Την είσοδο και τη διαδρομή των ασθενών στα Επείγοντα του ΕΣΥ ανασυνθέτουν επιμελώς οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, μέσω των στοιχείων που αντλούν από τα «βραχιολάκια», το ηλεκτρονικό σύστημα ιχνηλάτησης στις εφημερίες, που έχει τοποθετηθεί πλέον σε 10 νοσοκομεία της χώρας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΘΕΜΑ, από τα μέσα του περασμένου Μαϊου, οπότε το νέο σύστημα εφαρμόστηκε μέχρι την περασμένη Τρίτη, σχεδόν 29.600 άτομα έχουν φορέσει το «βραχιολάκι», τροφοδοτώντας με πολύτιμες πληροφορίες τους αρμόδιους σχετικά με τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και των εργαστηρίων και κυρίως σχετικά με τους χρόνους αναμονής των πολιτών.
Η πολύωρη αναμονή στα Επείγοντα είναι μια ανοικτή πληγή επί δεκαετίες για το υπουργείο Υγείας, με την νυν ηγεσία να επιχειρεί την επούλωσή της. Το σύστημα ιχνηλάτησης αποτελεί ένα από τα μέτρα που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας, στοχεύοντας στη μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες των νοσοκομείων, κυρίως της Αττικής, ώστε να προσεγγίσει τον αντίστοιχο χρόνο που καταγράφεται σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία, περί τις 4,5 ώρες.
«Από την αρχή του χρόνου το υπουργείο Υγείας έχει εφαρμόσει ένα συγκροτημένο σχέδιο που περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, με σκοπό τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών στα Επείγοντα, όπως αυτή αποτυπώνεται και με τον χρόνο αναμονής τους στα ΤΕΠ. Έπειτα από τις προσλήψεις που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε, σε όλο το προσωπικό – γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς-, τις αλλαγές στις ομάδες των νοσοκομείων, τη συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, και το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των πολιτών που πηγαίνουν στα Επείγοντα, αποδεικνύεται ότι οι παρεμβάσεις μας αποδίδουν καρπούς. Ο χρόνος αναμονής έχει συρρικνωθεί κατά 4 ώρες. Και αυτό θα συνεχιστεί. Εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει επιτευχθεί μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στα Επείγοντα κατά μια ακόμη ώρα. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο χρόνο αναμονής. Οι ασθενείς βιώνουν ήδη ταλαιπωρία λόγω της ασθένειας τους που τους οδηγεί στο νοσοκομείο, εμείς πρέπει να τους απαλλάσσουμε από κάθε ταλαιπωρία, όχι να τους προσθέτουμε» λέει στο ΘΕΜΑ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η ακτινογραφία των εφημεριών με «βραχιολάκι»
Τα στοιχεία αποτυπώνουν για πρώτη φορά τον μέσο χρόνο αναμονής των ασθενών συνολικά, από την είσοδο στα Επείγοντα μέχρι το εξιτήριο ή την εισαγωγή για νοσηλεία, αλλά και στα επιμέρους τμήματα των νοσοκομείων. Παράλληλα, επιτρέπουν και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις όπου απαιτείται.
Το τρέχον διάστημα, δε, δίνει τη δυνατότητα στοχευμένης παρακολούθησης και παρέμβασης από τους αρμόδιους στα νοσοκομεία καθώς είναι σημαντικά μειωμένος, και άρα διαχειρίσιμος ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτονται τα Επείγοντα ενώ και οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται καλά στα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη βέλτιστη εφαρμογή του συστήματος.
Κοινή διαπίστωση των αρμοδίων στα νοσοκομεία που βρίσκονται στο σύστημα (Ευαγγελισμός, Λαϊκό, Αγιοι Ανάργυροι, ΚΑΤ, Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», Παίδων «Αγία Σοφία», Γ. Γεννηματάς, Σισμανόγλειο, Αττικόν, καθώς και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Πάτρας), είναι ότι σχεδόν το 40% των περιστατικών μεσαίας βαρύτητας, που έπαιρναν δηλαδή κίτρινο «βραχιολάκι», δεν χρειάζονταν υπηρεσίες υγείας σε νοσοκομείο αλλά σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Με βάση τα δεδομένα, ο μέσος χρόνος αναμονής στις εφημερίες μετρήθηκε σε 32 λεπτά από την είσοδο των ασθενών στο νοσοκομείο και στη γραμματεία των ΤΕΠ μέχρι τη διαλογή τους, από τους επαγγελματίες υγείας και την παραπομπή τους με το «βραχιολάκι» στο αρμόδιο ιατρείο ή Τμήμα.
Ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού και την ιατρική ειδικότητα στην οποία παραπέμπονται οι χρόνοι διαφοροποιούνται. Στα Νευροχειρουργικά, τα Ρευματολογικά και τα Αιματολογικά Ιατρεία, για παράδειγμα, η μέση αναμονή είναι περίπου 2 ώρες (2.10, 2.11 και 1.55 αντίστοιχα). Σε περίπου μία ώρα μετρήθηκε η αναμονή των ασθενών έξω από τα Παθολογικά,τα Νευρολογικά, τα Καρδιολογικά, τα Θωρακοχειρουργικά, τα Γαστρεντερολογικά και τα Οφθαλμολογικά Ιατρεία.
Σε αυτούς τους χρόνους προστίθενται εκείνοι από την αναμονή των ασθενών στα εργαστήρια. Η μέση αναμονή για ακτινογραφία είναι 12 λεπτά, για αξονική τομογραφία 38 λεπτά, για υπέρηχο 30 λεπτά, για καρδιογράφημα 6 λεπτά, για μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις 43 και 28 λεπτά, αντίστοιχα. Σε αυτούς τους χρόνους βεβαίως δεν έχει υπολογιστεί το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση και την παράδοση του αποτελέσματος.
Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται επίσκεψη σε περισσότερα από ένα ιατρεία, εκτίμηση και επανέλεγχο από τους γιατρούς μετά τη διενέργεια των εξετάσεων και την λήψη των αποτελεσμάτων, αντιλαμβάνεται κάποιος πόσο εύκολα μπορούν να καταγραφούν πολύωρες αναμονές, παρά την ταχύτητα με την οποία προσπαθούν οι επαγγελματίες υγείας να διεκπεραιώνουν τα περιστατικά.
Από το σύνολο των 29.592 πολιτών που φόρεσαν «βραχιολάκι» τους τελευταίους δύο μήνες, το 1/3 έλαβε υπηρεσίες υγείας για ορθοπεδικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 11.162 περιστατικά απευθύνθηκαν στα Ορθοπεδικά Ιατρεία, 5.660 σε Χειρουργικά, 5.634 σε Παθολογικά, 2.486 σε Καρδιολογικά, 2.168 σε ΩΡΛ, 1804 σε Ουρολογικά και 1.458 σε Νευρολογικά Ιατρεία.
Από την πρώτη εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης, στις 16 Μαϊου, μέχρι και την περασμένη Τρίτη, διενεργήθηκαν 10.778 ακτινογραφίες, 3.529 αξονικές τομογραφίες, 2.656 υπερηχογραφήματα.
Η ανάγκη για ΠΦΥ
Στον «Ευαγγελισμό», που συμπληρώνει δύο και πλέον μήνες λειτουργώντας τα ΤΕΠ με το ηλεκτρονικό σύστημα ιχνηλάτησης, δηλαδή το «βραχιολάκι» που φορούν οι ασθενείς, ο μέσος χρόνος αναμονής έχει διαμορφωθεί στις σχεδόν 6 ώρες (5.56). Με δεδομένο ότι στα Επείγοντα του Ευαγγελισμού η αναμονή ξεκινούσε από τις 7 ώρες και έφτανε ως και τις διπλάσιες, η συρρίκνωση που έχει επιτευχθεί, κρίνεται πολύ σημαντική.
Η εφημερία της περασμένης Τρίτης στο νοσοκομείο έδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας και των άλλων δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), καθώς κόκκινο και πορτοκαλί «βραχιολάκι», που σημαίνει πολύ σοβαρό περιστατικό, φόρεσαν 59 και 181 άτομα, αντίστοιχα. Σε 256 περιστατικά η διαλογή έδειξε ότι πρέπει να φορέσουν κίτρινο, δηλαδή μέτριας βαρύτητας περιστατικά, που θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην ΠΦΥ. Ο μέσος χρόνος αναμονής τους ήταν 5 ώρες.
Στα Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» οι μικροί ασθενείς φορούν επίσης «βραχιολάκι» αλλά με συνθήκες απόλυτης ηρεμίας, σε σχέση με εκείνες που επικρατούν από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο, που οι ιώσεις είναι στο κόκκινο. Στις εφημερίες της περασμένης εβδομάδας τα παιδιατρικά νοσοκομεία στο Γουδί δέχθηκαν περίπου 300 παιδιά, δηλαδή το 1/3 των παιδιών που δέχονται τους χειμερινούς μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι στις δύο τελευταίες εφημερίες κανένα περιστατικό δεν χαρακτηρίστηκε κόκκινο, ενώ στη συντριπτική πλειονότητα τα «βραχιολάκια» ήταν κίτρινα, δηλαδή ήπιας βαρύτητας που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε Κέντρο Υγείας.
Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των περιστατικών εφαρμόζεται με ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων νοσοκομείων της Αττικής, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που λειτουργεί με σύγχρονες προδιαγραφές μετά την ανακαίνισή του το 2023. Από τις 25 Ιουνίου που μετριέται ο χρόνος στα ΤΕΠ έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5.20 ώρες. Στην τελευταία εφημερία από τα 215 άτομα που πήγαν στην εφημερία, τα 35 ήταν στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί» δηλαδή αυξημένης βαρύτητας και η ολοκλήρωση των εξετάσεων τους στα ΤΕΠ και των ιατρικών εκτιμήσεων έγινε μετά από 6 ώρες. Οσοι είχαν κίτρινο, πράσινο και μπλε χρώμα στο «βραχιολάκι» εξυπηρετήθηκαν σε διάστημα 2 έως 4 ωρών.
Το νοσοκομείο που συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα των νοσοκομείων που τα ΤΕΠ θα λειτουργούν με σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης είναι το «Αττικόν» – ένα νοσοκομείο που έχει καταγραφεί ως εκείνο που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ράντζων στο ΕΣΥ. Οι περίπου 745 άνθρωποι που πήγαν στην εφημερία της περασμένης Τρίτης φόρεσαν το «βραχιολάκι» και εξυπηρετήθηκαν υπό τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η ανακαίνιση τμημάτων του νοσοκομείου ταυτόχρονα με τη λειτουργία του. Το υπάρχον ΤΕΠ λειτουργεί με αρχιτεκτονική Τακτικών εξωτερικών ιατρείων, γεγονός που προκαλεί προβλήματα. Η παράδοση του νέου ΤΕΠ το φθινόπωρο αναμένεται να δείξει τις πραγματικές δυνατότητες του νοσοκομείου στις εφημερίες με το «βραχιολάκι». Στο κλείσιμο της εφημερίας 175 άτομα είχαν εισαχθεί για νοσηλεία, ενώ η πλειονότητα των περιστατικών ήταν μεσαίας βαρύτητας.
Τα άλλα μέτρα του υπουργείου Υγείας
Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι έως τον Ιανουάριο του 2026, το «βραχιολάκι» να είναι στα ΤΕΠ συνολικά 100 νοσοκομείων. Βεβαίως, το ψηφιακό σύστημα ιχνηλάτησης δεν λύνει το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού που μοιραία οδηγούν σε αναμονές στα Επείγοντα, ούτε της έλλειψης ΠΦΥ, που στέλνει τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία.
Αποτελεί ένα μέτρο που θα συμβάλλει με άλλα στη βελτίωση των ΤΕΠ, τη μείωση της αναμονής αλλά και της ταλαιπωρίας των πολιτών. Για τον λόγο αυτό έχουν προσληφθεί μέσω ΔΥΠΑ 500 τραυματιοφορείς, ανανεώθηκαν οι συμβάσεις περίπου 1.300 εργαζομένων από 55 έως 67 ετών και προγραμματίζεται η πρόσληψη τόσο γιατρών ΤΕΠ όσο και νοσηλευτικού αλλά και λοιπού προσωπικού.
Επιπλέον, έχουν ενταχθεί τέσσερα Κέντρα Υγείας της Αττικής στις εφημερίες που είτε έχουν 24ωρη λειτουργία είτε διευρυμένη μέχρι τις 10 το βράδυ, με σκοπό να δέχονται περιπατητικούς ασθενείς που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Διαβάστε επίσης
1566: Σε λειτουργία η νέα γραμμή υγείας που καταργεί όλες τις άλλες
ΕΣΥ: Περιέθαλψε 11,8 εκατομμύρια ασθενείς σε ένα έτος – Ποια νοσοκομεία σήκωσαν το μεγαλύτερο φορτίο