Σε μια ανησυχητική συσχέτιση κατέληξε νέα μελέτη, που συνδέει την παρατεταμένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιώματος. Πρόκειται για ένα τυπικά μη καρκινικό, αλλά κοινό όγκο του εγκεφάλου, που προέρχεται από τις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Neurology.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Δανικό Ινστιτούτο Καρκίνου στην Κοπεγχάγη, εξέτασε στοιχεία από σχεδόν 4 εκατομμύρια ενήλικες στη Δανία για μια περίοδο 21 ετών. Επικεντρώθηκε σε διάφορους ατμοσφαιρικούς ρύπους, που συνδέονται συνήθως με την κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων των υπερλεπτών σωματιδίων, του διοξειδίου του αζώτου, των λεπτών σωματιδίων (PM2,5) και του στοιχειακού άνθρακα, ενός δείκτη των εκπομπών καυσαερίων ντίζελ.

«Έχει αποδειχθεί ότι διάφοροι τύποι ατμοσφαιρικής ρύπανσης επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. Τα υπέρλεπτα σωματίδια είναι αρκετά μικρά, ώστε να διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, επηρεάζοντας ενδεχομένως άμεσα τον εγκεφαλικό ιστό», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Ulla Hvidtfeldt. «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κυκλοφορία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μηνιγγιώματος, προσθέτοντας στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν ότι επηρεάζει κάτι περισσότερο από την καρδιά και τους πνεύμονες – μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο», πρόσθεσε.

Από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι στην έναρξη της μελέτης είχαν μέση ηλικία τα 35 έτη, 16.596 άτομα εμφάνισαν όγκους στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Από αυτούς, 4.645 διαγνώστηκαν με μηνιγγίωμα. Χρησιμοποιώντας ιστορικά διευθύνσεων και προηγμένη περιβαλλοντική μοντελοποίηση, οι ερευνητές υπολόγισαν τη 10ετή μέση έκθεση κάθε συμμετέχοντα σε διάφορους ρύπους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ένα σαφές μοτίβο: Υψηλότερα επίπεδα έκθεσης συνδέονταν με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μηνιγγιώματος. Παρ’ όλα αυτά, δε βρήκε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ αυτών των ρύπων και πιο επιθετικών όγκων του εγκεφάλου, όπως τα γλοιώματα.

Προφυλάξεις και προβληματισμοί

Παρά το μεγάλο μέγεθος δείγματος και την ευρεία διάρκεια, η μελέτη έχει παρατηρητικό χαρακτήρα και δεν τεκμηριώνει την αιτιώδη συνάφεια. Ένας βασικός περιορισμός είναι ότι η έκθεση στη ρύπανση εκτιμήθηκε με βάση την ποιότητα του εξωτερικού αέρα στη διεύθυνση κατοικίας των συμμετεχόντων. Η προσέγγιση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη το χρόνο που δαπανάται σε εσωτερικούς χώρους, στην εργασία ή σε άλλα περιβάλλοντα, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στη συνολική έκθεση.

«Αν και η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των υπερλεπτών σωματιδίων στην υγεία είναι ακόμη σε εξέλιξη, τα ευρήματα αναδεικνύουν μια πιθανή σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μηνιγγιώματος», σημείωσε η Dr. Hvidtfeldt. «Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά αν η βελτίωση της ποιότητας του αέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο, οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να είναι σημαντικές».

Καθώς οι αστικοί πληθυσμοί συνεχίζουν να αυξάνονται και οι εκπομπές των οχημάτων παραμένουν μια σημαντική περιβαλλοντική πρόκληση, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των πρωτοβουλιών για καθαρό αέρα – όχι μόνο για την αναπνευστική και καρδιαγγειακή υγεία, αλλά ενδεχομένως και για τη νευρολογική υγεία.

Διαβάστε επίσης

Ποιες περιοχές της Αττικής έχουν τον πιο βρώμικο αέρα – Και ποιες τον πιο καθαρό

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η Ευρώπη κινδυνεύει με 500.000 πρόωρους θανάτους ετησίως έως το 2050

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η μακροχρόνια έκθεση βλάπτει τη γνωστική λειτουργία των 65χρονων