* Γράφει η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, Πρόεδρος Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος Ένωσης της Πνευμονολόγων Ελλάδας, Γραμματέας UEMS Πνευμονολογικού Τμήματος
Η προστασία του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ημερών καύσωνα αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα άτομα με χρόνια νοσήματα και, κυρίως, όσοι πάσχουν από αναπνευστικές παθήσεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται στη χώρα μας ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές και θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για πολλές ημέρες.
Το φαινόμενο θα είναι περισσότερο εμφανές, στις μεγάλες πόλεις, όπου το φαινόμενο της «αστικής νησίδας θερμότητας» καθιστά ακόμη πιο δύσκολες τις περιβαντολλογικές συνθήκες, καθώς οι θερμοκρασίες στα κέντρα των πόλεων είναι κατά αρκετούς βαθμούς υψηλότερες από την περιφέρεια λόγω της απορρόφησης θερμότητας από τσιμέντο, άσφαλτο και κτίρια.
Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ενδογενείς μηχανισμούς θερμορρύθμισης, οι οποίοι όμως δυσκολεύονται να ανταποκριθούν επαρκώς σε συνθήκες ακραίας ζέστης, ειδικά όταν αυτή διαρκεί για συνεχόμενες ημέρες. Οι επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης στην υγεία μπορούν να είναι σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες. Σε περιόδους καύσωνα, σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται αυξημένα περιστατικά θερμοπληξίας, αφυδάτωσης, καρδιακών επεισοδίων και επιδείνωσης υπαρχουσών παθήσεων, ιδίως του αναπνευστικού συστήματος. Οι χρόνιοι πάσχοντες από άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), βρογχίτιδα ή άλλες παθήσεις των πνευμόνων, βρίσκονται σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο.
Οι ασθενείς με ΧΑΠ ή άσθμα ενδέχεται να εμφανίσουν κρίσεις ή να χρειαστούν επείγουσα ιατρική φροντίδα και θεραπεία. Επιπλέον, η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος σε συνδυασμό με την εφίδρωση και την αφυδάτωση μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει τα επιβλαβή σωματίδια και δυσχεραίνει τη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι κρίσιμο οι χρονίως πάσχοντες, συμπεριλαμβανομένου και τους αναπνευστικούς πάσχοντες, να παραμείνουν σε δροσερούς, σκιερούς και καλά κλιματιζόμενους χώρους, να αποφεύγουν την άσκοπη μετακίνηση και την έκθεση στον ήλιο, και να φορούν ελαφρά, βαμβακερά ρούχα.

Η κυρία Τσικρικά
Συνιστάται η κατανάλωση άφθονων υγρών, κυρίως δροσερού νερού και φυσικών χυμών, καθώς και η αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ, τα οποία επιτείνουν την αφυδάτωση. Επιπρόσθετα, η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, η αποχή από το κάπνισμα και η περιοδική συντήρηση και καθαρισμός των κλιματιστικών αποτελούν πολύτιμα όπλα στην φαρέτρα του πληθυσμού.
Τέλος, οι αναπνευστικοί ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν αδιάλειπτα τα φαρμακευτικά τους σχήματα και να έχουν άμεση πρόσβαση σε σκευάσματα άμεσης ανακούφισης, όπως βρογχοδιασταλτικά ή εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Είναι κρίσιμο να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον πνευμονολόγο τους, έτσι ώστε να λάβουν οδηγίες προσαρμογής της φαρμακευτικής αγωγής εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Διαβάστε επίσης
Έρχεται ο πρώτος ισχυρός καύσωνας του καλοκαιριού – Πότε θα «χτυπήσουν» τα 43άρια
Τα ροφήματα που ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό – Δεν είναι το νερό!