Έντονες αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα φαίνεται να προκαλεί η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την οποία συσχετίζει τη λήψη παρακεταμόλης στην κύηση με τον αυτισμό, ενώ ανέφερε ότι σύντομα οι γιατροί στις ΗΠΑ θα συμβουλεύνται να μην συνταγογραφούν παρακεταμόλη στις έγκυες, τις οποίες κάλεσε να «σφίξουν τα δόντια» και να αντέξουν τον πόνο. Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η λήψη παρακεταμόλης «δεν είναι καλή» και ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να την παίρνουν μόνο σε περιπτώσεις σοβαρού πυρετού.
Μία ανακοίνωση που έγινε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ τη Δευτέρα στο Οβάλ Γραφείο, παρουσία του υπουργού Υγείας Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, του Επιτρόπου του FDA, Δρ. Μάρτι Μακάρι, του Διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, Δρ. Τζέι Μπατατσάρια και του Διοικητή των Κέντρων Υγειονομικής Περίθαλψης και Υπηρεσιών Medicare & Medicaid, Δρ. Μεχμέτ Οζ.

Ο παθολόγος – ερευνητής Γιώργος Παππάς
Άμεση είναι η αντίδραση του παθολόγου και ερευνητή, κ. Γιώργου Παππά, ο οποίος με ανάρτησή του στα social media, διευκρινίζει ότι τα στοιχεία που επικαλείται ο Ντόναλντ Τραμπ προέρχονται από μικρές μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν, οι οποίες ωστόσο «πάσχουν από συγκεκριμένα προβλήματα».
Αναλυτικά, η ανάρτησή του:
Το κείμενο της ανάρτησης εδώ:
«Βρήκαν Τραμπ, Κένεντι και οι αξιωματύχοι τους τι προκαλεί τον αυτισμό; Τι “πολύκροτο”, τι “νέο” ανακοίνωσαν χτες;
1. Ότι “η χρήση στην εγκυμοσύνη παρακεταμόλης προκαλεί αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών στο φάσμα του αυτισμού”. Φταίει δηλαδή το depon, το panadol, το apotel.
Είναι καινούριο αυτό; Όχι, υπάρχει μια ομάδα επιστημόνων που επιμένει να επανέρχεται σε σχετικά μικρές μελέτες του παρελθόντος που βρίσκουν μικρή συσχέτιση με εμφάνιση διαταραχών στο φάσμα του αυτισμού αλλά και διαταραχής ελλειματικής προσοχής/ υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Αρκετά ισχυρή ομάδα όμως ώστε να περάσει την σύστασή τους ακόμη και στο Nature Reviews Endocrinology το 2021 [1]. Τώρα η πρώτη συγγραφέας του τότε άρθρου δηλώνει σοκαρισμένη που χρησιμοποιούνται όσα δημοσίευσε. Ουδέν σχόλιον.
Ναι, αλλά ισχύει; Οι περισσότερες αυτές μικρές μελέτες πάσχουν από συγκεκριμένα προβλήματα: γιατί πήραν παρακεταμόλη οι εγκυμονούσες; Είχαν κάποια λοίμωξη ή πυρετό ή πόνους από κάποιο υποκείμενο νόσημα; Και όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να είναι αυτά που προκαλούν την αυξημένη προδιάθεση, και όχι η παρακεταμόλη; Υπήρξαν 1-2 σχετικά περισσότερο προσεγμένες μελέτες στο θέμα, από την άλλη όμως υπήρξε και η τεράστια μελέτη από τη Σουηδία, σε 2,5 εκατομμύρια παιδιά [2] : εκεί παρατηρήθηκε στην αρχική ανάλυση ότι ενδέχεται να υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα της τάξης του 0,09% στην δεκαετία, ΟΜΩΣ όταν έγινε περαιτέρω ανάλυση βάζοντας στις παραμέτρους και τα αδέρφια των παιδιών που εμφάνισαν διαταραχή (επειδή τα αδέρφια ενδέχεται να εκτίθενται στον ίδιο, άγνωστο, περιβαλλοντικό ή γενετικό παράγοντα), τότε ΔΕΝ υπήρξε συσχέτιση.
Οπότε; τι ισχύει; Στην εγκυμοσύνη τα περισσότερα αναλγητικά/ αντιπυρετικά, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αντενδείκνυνται έτσι κι αλλιώς. Τραμπ, Κένεντι, Μακάρυ, Battacharya και o Δρ. Οζ, πέντε άνδρες, πρότειναν στις γυναίκες “να αντέχουν τον πόνο και τον πυρετό”. Η επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων για τα όσα είπώθηκαν χτες (η δική τους ανακοίνωση δηλαδή!) καταλήγει: “a causal relationship has not been established and there are contrary studies in the scientific literature. It is also noted that acetaminophen is the only over-the-counter drug approved for use to treat fevers during pregnancy, and high fevers in pregnant women can pose a risk to their children”. Δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιολογική συσχέτιση, οι υψηλοί πυρετοί στην εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για το έμβρυο, η παρακεταμόλη είναι το μόνο αντιπυρετικό που ενδείκνυται στην εγκυμοσύνη. No pain λοιπόν, σας το λέμε εμείς, που είμαστε άνδρες.
2. Τι άλλο ειπώθηκε; Ότι αυξήθηκε πολύ το ποσοστό διαταραχών στο φάσμα του αυτισμού, να, το λέει και μια δημοσίευση από τον Απρίλιο του 2025 [3], και κοιτάξτε, η τρισκατάρατη δημοκρατική Καλιφόρνια έχει πολύ: τι σημειώνει η μελέτη αυτή; Ότι σε περιοχές και δομές όπου υπάρχουν προγράμματα και δίκτυα έγκαιρης διάγνωσης, φυσικά και θα υπάρχει αυξημένη διάγνωση. Άλλο αυξημένη διάγνωση, άλλο αυξημένη επίπτωση.
3. Δεν έδωσαν και θεραπεία; Τι μας έκρυβε το Σύστημα τόσον καιρό; ΄’Οπως λέει και το fact sheet του υπουργείου, υπάρχουν ορισμένες σπάνιες γενετικές καταστάσεις, σπάνιες στην τάξη του μία στο εκατομμύριο, όπου δεν μπαίνει πολύ φυλλικό στον εγκέφαλο, και που μπορεί, ίσως, να παρακαμφθεί με χρήση φυλλινικού (όχι φυλλικού). Οπότε να δώσουμε σε όλους. Αλλά μισό λεπτό…Μία στο εκατομμύριο και γενετικό αίτιο; Και η παρακεταμόλη; “τα εμβόλια”; Όπως και να έχει, δεν ανακαλύπτουν τον τροχό και μιλάμε για σκεύασμα χωρίς αναμενόμενες παρενέργειες (το γνωρίζουμε επειδή το δίνουν οι ογκολόγοι σε συνδυασμό με κάποια φάρμακά τους για τις πιθανές επιπλοκές των τελευταίων). Αλλά, καμιά μελέτη; ΘΑ κάνουν, είπαν. Αλλά τους πανηγυρικούς τους έβγαλαν προκαταβολικά. Οι δύο πολιτικοί καλά έκαναν. Οι άλλοι είναι και “επιστήμονες¨όμως.
4. Και τελικά δεν φταίνε “τα εμβόλια;” Δεν γράφει τίποτε στο δελτίο τύπου του υπουργείου! Είπε όμως ο πρόεδρος διάφορα ασαφή, ότι “είναι πολύ το υγρό που εγχύεται στα μικρά αυτά πλάσματα” με τα εμβόλια, και να σπάσουμε το τριπλό εμβόλιο ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας στα 3, να κάνουμε τρία εμβόλια αντί για ένα δηλαδή, όχι να τα καταργήσουμε, και να περιμένουμε να πάει 12 ένα παιδί για να κάνει εμβόλιο κατά της “σεξουαλικώς μεταδιδόμενης” ηπατίτιδας Β (δεν έγινε ερώτηση προς τον πρόεδρο γιατί στα 12, θεωρείται σεξουαλικώς αποδεκτή ηλικία; και γιατί αγνοεί όλους τους άλλους τρόπους μετάδοσης της ηπατίτιδας Β και την εμπειρία τόσων χρόνων στην ελάττωση της επίπτωσής της μέσω του εμβολιασμού) και το αλουμίνιο στα εμβόλια είναι κακό (και όποια μελέτη, όπως η πρόσφατη από την Δανία [4], λέει το αντίθετο, να την εξαφανίσουμε). Παρενέβη και ο Κένεντι και είπε να ακούσουμε τις μητέρες. Να τις ακούσουμε. Να κάνουμε μελέτες, Α, κάναμε, και δεν έδειξαν κάτι. Μην αφήνετε ποτέ τα στοιχεία, αδυσώπητα τα άτιμα, να χαλάσουν το αφήγημά μας, δεν θα μας σταματήσουν από το να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να μας δώσουμε συγχαρητήρια.
5. Έτσι ξεκινάνε ορισμένα πράγματα. Ακολουθεί η γκετοποίηση.
Υ.Γ.: η εικόνα από το Nine Months, όταν η Τζουλιαν Μουρ ήταν η ανερχόμενη και ο Χιου Γκραντ μόλις είχε βγει από γάμους και κηδεία. Συν τον Ρόμπιν Γουίλιαμς. Στο remake θα λένε όλοι στην Μουρ να μην πονάει, να είναι δυνατή.»
Διαβάστε επίσης
Αυτισμός – Ομιλία: Η αποκαλυπτική μαρτυρία ενός νέου επιστήμονα στο φάσμα, που δεν μιλάει
Αυτισμός: Το 44% των εφήβων καταφέρνει να περνά απαρατήρητο – Με ποιο κόστος όμως;