Ισότιμη πρόσβαση έχουν οι διαγνωσμένοι ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, εφόσον διαγνωστούν. Ταυτόχρονα, όμως, γίνονται συνεχόμενες προσπάθειες για είσοδο νέων, καινοτόμων, φαρμάκων στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ κοινή παραδοχή είναι ότι απαιτείται ένα «ηρωικό» φάρμακο που θα εστιάζει στην παθοφυσιολογία της νόσου. Αυτά τόνισε η Προϊσταμένη του τμήματος σχεδιασμού και παρακολούθησης χορήγησης φαρμάκων στη Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κυρία Χαρά Κανή, στο πλαίσιο του Στρογγυλού Τραπεζιού που διοργάνωσε το ygeiamou με τίτλο «Ζώντας με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση: Ανάγκες, προκλήσεις και προοπτικές».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Κανή, η Πολιτεία αναγνωρίζει τη δυσκολία των ασθενών με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση στην καθημερινότητά τους, καθώς τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σημαντική κόπωση και δύσπνοια. Έτσι, η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση ήταν από τις νόσους που επιλέχθηκαν για τον πιλότο της κατ’ οίκον αποστολής φαρμάκων. Όταν, δηλαδή, δοκιμαζόταν η σχετική δυνατότητα που έχει δοθεί από τον ΕΟΠΥΥ και οι χρόνιοι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν τα ακριβά φάρμακά τους στο σπίτι.

«Το πρόβλημα συνήθως έγκειται στα προηγούμενα στάδια στο να γίνει σωστά η διάγνωση. Από τη στιγμή που τεθεί η διάγνωση και η θεραπεία, οι ασθενείς έχουν ισότιμη πρόσβαση, όμως αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι στη φαρμακευτική πολιτική ο κύριος στόχος αυτή τη στιγμή είναι πρώτον το φάρμακο να είναι διαθέσιμο, άρα να προσπαθούμε να υπάρχει πάντα. Δεύτερον, να είναι προσιτό, γιατί όπως καταλαβαίνετε, η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας σχετίζεται πάρα πολύ με την ανθεκτικότητά τους. Και τρίτον να μπορεί να είναι προσβάσιμο σε όλους τους ασθενείς», σημείωσε η κυρία Κανή.

Να δημιουργηθούν κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία για να καλυφθεί η ακάλυπτη ιατρική ανάγκη

Μιλώντας από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι πλέον οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν είναι πληρωτές αλλά γίνεται προσπάθεια να είναι αγοραστές. «Ναι, υπάρχουν θεραπείες, αλλά υπάρχει ακάλυπτη ιατρική ανάγκη. Συμφωνήσαμε μόλις αυτό το τραπέζι. Άρα, πρέπει να δημιουργήσουμε τα κίνητρα στη βιομηχανία να έρθουν και να καλύψουν αυτούς τους ασθενείς για τους οποίους αυτή τη στιγμή υπάρχει ακάλυπτη ιατρική ανάγκη. Δε μας ενδιαφέρει να έρθουν φάρμακα τα οποία ενδεχομένως δεν αφορούν ακάλυπτες ανάγκες. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε αυτούς τους δρόμους και αυτές τις διαδρομές, ώστε αυτά τα φάρμακα να φτάνουν γρηγορότερα να αποζημιώνονται για αυτούς τους ασθενείς», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι ο Υπουργός Υγείας έδωσε μάχη στην αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας, ώστε η χώρα μας να είναι ανταγωνιστική και να προσελκύει νέα φάρμακα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, να είναι σταθερό το περιβάλλον και ταυτόχρονα με πρωτοβουλίες του Υπουργείου, που είτε λέγεται αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, είτε λέγεται ταμείο καινοτομίας, να μπορούμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση».

Ανάγκη για ένα «ηρωικό» φάρμακο

Η Προϊσταμένη του τμήματος σχεδιασμού και παρακολούθησης χορήγησης Φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πολιτική της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στα ορφανά φάρμακα για σπάνιες παθήσεις. Συγκεκριμένα, είπε ότι τιμολογούνται έχοντας ως βάση λιγότερο αριθμό χωρών σε σχέση με τα συμβατικά φάρμακα και όσον αφορά στη συγκριτική τους αξιολόγηση δεν απαιτείται εξωτερικό κριτήριο.

Η κυρία Κανή με τη Διευθύντρια Σύνταξης του ygeiamou, Παναγιώτα Καρλατήρα (Photo: Παναγιώτης Κουφαλέξης)

«Άρα, ο νομοθέτης ήδη έχει προβλέψει μια πιο εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα, γιατί εξ ορισμού γνωρίζει μια αναγκαιότητα στις σπάνιες παθήσεις και στην ανάγκη ύπαρξης θεραπείας για αυτούς τους ασθενείς. Επίσης, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν κίνητρα, υπάρχουν οικονομικά κίνητρα, δίνεται επιστημονική συμβουλή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός φαρμάκου. Και επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν μια αξιολόγηση και με έναν ειδικό τρόπο να παίρνουν τον χαρακτηρισμό του ορφανού φαρμάκου. Άρα, υπάρχει γενικότερα μια αντιμετώπιση πιο ειδική για τις ορφανές παθήσεις και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Και αυτό που σας είπα και πριν, ουσιαστικά αυτό που είπαν και οι καθηγητές, είναι ότι έχουμε την ανάγκη να υπάρξει ένα ηρωικό φάρμακο για την πνευμονική υπέρταση. Δηλαδή στη δική μας γλώσσα ένα φάρμακο το οποίο αλλάζει τη φυσική πορεία της νόσου. Ήδη γίνονται τα πρώτα βήματα. Πλέον φεύγουμε από τη θεραπεία της συμπτωματολογίας και φαίνεται ότι έρχονται νεότερες θεραπείες που χτυπούν τη παθοφυσιολογία της νόσου. Βέβαια αναμένεται να φανούν οι εκβάσεις τους», τόνισε.

Τι άλλο γίνεται για τέτοιες περιπτώσεις φαρμάκων; «Αλλάζουμε την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας της χώρας. Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, όπου πλέον προσπαθούμε να εναρμονιστούμε με τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και με τους ασθενείς, θα μπει σύντομα και σχετική νομοθετική πρόβλεψη, ορίζει το κράτος τι θέλει να δει για τις εκβάσεις ενός καινούργιου φαρμάκου. Και αυτές πλέον τις απαιτεί, ουσιαστικά είναι η φωνή του κράτους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να προκαλέσει τη φαρμακευτική εταιρεία να φέρει τέτοιου είδους δεδομένα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι πλέον δεν αξιολογούμε απλά αυτά που μας φέρνουν. Ζητάμε και εμείς οι ίδιοι τι θέλουμε να δούμε για να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας στη χώρα».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το round table

Διαβάστε επίσης

Άδωνις Γεωργιάδης: «Κανένας ασθενής δεν θα στερηθεί το φάρμακο που χρειάζεται»

«Κόπωση ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα» – Μια ασθενής με πνευμονική υπέρταση μιλάει για την σκληρή καθημερινότητα με τη νόσο

Αθανάσιος Τρίκας: Οι γιατροί πρέπει να εκπαιδεύονται ώστε «να τσιμπήσουν τους ασθενείς από την πηγή»