logo
logo
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΥΕΞΙΑ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • PODCASTS
search icon
search icon
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
    • ΕπιστημονικεΣ ΕξελιξειΣ
    • Η αποψη του ειδικου
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕκδηλωσειΣ
  • ΕΥΕΞΙΑ
    • διατροφη
    • Fitness
    • Ψυχική Υγεία
    • SEX
    • Παιδι & Γονεις
  • Ασφαλιση
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • PODCASTS
    • Video
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
    • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΑ
    • ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ
    • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
    • Εμβολιασμός και Δημόσια Υγεία: Προκλήσεις και Προοπτικές
    • Συνεδριο 2023: Συγχρονο Συστημα Υγειας με επικεντρο τον Ανθρωπο
    • H αξια του εμβολιασμου στη μετα Covid-19 εποχη
    • Συνεδριο 2022: To Συστημα υγειαΣ στη νεα εποχη
    • Το Συστημα ΥγειαΣ στην COVID-19 και στη μετα-COVID-19 εποχη
    • Συζηταμε για το Συστημα ΥγειαΣ τηΣ ΕπομενηΣ δεκαετιαΣ
  • ΧΡΗΣΤΙΚΑ
    • ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΤΗΣ
    • ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
    • ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕΣΗΣ ΙΣΧΙΩΝ
    • ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ
  • ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
    • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
    • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
    • ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
    • ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Όταν τα ελαιοκομικά προϊόντα συναντούν την υγεία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, με τίτλο «Όταν τα ελαιοκομικά προϊόντα συναντούν την υγεία», κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε χώρα και η τιμητική βράβευση της ακαδημαϊκού Αντωνίας Τριχοπούλου, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)

YGEIAMOU.GR TEAM

25/12/2023 15:33:54

Στην ημερίδα που ακολούθησε πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές του χώρου της ελαιοκομίας, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος της ευεργετικότητας του ελαιόλαδου στην υγεία. Παράλληλα, οι εισηγήσεις για τη νοθεία και την επικοινωνία της ευεργετικότητας του ελαιόλαδου μέσω της έξυπνης δικτύωσης ολοκλήρωσαν την ολιστική προσέγγιση της συμβολής του ελαιόλαδου και των ελαιοκομικών προϊόντων στην υγεία μας.

Ξεχωριστή, βέβαια, στιγμή αποτέλεσε η βράβευση της ακαδημαϊκού Αντωνίας Τριχοπούλου, ομότιμης καθηγήτριας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ήταν μια τιμητική πράξη και συμβολική μαζί για την προσφορά και την παρακαταθήκη που μας άφησε η Αντωνία Τριχοπούλου», δήλωσε ο Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής στο ΠΑΔΑ.

Αναγκαία η δημιουργία υγειοπροστατευτικών προϊόντων

Στη συνέχεια, ο κ. Ζακυνθινός μίλησε για την αναγκαιότητα της δημιουργίας υγειοπροστατευτικών προϊόντων με βάση το ελαιόλαδο. Όπως ανέφερε, η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου αποτιμάται σε 9,83 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται, κυρίως, στη θέση του ελαιολάδου ως μιας περισσότερο υγιεινής εναλλακτικής λύσης έναντι των λιπαρών ελαίων και των συναφών οφελών για την υγεία.

Όπως επεσήμανε, «το ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικά, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και δεν σχετίζεται με την παχυσαρκία. Η αναγκαιότητα της δημιουργίας των υγειοπροστατευτικών προϊόντων με βάση το ελαιόλαδο απαντά και στον ανταγωνισμό της αγοράς, αφού το 75% της παγκόσμιας παραγωγής ελαίου συγκεντρώνεται στο φοινικέλαιο. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι το ελαιόλαδο αναδεικνύεται σε όλο και πιο πολύτιμο προϊόν σε όλο τον κόσμο, με τεράστια δυνητική ζήτηση.

»Στην πραγματικότητα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται σχεδόν φάρμακο, χάρη στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και άλλα φυσικά αντιοξειδωτικά. Και ακριβώς αυτή είναι η θεμελιώδης και διαφοροποιητική πτυχή που το κάνει μοναδικό τροφοφάρμακο σε σχέση με όλα τα άλλα φυτικά έλαια».

Καταλήγοντας, ο κ. Ζακυνθινός είπε ότι «αυτό είναι και το πλεονέκτημά του, που μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε προϊόντα υγειοπροστατευτικού χαρακτήρα. Αν αυτό το συνδυάσουμε και με νέα γνώση και καινοτόμες διαδικασίες παραλαβής, τότε σίγουρα θα κερδίσουμε τον ανταγωνισμό».

Σύνδεση της γνώσης με την παραγωγή

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, ενώ την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πέτρος Καλαντώνης, αντιπρύτανης του ΠΑΔΑ, εστιάζοντας στην ταυτότητα του ελληνικού ελαιολάδου και τις ξεχωριστές του ιδιότητες. Ο κ. Καλαντώνης πρότεινε τη συστηματική μελέτη και έρευνα από φορείς, ώστε να υπάρχει σύνδεση της γνώσης με την παραγωγή.

Ακόμη, υποστήριξε σθεναρά την πρότασή του για καταπολέμηση της εμπορίας χύμα ελαιολάδου και κατέληξε, λέγοντας ότι «είναι καθήκον του πανεπιστημίου να αναπτύξει δράσεις με ανθρώπους που θα είναι οι πρωταγωνιστές στην προώθηση του προϊόντος». Στις πολιτικές που απαιτούνται, ώστε να μπορεί η κοινωνία να έχει πρόσβαση στο καλό ελαιόλαδο, αναφέρθηκε η Ελπίδα Πάβη, καθηγήτρια στο ΠΑΔΑ, η οποία είπε ότι «πολλές ομάδες της κοινωνίας δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε ένα καλό προϊόν υγείας, όπως είναι το ελαιόλαδο».

Ξεκινώντας την ομιλία του από την πρώτη ενότητα της ημερίδας, ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, πρόεδρος της λέσχης ΦΙΛΑΙΟΣ, αναφέρθηκε στους σκοπούς και στις δράσεις του θεσμού «Ημέρες ελαιολάδου και ελιάς» και στον ρόλο τους στην προώθηση και προβολή του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού.

Για τους τρόπους νοθείας του ελαιολάδου από άλλα σπορέλαια έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Κοτροκόης, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσο ανεβαίνει η τιμή του, άλλο τόσο θα νοθεύεται. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα πρέπει να εφαρμόζονται συστήματα πιστοποίησης».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Τώνια Βασιλάκου, καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ, η οποία μίλησε για τον ρόλο του ελαιόλαδου στην υγεία των παιδιών, αλλά και τον τρόπο εισαγωγής του στη διατροφή των παιδιών από τη μεταβρεφική ηλικία.

Τα κρυμμένα κειμήλια του ελαιόλαδου

Έχοντας ως σημείο αναφοράς τις πολυφαινόλες, αλλά και τον ρόλο των αντιοξειδωτικών στην υγεία και την ευεξία, ο Δρ Εμμανουήλ Μπαρμπούνης, από την εταιρεία Ν. ΑΣΤΕΡΙΑΔΗΣ ΑΕ, παρουσίασε την καινούργια μέθοδο CDR Oxitester για τη μέτρηση των πολυφαινολών στο ελαιόλαδο.

«Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται στην ανάλυση των ελαιολάδων για τον προσδιορισμό του περιεχομένου τους σε πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και στη συνολική ποιότητά τους. Είναι εξαιρετικά γρήγορη και δίνει το αποτέλεσμα σε λιγότερο από πέντε λεπτά», υποστήριξε.

Για τον τρόπο προσδιορισμού της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης ως ισχυρών αντιοξειδωτικών συστατικών στο ελαιόλαδο μίλησε ο Γιώργος Σειραγάκης, γενικός διευθυντής της TUV Austria, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την υπολειμματικότητα των αγροχημικών, αλλά και άλλων επιβλαβών χημικών ενώσεων που υποβαθμίζουν την ποιότητα του προϊόντος.

TAGS
  • Ελαιόλαδο
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πως θα αναγνωρίσετε ένα ναρκισσιστή πριν μιλήσει – Η συνήθεια που «φωνάζει»

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Απόμακρος πατέρας: Οι ψυχικές επιπτώσεις στην ενήλικη κόρη και η παντοτινή «επαιτεία» αγάπης

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Έξι ύποπτα σημάδια που προειδοποιούν για τη νόσο – Τι να κάνετε

ΥΓΕΙΑ

Μνήμη: Ποιοι τη χάνουν ταχύτερα και οδηγούνται στην άνοια – Τι δείχνει έρευνα σε ελληνικό πληθυσμό

ΥΓΕΙΑ

logo
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΥΕΞΙΑ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • EΙΔΗΣΕΙΣ
  • VIDEO
  • ASK THE DOCTOR
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΠΑΙΔΙ
  • SEX
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
© 2025 YGEIAMOU.GR
POWERED BY
cloudevo logo

ΜΕΛΟΣ:

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • Πολιτικη Απορρητου
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Οροι Χρησης