Η σήψη παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εντατικής θεραπείας διεθνώς, με εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, η διεθνής πολυκεντρική μελέτη ImmunoSep, με επιστημονική ευθύνη του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης της Σήψης και συντονισμό του Καθηγητή Παθολογίας–Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ευάγγελου Γιαμαρέλλου-Μπουρμπούλη, αποτέλεσε μια σημαντική επιστημονική διάκριση για την Ελλάδα.
Η ImmunoSep παρουσιάστηκε στο συνέδριο CCR Down Under 2025 στη Μελβούρνη, ανάμεσα στις οκτώ κορυφαίες κλινικές δοκιμές παγκοσμίως – μια πρωτιά για ελληνική έρευνα. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό JAMA, επιβεβαιώνοντας το διεθνές της κύρος.
Τι εξετάζει η ImmunoSep
Η μελέτη διερεύνησε αν η εξατομικευμένη ανοσοθεραπεία, βασισμένη σε ειδικούς βιοδείκτες, μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση ασθενών με σήψη.
Οι ασθενείς κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τη λειτουργική κατάσταση του ανοσοποιητικού τους:
- όσοι εμφάνιζαν υπερενεργοποίηση έλαβαν anakinra
- όσοι βρίσκονταν σε ανοσοπαράλυση έλαβαν ιντερφερόνη-γάμμα
Ο στόχος ήταν να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία στο κατάλληλο βιολογικό προφίλ — μια εφαρμογή της ιατρικής ακριβείας στη ΜΕΘ.
Τα αποτελέσματα που αλλάζουν τα δεδομένα
Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά:
- 35% των ασθενών που έλαβαν στοχευμένη ανοσοθεραπεία παρουσίασαν ουσιαστική βελτίωση ή αναστροφή της επιδείνωσης των οργάνων, έναντι 18% στην ομάδα placebo.
- Καταγράφηκε ταχύτερη υποχώρηση της λοίμωξης μέσα σε 15 ημέρες.
- Στην ομάδα του anakinra, η κλινική ανταπόκριση ήταν έως και τριπλάσια σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Πρόκειται για τις πρώτες ισχυρές κλινικές αποδείξεις ότι η ανοσοθεραπεία στη σήψη μπορεί να αποδώσει όταν εφαρμόζεται εξατομικευμένα, βάσει βιοδεικτών.
Μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση της σήψης
Η ImmunoSep ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο θεραπευτικό παράδειγμα στη ΜΕΘ: H σήψη δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως μία ενιαία κατάσταση, αλλά ως σύνολο διαφορετικών δυσλειτουργιών του ανοσοποιητικού που απαιτούν στοχευμένη θεραπεία.
Ο καθηγητής Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης τόνισε ότι η επόμενη πρόκληση είναι η εκπαίδευση των κλινικών ιατρών στη χρήση των βιοδεικτών, ώστε η κατάλληλη θεραπεία να εφαρμόζεται έγκαιρα στους βαρέως πάσχοντες.
Συμμετοχή και διεθνής απήχηση
Στη μελέτη πήραν μέρος 33 νοσοκομεία από 6 ευρωπαϊκές χώρες, με συνολικά 276 ασθενείς. Τα 27 κέντρα προήλθαν από την Ελλάδα, γεγονός που αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στην έρευνα για τη σήψη.
Ειδήσεις σήμερα
Η γρίπη έπιασε την Μεγάλη Βρετανία απροετοίμαστη – Τι θα συμβεί στην Ελλάδα
Ανησυχία στην Ευρώπη για «αιώνια χημικά» σε τρόφιμα – Στη λίστα και ελληνικά προϊόντα