παιδιού στο σύνολό του. Η υποστήριξη της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής των παιδιών στο φάσμα» κατέληξε.
Η μελέτη με μια ματιά
- Παρακολούθησε 475 παιδιά (322 στο φάσμα, 153 νευροτυπικά) ηλικίας 2–12 ετών μέσω λεπτομερών συνεντεύξεων οικογενειών.
- Τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού εμφανίζουν συχνότερα γαστρεντερικά προβλήματα σε σχέση με τα νευροτυπικά παιδιά.
- Οι γαστρεντερικές διαταραχές επιβαρύνουν τον ύπνο, την επικοινωνία, την αισθητηριακή επεξεργασία και τη συμπεριφορά.
- Η αιτία των γαστρεντερικών προβλημάτων δεν είναι πλήρως κατανοητή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσεκτικής παρακολούθησης.
Διαβάστε επίσης
Αυτισμός: Το 44% των εφήβων καταφέρνει να περνά απαρατήρητο – Με ποιο κόστος όμως;
Η κυτταρική «ανακατωσούρα» πίσω από αυτισμό, σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή