Την έντονη διαμαρτυρία της προς τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, κ. Γιάννη Βρούτση, εκφράζει η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την «προβληματική» όπως την χαρακτηρίζει διάταξη πρόσφατου αθλητικού νόμου η οποία προβλέπει την έκδοση Κάρτας Υγείας Αθλητή από πιστοποιημένους γιατρούς, χωρίς ωστόσο να έχει προβλεφθεί η διενέργεια των εκπαιδευτικών σεμιναρίων και η χορήγηση πιστοποιήσεων στους γιατρούς από το αρμόδιο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) του ΟΑΚΑ.

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς η έκδοση Κάρτας Υγείας Αθλητή βρίσκεται στο προσκήνιο με τους γιατρούς, ιδίως παθολόγους και γενικούς γιατρούς, να δέχονται συνεχώς αιτήματα για να εξετάσουν μαθητές και να βεβαιώσουν την καλή υγεία τους για τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, εντός ή εκτός των σχολικών μονάδων.

Η εμπλοκή προκαλείται, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ακαδημίας, συνεπεία της τροποποίησης της παραγράφου 2 του άρθρου 4 της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΥΕ/386611/15976/1417/152 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως αυτή εισάγεται με τον νέο αθλητικό νόμο (ΦΕΚ 17 Α/07.02.2025), που ορίζει πενταετή ισχύ της πιστοποίησης των γιατρών, με επικαιροποίηση μέσω σεμιναρίων του ΕΚΑΕ, χωρίς μεταβατική περίοδο για τους ήδη πιστοποιημένους.

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγεται αιφνιδιαστικά, δίχως να προβλέπεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής για τους ήδη πιστοποιημένους ιατρούς, που βρίσκονται εν μία νυκτί με ληγμένες πιστοποιήσεις και με τα σεμινάρια του ΕΚΑΕ να έχουν διακοπεί βίαια από το 2019 μετά από συντεχνιακές παρεμβάσεις. Ενώ μέχρι σήμερα, η σχετική νομοθεσία δεν προέβλεπε περιοδική επικαιροποίηση της πιστοποίησης, ένας σημαντικός αριθμός ιατρών που δραστηριοποιούνται στον αθλητικό χώρο βρίσκονται αιφνιδιαστικά αντιμέτωποι με αδυναμία άσκησης των καθηκόντων τους. Παράλληλα, οι πολίτες που μέχρι τώρα εξυπηρετούνταν από αυτούς με ασφάλεια εξωθούνται να επισκεφθούν εξειδικευμένους καρδιολόγους, χωρίς να συντρέχει ένδειξη παραπομπής σε αυτούς, με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος για τους ίδιους, αλλά και για τον ΕΟΠΥΥ. Ιδιαίτερα οξύ το πρόβλημα για τους πολίτες σε περιοχές με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και ένδεια ιατρών εξειδικεύσεων» αναφέρεται στην επιστολή της που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας, κ. Ανάργυρος Μαριόλης και ο γενικός γραμματέας, κ. Ευάγγελος Φραγκούλης.

Οι δυσλειτουργίες της νέας ρύθμισης 

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα, καθώς:

  • Δεν παρέχεται μεταβατική περίοδος για τους ήδη πιστοποιημένους ιατρούς, οι οποίοι δεν είχαν προηγουμένως την υποχρέωση ανανέωσης της πιστοποίησής τους
  • Δεν έχει διασφαλιστεί όχι μόνο η επάρκεια, ούτε καν η λειτουργία των εκπαιδευτικών σεμιναρίων του ΕΚΑΕ που ορίζει ο νόμος, ώστε να καλύψουν τον μεγάλο αριθμό των ενδιαφερόμενων- επαναπιστοποιήσεις, αλλά και νέες πιστοποιήσεις, σε εύλογο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα οδηγήσει σε δυσλειτουργίες στην κάλυψη των σχετικών ιατρικών υπηρεσιών
  • Δεν προβλέπεται καμία μέριμνα για τη διευκόλυνση των ήδη πιστοποιημένων ιατρών, οι οποίοι θα πρέπει, υπό το βάρος αιφνίδιων αλλαγών, να ανταποκριθούν σε νέες απαιτήσεις χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και προετοιμασία
  • Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΕ τους τελευταίους έξι μήνες, δεν υπήρξε καμία διοργάνωση εκπαιδευτικής ή άλλης δραστηριότητας για την πιστοποίηση που προβλέπεται από την νομοθεσία. Φαίνεται ότι η απαίτηση που απορρέει από τη σχετική υπουργική απόφαση χρειάζεται αρκετό χρόνο και προετοιμασία και δεν υπήρξε πρόνοια για αυτή
  • Με δεδομένο ότι από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινάει η επανέκδοση των καρτών υγείας Αθλητή και θα έχει ολοκληρωθεί πρακτικά μέχρι το τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου, η οποιαδήποτε προσπάθεια πλέον για εκ νέου πιστοποίηση των ιατρών άλλων ιατρικών ειδικοτήτων καθίσταται μη εφικτή χρονικά. Η υπουργική απόφαση πρακτικά θέτει τους ιατρούς αυτούς εκτός της διαδικασίας με αυτό τον τρόπο για την σημερινή χρονιά και δημιουργεί προηγούμενο και για τις επόμενες χρονιές. Κάποιοι εξ αυτών κατέχουν και θέσεις εργασίας που πλέον τίθενται σε κίνδυνο.

«Έχουμε παρακαλέσει τους συναδέλφους να μην προχωρήσουν σε νομικές διεκδικήσεις έναντι του ΕΚΑΕ ελπίζοντας σε μια διευθέτηση από πλευράς του υπουργείου έστω και την ύστατη ώρα. Ζητάμε την επείγουσα επανεξέταση της ρύθμισης, ενόψει της αγωνιστικής περιόδου που ξεκινά το Σεπτέμβριο, και την άμεση αναστολή της εφαρμογής της τουλάχιστον για τα επόμενα τρία έτη ώστε να δοθεί ο χρόνος που χρειάζεται το ΕΚΑΕ να διοργανώσει την διαδικασία και να ολοκληρωθεί κατ’ ελάχιστον στους ήδη πιστοποιημένους ιατρούς» καταλήγει η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδήσεις σήμερα

Κοστίζει ζωές η υποστελέχωση στα νησιά – Το τραγικό συμβάν στην Αίγινα

Πώς ένα ορφανοτροφείο στη Μαδαγασκάρη σώζει δίδυμα από το θάνατο – Η εμπειρία μιας Ελληνίδας παιδιάτρου

Τα 11 σημάδια που «μαρτυρούν» ότι σας λείπουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά – Τι να κάνετε