Λίγη προσοχή σε πιθανές ενδείξεις πρόωρου τοκετού και υπομονή! Το μωράκι σας είναι καθ' οδόν
Κοντοζυγώνει η ημέρα του τοκετού. Το μωράκι σας είναι πιθανότατα με το κεφάλι προς τα κάτω, «κοιτάζοντας» τη σπονδυλική σας στήλη. Αν όχι, ο γιατρός πιθανώς θα προσπαθήσει να το φέρει στη σωστή θέση. Συνεχίζονται οι τακτικές προγεννητικές επισκέψεις για τον έλεγχο της υγείας σας και πιθανών επιπλοκών. Αν το μωράκι γεννηθεί αυτή την εβδομάδα, είναι, δηλαδή, «όψιμα πρόωρο», δεν χρειάζεται να ανησυχείτε· oι πιθανότητες να είναι καθ’ όλα υγιές είναι πολλές. Oι πνεύμονές του είναι αρκετά έτοιμοι, τα οστά σκληραίνουν και αποβάλλει σταδιακά το χνούδι και ένα προστατευτικό σμήγμα (vernix caseosa), μέρος των οποίων θα καταπιεί και θα βρεθούν στα πρώτα του κόπρανα, το μηκώνιο.
Οι κράμπες, που πιθανώς γίνονται συχνότερες, μπορεί να είναι απλές συσπάσεις Braxton Hicks ή ένδειξη πρώιμου τοκετού. Προσοχή εάν οι συσπάσεις είναι τακτικές ή συνοδεύονται από πόνο στην πλάτη, εκκρίσεις ή αιμορραγία. Αλλαγές στις ορμόνες ή αφυδάτωση μπορεί να εντείνουν τους πονοκεφάλους, ίσως όμως και να μαρτυρούν σοβαρές καταστάσεις όπως η προεκλαμψία. Προσέξτε για αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις· η απώλεια του τραχηλικό πώματος (ή τραχηλικής βλέννας) μπορεί να υποδεικνύει ότι ο τοκετός είναι κοντά. Εάν σπάσουν τα νερά, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.


Οι συνήθεις ενοχλήσεις περιλαμβάνουν ζάλη, πυελικό πόνο και αυξημένη πίεση καθώς το το βάρος του μωρού σας πέφτει πλέον στη λεκάνη διευκολύνοντας ίσως την αναπνοή, δυσκολεύοντας όμως το περπάτημα. Αρχίστε να ετοιμάζετε τα απαραίτητα για το μαιευτήριο, αφιερώστε αν θέλετε χρόνο στην αναζήτηση παιδιάτρου και επικοινωνήστε με τον μαιευτήρα σας για να επιβεβαιώσετε το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον τοκετό.
Στην παρούσα φάση, οι ζώνες στήριξης θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τους πόνους. Οι τελευταίες εβδομάδες μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά είναι και μια περίοδος να συνειδητοποιήσετε πως φτάνει η στιγμή που θα καλωσορίσετε το μικρό σας στον κόσμο.
Με την επιστημονική υποστήριξη του ΜΗΤΕΡΑ