Αναστατωμένοι είναι οι γονείς από διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και αφορά στον ρόλο του σχολικού νοσηλευτή. Η επίμαχη ρύθμιση προβλέπει ότι ο σχολικός νοσηλευτής υποστηρίζει τους μαθητές της σχολικής μονάδας στην οποία έχει τοποθετηθεί, καθώς και εκείνους όμορων σχολικών μονάδων σε ακτίνα έως 500 μέτρων. Αποτέλεσμα είναι να έχουν προκληθεί αντιδράσεις πρωτίστως από γονείς αλλά και από εκπαιδευτικούς και σχολικούς νοσηλευτές, καθώς δε γίνεται πρακτικά, όπως λένε, ένας επαγγελματίας να μετακινείται συνεχώς αντί να είναι κοντά στα παιδιά που τον χρειάζονται.

Οι σχολικοί νοσηλευτές τοποθετούνται στα σχολεία (ένας ανά μονάδα) αναλόγως τους μαθητές και τις ανάγκες και εφόσον το ζητήσει ο διευθυντής. Δεν έχει, δηλαδή, κάθε σχολείο και νοσηλευτή. Ως επαγγελματικός κλάδος (λέγεται ΠΕ35) περιλαμβάνει τόσο νοσηλευτές όσο και επισκέπτες υγείας και πρόκειται για μια κατηγορία επαγγελματιών με πολύ σοβαρό ρόλο. Συνήθως υποστηρίζουν παιδιά με διαβήτη που λαμβάνουν ινσουλίνη ή παιδιά με αλλεργίες αλλά και χρόνιες παθήσεις, φροντίζοντας για την τακτική τους παρακολούθηση και τη λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής, εφόσον χρειάζονται.

Μέχρι σήμερα, εφόσον το αιτούνταν ο διευθυντής ένα σχολείο μπορούσε να έχει έναν σχολικό νοσηλευτή. Με τη νέα διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο: «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό και λοιπές ρυθμίσεις», ένας σχολικός νοσηλευτής έχει στην ευθύνη του τη σχολική μονάδα στην οποία τοποθετείται αλλά και όμορα σχολεία σε ακτίνα 500 μέτρων.

Η ρύθμιση έχει φέρει αναστάτωση στους γονείς παιδιών που τα επιβλέπει ένας σχολικός νοσηλευτής, καθώς αισθάνονται ανασφάλεια να απομακρύνεται ο σχολικός νοσηλευτής μην τυχόν και συμβεί κάτι στο παιδί τους, καθώς και στους επαγγελματίες υγείας.

«Ένας σχολικός νοσηλευτής είναι τουλάχιστον αδιανόητο να παρέχει ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του σε διαφορετικές σχολικές μονάδες, που μπορεί να απέχουν μεταξύ τους μέχρι και 500 μέτρα, καλύπτοντας με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα τόσο τα τακτικά, όσο και τα έκτακτα – επείγοντα περιστατικά.

Συναφώς προβάλλεται ότι μαθητές με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις θα στερούνται της αναγκαίας συνεχούς επίβλεψης με αποτέλεσμα να τίθεται σε προφανή διακινδύνευση η κατάσταση της υγείας τους», έχει αναφέρει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) σε τοποθέτησή της επί του θέματος.

Αντίστοιχα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ) σημειώνει πως η εν λόγω ρύθμιση υπονομεύει ευθέως τη φροντίδα υγείας των μαθητών και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η διακοπή της συνέχειας στη φροντίδα των μαθητών, ειδικά όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αναπηρίες ή ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αστική ή ποινική ευθύνη σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού, ενώ απουσιάζει το πλαίσιο για τις μετακινήσεις, την επαρκή κάλυψη και τον συντονισμό.

Οι επισκέπτες υγείας τονίζουν ότι οι επαγγελματίες ΠΕ25 (σχολικοί νοσηλευτές) διαδραματίζουν έναν πολυδιάστατο ρόλο που περιλαμβάνει την πρόληψη και αγωγή υγείας, πρώτες βοήθειες και διαχείριση επειγόντων, υποστήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες, καθώς και παροχή συμβουλευτικής και σύνδεση με την οικογένεια.

«Η φροντίδα υγείας των μαθητών δεν μπορεί να είναι περιστασιακή και «κινητή». Η παρουσία του ΠΕ25 στο σχολείο είναι κρίσιμη για την πρόληψη, την άμεση παρέμβαση και τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης. Δεν είμαστε υπάλληλοι μετακίνησης – είμαστε βασικό, αναντικατάστατο μέρος της σχολικής κοινότητας», δηλώνει η πρόεδρος του ΠΣΕΥ, Δρ. Μαρία Σακουφάκη.

Διαβάστε επίσης

Οι σχολικοί νοσηλευτές δεν είναι πολυτέλεια: Έντονες αντιδράσεις από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Νοσηλευτές: 7 προτάσεις για να μπει τέλος στις ελλείψεις προσωπικού

Νοσηλευτές: Πότε θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά; Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης