Τις προϋποθέσεις λειτουργίας των εκπαιδευτικών κέντρων για 19 ιατρικές ειδικότητες ορίζει νέα Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Με τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών κέντρων, έπειτα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) επιχειρείται να μπει… τάξη στην ιατρική εκπαίδευση, ενώ μέχρι σήμερα το πλαίσιο δεν ήταν σαφές, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι ειδικευόμενοι γιατροί να στερούνται πολύτιμης εκπαίδευσης.
Τα νέα κριτήρια αναγνώρισης των εκπαιδευτικών κέντρων αφορούν στις εξής ιατρικές ειδικότητες: Ακτινολογίας, Πυρηνικής Ιατρικής, Αιματολογίας, Αλλεργιολογίας, Αναισθησιολογίας, Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γαστρεντερολογίας, Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Εσωτερικής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας – Διαβήτη – Μεταβολισμού, Ιατροδικαστικής, Καρδιολογίας, Νευρολογίας, Νεφρολογίας, Παθολογικής Ογκολογίας, Παιδιατρικής, Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας και Ρευματολογίας, Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής και Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.
Ενδεικτικά, το εκπαιδευτικό κέντρο στην ειδικότητα της ακτινολογίας θα πρέπει να λειτουργεί σε Τμήμα που αποτυπώνεται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου και να διαθέτει υποχρεωτικά:
– Μονάδα κλασσικής ακτινολογίας, συμπεριλαμβανομένου θαλάμου ακτινοσκόπησης, DXA και μαστογραφίας.
– Μονάδα υπερήχων με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.
– Μονάδα αξονικής τομογραφίας με τομογράφο/-ους τελευταίας τεχνολογίας ελικοειδούς σάρωσης και δομημένα πρωτόκολλα απεικόνισης.
– Μονάδα μαγνητικής τομογραφίας με τομογράφο/ -ους τελευταίας τεχνολογίας και δομημένα πρωτόκολλα απεικόνισης.
– Μονάδα επεμβατικής ακτινολογίας με αγγειογράφο τελευταίας τεχνολογίας.
– Γραφεία ιατρών με πρόσβαση σε σύστημα PACS.
– Αίθουσες διάγνωσης με πολλαπλές θέσεις εργασίας και πρόσβαση σε σύστημα PACS.
– Αίθουσα με οπτικοακουστικά μέσα διδασκαλίας για τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα και τις διεπιστημονικές συναντήσεις.
– Πρόσβαση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων (π.χ. ιατρικά περιοδικά).
Ανάλογα κριτήρια τίθενται και στις άλλες ιατρικές ειδικότητες. Επίσης, καθορίζονται οι όροι χορήγησης πλήρους ή μερικής εκπαίδευσης από τα εκπαιδευτικά κέντρα. Για παράδειγμα, στην ειδικότητα της πυρηνικής ιατρικής το εκπαιδευτικό κέντρο που χορηγεί πλήρη ειδικότητα πρέπει να διαθέτει συμπεριλαμβανομένου και του υπευθύνου, κατ’ ελάχιστον τρεις εκπαιδευτές σε οργανικές θέσεις. Οι εκπαιδευτές πρέπει να είναι κάτοχοι τίτλου ειδικότητας, με τουλάχιστον 3ετή κλινική εμπειρία μετά την απόκτηση της ειδικότητας, να συμμετέχουν σε εθνικά ή διεθνή συνέδρια και να επιδεικνύουν έντονη επιστημονική δραστηριότητα. Ιδιαίτερα αξιολογείται πιστοποίησή τους ως εκπαιδευτές με παρακολούθηση σεμιναρίου εκπαίδευσης εκπαιδευτών. Επίσης, υποχρεούνται να παρέχουν κλινική και θεωρητική εκπαίδευση στο πλαίσιο του κανονικού ωραρίου στους εκπαιδευόμενους.
Το ΚΕΣΥ επιχειρούσε καιρό να καθορίσει επιστημονικά κριτήρια για τα εκπαιδευτικά κέντρα ειδικοτήτων ανά τη χώρα, καθώς εδώ και χρόνια τα θέματα της ιατρικής εκπαίδευσης παρέμεναν ίδια και έχει καθιερωθεί να θεωρούνται όλα τα νοσοκομεία ως κέντρα εκπαίδευσης. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, ο σκοπός των νέων ρυθμίσεων δεν είναι να καταργηθεί κάποιο κέντρο, αλλά να έχει ο νέος γιατρός την ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Έτσι, εάν κάποιο εκπαιδευτικό κέντρο δεν πληροί κάποιους από τους όρους μπορεί να συνεργάζεται με κάποιο άλλο κέντρο και ο ειδικευόμενος να μη χάνει σε τίποτα από την εκπαίδευσή του.
Η ιατρική κοινότητα, πάντως, έχει ήδη ερωτήματα σε σχέση με τη νέα απόφαση. Για παράδειγμα, διερωτάται εάν θα συγκροτηθούν επιτροπές αξιολόγησης των εκπαιδευτικών κέντρων που θα βγάζουν χρήσιμα πορίσματα, καθώς και πόσα από τα κέντρα που χορηγούν σήμερα πλήρη ειδικότητα θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ικανότητά τους εάν ελεγχθούν από τις Επιτροπές του ΚΕΣΥ.
Διαβάστε επίσης
Καμπανάκι από τους νοσηλευτές για τις δραματικές ελλείψεις στο ΕΣΥ – Τι προτείνουν
ΕΣΥ: Με sms θα αξιολογούν τα νοσοκομεία οι ασθενείς μετά το εξιτήριό τους – Πότε ξεκινά το μέτρο