Το κύμα ακραίας ζέστης θα συνεχιστεί για ολόκληρη την εβδομάδα, τεστάροντας τις αντοχές. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν μεγάλη προσοχή, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο κ. Γιώργος Παππάς, παθολόγος και ερευνητής, παραθέτει τον δεκάλογο των οδηγιών που χρειάζεται να ακολουθούμε τη δύσκολη αυτή εβδομάδα.
1. Περιορίζουμε την κατανάλωση ενέργειας: δεν είναι απαραίτητη η άσκηση στο λιοπύρι, ούτε ένδειξη σωματικής αντοχής και ανωτερότητας, το αντίθετο.
2. Σε περίπτωση που πρέπει υποχρεωτικά να σκάψουμε ή ό,τι άλλο παρόμοιο και κοπιώδες τις ημέρες του καύσωνα, επιλέγουμε τις ηπιότερες από πλευράς θερμοκρασίας ώρες και με την κατάλληλη ενδυμασία.
3. Επιτρέπουμε στον ιδρώτα μας να εξατμιστεί- δεν είναι ώρα να δείξουμε τις σωματικές μας αναλογίες με εφαρμοστά ρούχα. Η κατάλληλη ενδυμασία περιλαμβάνει φαρδιά ανοιχτόχρωμα ρούχα (θα ξεθωριάσουν τα σκουρόχρωμα έτσι κι αλλιώς) και καπέλο.
4. Προσαρμόζουμε την φαρμακευτική αγωγή ατόμων που λαμβάνουν νευροψυχιατρικά φάρμακα (που επηρεάζουν την θερμορρύθμιση του εγκεφάλου ή την ικανότητα να ιδρώνουμε) ή αντιυπερτασικά και κυρίως διουρητικά (που επηρεάζουν και τον απαραίτητο όγκο υγρών του σώματος).
5. Αναπληρώνουμε τον όγκο υγρών του σώματος– συνεχώς και όχι απλά πίνοντας νερό- οι χυμοί είναι μια εξαιρετική λύση. Αλλά διατηρούμε και το σώμα μας δροσερό- το μπουγέλο των σχολικών χρόνων είναι ίσως η μόνη επιτρεπτή άσκηση.
6. Περιορίζουμε (ή αποφεύγουμε ανεξαρτήτως καύσωνα ορισμένες) ουσίες και συμπληρώματα που αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας στο σώμα ή επηρεάζουν την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε το πόσο καλά είμαστε (από πράσινο τσάι και καφέ μέχρι αλκοόλ και διεγερτικά ναρκωτικά).
7. Αναζητούμε σκιερούς χώρους– δεν είναι ο καύσωνας και το καταμεσήμερο η κατάλληλη στιγμή φόρτισης των εφεδρειών μας σε βιταμίνη D. Αναζητούμε δροσερούς εσωτερικούς χώρους– ο κλιματισμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια αλλά ως βασικός εξοπλισμός χώρων (και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσει μελλοντικά και η πολιτεία).
8. Παραμένουμε σε εγρήγορση: η αρνητική επίδραση της θερμότητας στο σώμα μας μπορεί να ξεκινήσει με απλές κράμπες ή ασαφή κόπωση και δυσφορία, αλλά, ειδικά στους ευπαθείς, μπορεί να εξελιχθεί σε μικρό χρονικό διάστημα σε θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.
9. Σε σοβαρή υποψία θερμοπληξίας σε δημόσιο χώρο, μέχρι την έλευση των αρμόδιων, παρέχουμε πρώτες βοήθειες- καταβρέχουμε το άτομο που πάσχει, τοποθετούμε παγάκια στις πτυχές του σώματός του. Αυτό προϋποθέτει ότι η γνώση των συμπτωμάτων της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας θα γίνει κοινός τόπος του ευρύτερου πληθυσμού, σαν μια ενότητα των πρώτων βοηθειών ας πούμε.
10. Θυμόμαστε τον ευπαθή διπλανό/γείτονα, εφόσον δεν υπάρχουν οργανωμένα δίκτυα αρωγής και προληπτικής επιτήρησης ευπαθών ατόμων (ή και απλή καταγραφή τους). Και τα αδέσποτα να τα θυμόμαστε όμως.

Ο κύριος Γιώργος Παππάς, παθολόγος και ερευνητής
Διαβάστε επίσης
Έρχεται ο πρώτος ισχυρός καύσωνας του καλοκαιριού – Πότε θα «χτυπήσουν» τα 43άρια
Τα ροφήματα που ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό – Δεν είναι το νερό!