Στην επείγουσα ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για τις τεχνολογίες διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη συμφωνούν ασθενείς, η επιστημονική κοινότητα και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ). Η ημερίδα «η Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα: Νέες Τεχνολογίες, Προκλήσεις και Προοπτικές», που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΙΒ και το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ, ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την ανεπαρκή χρηματοδότηση, καθώς μόνο το 80% των πραγματικών αναγκών των ατόμων με διαβήτη καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Το υπόλοιπο 20% μετακυλίεται στις εταιρείες, που καλούνται να καλύψουν την κοινωνική δαπάνη χωρίς βιώσιμο πλαίσιο, όπως διαμαρτύρονται.
Οικονομικά και Κοινωνικά Δεδομένα
• Πάνω από 1.000.000 άτομα ζουν με διαβήτη στην Ελλάδα. Από αυτούς μόνο 48.000 ασθενείς με τύπου 1 έχουν σήμερα πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνολογίες.
• Οι επιπλοκές του διαβήτη (καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά, νεφροπάθεια, διαβητικό πόδι) οδηγούν σε πολλαπλάσια δαπάνη για το σύστημα υγείας. Η έγκαιρη επένδυση σε τεχνολογία μειώνει μετρήσιμα την επιβάρυνση.
• Η ετήσια δαπάνη για υλικά διαχείρισης διαβήτη ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες. Η συνολική δαπάνη αυξάνεται λόγω του ραγδαίου επιπολασμού του διαβήτη στην Ελλάδα.
• Οι τιμές αποζημίωσης προκύπτουν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε. επιβεβαιώνοντας τη ρεαλιστική και κοστολογημένη φύση των αναγκών.
• Η πρόσβαση σε τεχνολογίες συνεχούς καταγραφής γλυκόζης για διαβητικούς τύπου 2, οδηγεί σε σημαντική μεσοπρόθεσμη εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας.
«Προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η ενίσχυση της κάλυψης για ασθενείς με ΣΔ και η μείωση των επιπλοκών μέσω σύγχρονων τεχνολογιών», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της κοινής συναίνεσης για την αύξηση της χρηματοδότησης. Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Αθανάσιος Ζαμάνης ανέφερε: «Οι ανάγκες είναι πραγματικές και κοστολογημένες – οφείλουμε να δράσουμε με ρεαλισμό και σχέδιο».
Το αίτημα του ΣΕΙΒ
Ο ΣΕΙΒ καταθέτει τεκμηριωμένο αίτημα προς την Πολιτεία για:
• Αύξηση του προϋπολογισμού για τις υφιστάμενες κατηγορίες κατά 18 εκατ. €
• Επέκταση της αποζημίωσης για τεχνολογίες συνεχούς παρακολούθησης και σε τύπου 2 διαβητικούς που βρίσκονται σε εντατική ινσουλινοθεραπεία
• Δίκαιη κατανομή του clawback και διαμόρφωση σταθερού επενδυτικού πλαίσιου για βιωσιμότητα και εισαγωγή νεότερων και αποτελεσματικότερων τεχνολογιών.
Διαβάστε επίσης
Τι είναι ο διαβήτης τύπου 5 και γιατί αναγνωρίστηκε μόλις τώρα