Ανοδική πορεία εμφανίζει η θετικότητα των τεστ για κορωνοϊό από τις αρχές του καλοκαιριού, με μια μικρή κάμψη να καταγράφεται την εβδομάδα 25–31 Αυγούστου.

Κατά το ίδιο διάστημα σημειώθηκε 1 ακόμη θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό και 208 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο αριθμός των νέων νοσηλειών δείχνει σημάδια σταθεροποίησης από την περίοδο 28 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου και παραμένει μέχρι στιγμής σημαντικά χαμηλότερος από τα επίπεδα του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ανήλθε σε 214.

Σποραδικά καταγράφονται διασωληνώσεις και θάνατοι, με την τελευταία εβδομάδα να σημειώνονται 2 νέες διασωληνώσεις και 1 θάνατος. Συνολικά, από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 405 θάνατοι.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παρατηρείται παράλληλη κυκλοφορία των στελεχών LP.8.1, NB.1.8.1 και XFG, με το τελευταίο να τείνει να επικρατήσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC και του ΠΟΥ/Ευρώπης, κανένα από τα στελέχη αυτά δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, ακολουθώντας ωστόσο σαφή ανοδική πορεία. Στις περισσότερες περιοχές που παρακολουθούνται, το φορτίο παραμένει μέτριο με τάση σταθεροποίησης ή αύξησης.

Ειδήσεις σήμερα

Δημήτρης Πύρρος: Μετά από 30 χρόνια και 3.370 ώρες πτήσεων αποχωρεί ο ιατρικός διευθυντής του ΕΚΑΒ – Η ανάρτησή του

1566: Η νέα γραμμή για όλες τις υπηρεσίες Υγείας παρουσιάζεται στη ΔΕΘ

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Ποιο φάρμακο είναι πιο δραστικό από την ασπιρίνη – Έρευνα στο Lancet