Στην πολιτική του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία ένας ασθενής που χρειάζεται μια μοναδική θεραπεία και δεν υπάρχει άλλη τη λαμβάνει άμεσα και δεν τη στερείται, εστίασε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο Στρογγυλό Τραπέζι που διοργάνωσε το ygeiamou με τίτλο «Ζώντας με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση: Ανάγκες, προκλήσεις και προοπτικές».

Έτσι και με τα φάρμακα για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση. Όπως είπε εφόσον υπάρξουν και νεότερες θεραπείες, όσοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτές θα την έχουν μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), δηλαδή το «κανάλι» που δίνει την ευκαιρία εισόδου φαρμάκων χωρίς απαραίτητα να έχουν αποζημιωθεί για μεγάλη μερίδα ασθενών στη χώρα μας.

«Το σύστημα θα εξακολουθεί να λειτουργεί για να μπορεί να δώσει το φάρμακο σε αυτόν που πραγματικά το έχει ανάγκη όσο ακριβό και να είναι. Παραδείγματος χάρη, στην πνευμονική αρτηριακή υπέρταση έρχονται συνεχώς καινούργιες θεραπείες. Και να το πω ευθέως, όσο ακριβές και να ‘ναι μακάρι να έρθουνε. Και να είστε απολύτως βέβαιοι ότι αν έρθουνε εδώ θα είμαστε για να τις πληρώσουμε», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, και πρόσθεσε: «Ας βρεθούν τα κατάλληλα φάρμακα. Και εμείς δεν θα στερούμε από τον ασθενή μας αυτό που χρειάζεται. Θα τα δώσουμε. Διότι δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπιάς που είναι. Δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής αλληλεγγύης που είναι. Δεν είναι μόνο θέμα ευθύνης μας που είναι. Είναι θέμα και συμφέροντος. Ένας ασθενής με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση που θα βελτιώσει την υγεία του θα είναι πιο παραγωγικός. Και αυτός και η οικογένειά του».

Επιμένοντας στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι όποιος δεν έχει άλλη θεραπευτική επιλογή θα πάρει το φάρμακο που πρέπει μέσω του ΙΦΕΤ. Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν θα έχει την Ελλάδα σαν πρώτη χώρα επιλογής για μαζική διάθεση ενός καινοτόμου φαρμάκου. «Το ευρύτερο σώμα των ασθενών θα χρειαστούν λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (σ.σ για να λάβουν το φάρμακο). Αυτοί ακόμα μπορεί να καλύπτονται από προηγούμενες θεραπείες».

Κέντρα Αναφοράς και ομάδα εργασίας για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

«Εμείς στο Υπουργείο Υγείας δεν υποτιμούμε καθόλου την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν κέντρα, όχι αναφοράς, αλλά που είναι εξειδικευμένα για τη νόσο. «Δεν είναι άγνωστη η ασθένεια αυτή στο ΕΣΥ, στην Αθήνα έχουμε το «Σωτηρία», τον Ευαγγελισμό, το «Αττικόν». Στη Θεσσαλονίκη το ΑΧΕΠΑ και το «Παπανικολάου». Τώρα, αν θα ήταν χρήσιμο να πάμε σε Κέντρα αναφοράς που είναι ένα επίπεδο παραπάνω από αυτό που έχουμε τώρα, εγώ δεν θα ήμουν αντίθετος. Θετικός θα ήμουν. Το κάναμε ήδη για άλλες ασθένειες. Δεν θα ήμουν αρνητικός».

Σε σχέση με την πιθανότητα σύστασης μιας ομάδας εργασίας για τη διαχείριση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης στην Ελλάδα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εάν αυτό είναι το αίτημα πρωτίστως των ασθενών αλλά και του επιστημονικού κόσμου ο ίδιος δεν θα πει «όχι».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το round table

Διαβάστε επίσης

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πρόκληση η προνοιακή φροντίδα για τους ασθενείς με ΠΑΥ

Χαρά Κανή: «Χρειαζόμαστε ένα ηρωικό φάρμακο για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση»

Στέλιος Λουκίδης: Είναι μεγάλη η ταλαιπωρία των ασθενών με ΠΑΥ μέχρι να διαγνωστούν