Σε ακόμη πιο θερμό… κλοιό μπαίνει από σήμερα η χώρα, με την Αττική να είναι στο επίκεντρο του καύσωνα το επόμενο τριήμερο, καταγράφοντας πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Από την αρχή της εβδομάδας, οι συστάσεις της Πολιτείας αλλά και ειδικών διαδέχονται η μία την άλλη, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών για θερμική καταπόνηση και θερμική εξάντληση.
Νοσοκομεία και ΕΚΑΒ είναι σε πλήρη ετοιμότητα για διαχείριση περιστατικών που σχετίζονται με τον καύσωνα. Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ από τη Δευτέρα που το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα έχει αύξηση στις κλήσεις του για την παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα που αισθάνθηκαν δυσφορία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ygeiamou.gr, τη Δευτέρα και χθες καταγράφηκε αύξηση κατά 15% σε σχέση με το Σαββατοκύριακο στα παθολογικά περιστατικά που διαχειρίστηκε το ΕΚΑΒ και που θα μπορούσαν να συσχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Εάν η αιτία για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας ήταν τελικά λόγω του καύσωνα δεν μπορεί να είναι σε γνώση του ΕΚΑΒ, καθώς η διάγνωση γίνεται στα νοσοκομεία όπου μεταφέρονται τα περιστατικά.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι λιποθυμίες καθώς και τα περιστατικά θερμοπληξίας πρόκειται να αυξηθούν τα επόμενα 24ωρα, οι υγειονομικές αρχές είναι σε εγρήγορση. Παράλληλα, οι δήμοι έχουν διασφαλίσει δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους για το κοινό.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει απευθύνει ισχυρή σύσταση κυρίως προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να μειώσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και να προσέχουν πολύ τις συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο:
• ηλικιωμένοι
• βρέφη και μικρά παιδιά
• έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
• άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
• άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
• άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, αιμοσφαιρινοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)
• άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο) • άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες αντιμετώπισης
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.
Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο (ανωτέρω σχετ.), πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.
Διαβάστε επίσης
Έρχεται ο πρώτος ισχυρός καύσωνας του καλοκαιριού – Πότε θα «χτυπήσουν» τα 43άρια
Τα ροφήματα που ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό – Δεν είναι το νερό!