«Η ιατρική είναι μια λογική επιστήμη» τόνισε ο κ. Αθανάσιος Τρίκας Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Συντονιστής Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, «Ευαγγελισμός», Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας στο πλαίσιο του Στρογγυλού Τραπεζιού με τίτλο «Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Ανάγκες, προκλήσεις και προοπτικές» που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετάννια. «Αρκεί να έχεις τις γνώσεις και να απευθύνεσαι στους κατάλληλους ανθρώπους, ειδικά για νοσήματα που έχουν σχέση με αύξηση των πνευμονικών πιέσεων» συμπλήρωσε.
Ο κ. Τρίκας μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας εντός των νοσοκομείων μεταξύ των καρδιολόγων και των πνευμονολόγων. «Η συνεργασία δεν είναι πάντα άριστη, αλλά υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία» είπε.
Πρωτοβάθμια περίθαλψη
Τα ζητήματα προκύπτουν στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη όπως είπε. Με αφορμή την παρουσία του Υπουργού Υγείας, αλλά και της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ο κ. Τρίκας τόνισε ότι «απαιτείται η εκπαίδευση των ιατρών της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και αυτό επιτυγχάνεται μέσω σεμιναρίων – εκδηλώσεων των Επιστημονικών Εταιριών – δίνοντας τα λεγόμενα red flags στους γιατρούς».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί εκπαιδεύονται έτσι ώστε «να τσιμπήσουν τους ασθενείς από την πηγή» όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, δεδομένου ότι ενώ η τριτοβάθμια περίθαλψη στη χώρα μας είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο «εκεί που πονάμε είναι στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη» όπως εξήγησε.
Εργαλεία αξιολόγησης
Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που έθιξε ο κύριος Τρίκας είναι τα εργαλεία αξιολόγησης που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί ώστε να εντοπίζουν σωστά τους πάσχοντες. Ποιες εξετάσεις πρέπει να ζητούν; Πότε να γίνει η παραπομπή για τον υπέρηχο καρδιάς, μια εξέταση άμεση σχετιζόμενη με τις πνευμονικές υπερτάσεις κυρίως καρδιακής αιτιολογίας; Πώς μπορούν οι αλγόριθμοι να συμβάλλουν στη σωστή διαλογή των ασθενών; Και με ποιο κριτήριο θα γίνει η παραπομπή των ασθενών σε ειδικά κέντρα;
Για την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα ο ρόλος των επιστημονικών εταιριών – Καρδιολογικής και Πνευμονολογικής – είναι ουσιαστικός, σύμφωνα με τον ειδικό.
Οι δύο εταιρίες θα πρέπει ακόμη να κάνουν παρεμβάσεις ενημέρωσης στο κοινό, «είτε μέσω στρογγυλών τραπεζιών όπως αυτό που βρισκόμαστε εδώ είτε μέσω συνεδρίων με έμφαση στην περιφέρεια» κατέληξε ο κύριος Τρίκας.
«Τα συμπτώματα που παρουσιάζει αρχικά η πνευμονική υπέρταση όπως η δύσπνοια, η κόπωση, η ζάλη, είναι μη ειδικά, δηλαδή απαντώνται σε πολλές παθήσεις καρδιολογικές και πνευμονολογικές» είπε ο κ. Τρίκας και προανήγγειλε οτι στο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρίας τον Οκτώβριο θα υπάρχει στρογγυλό τραπέζι για όλα τα νέα δεδομένα της νόσου από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία.
Προς έναν οδικό χάρτη για τη διεπιστημονική προσέγγιση των ασθενών
«Θεωρητικά στο πεδίο των ασθενών με ΠΑΥ δεν είναι μόνο οι καρδιολόγοι και οι πνευμονολόγοι. Σε κάθε νοσοκομείο όπως το δικό μας, επί παραδείγματι υπάρχει το λεγόμενο heart team, όπου για κάθε καρδιακή πάθηση συγκαλούμαστε οι καρδιολόγοι, οι καρδιοχειρουργοί και οι αγγειοχειρουργοί και αποφασίσουμε για τον ασθενή» εξήγησε ο κ. Τρίκας θέλοντας να εστιάσει στο ότι κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και με τη δημιουργία ομάδας heart-lung, δηλαδή καρδιάς-πνευμόνων.
«Πρόκειται για ένα δεδομένο που πρέπει να γίνει πεδίο αναφοράς για την Πνευμονολογική και την Καρδιολογική Εταιρία τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία. Η σύνθεση της ομάδας αυτής δεν περιλαμβάνει μόνο πνευμονολόγους και καρδιολόγους» τόνισε και εξήγησε ότι πρέπει ακόμη να περιλαμβάνονται οι νοσηλευτές, «καθώς έχει σημασία να υπάρχει σωστή νοσηλευτική κάλυψη, ακόμη και για κατ’οίκον νοσηλεία που απαιτείται ορισμένες φορές σε βόρειες χώρες και τις ΗΠΑ».
Στη συνέχεια ο κ. Τρίκας αναφέρθηκε στην σημασία του ψυχολογικού τομέα, επομένως και στην παρουσία ψυχολόγων, αλλά και ειδικών για τον πνεύμονα φυσικοθεραπευτών.
«Πολύ μεγάλη σημασία έχει η δεξιά κοιλία της καρδιάς για τους πάσχοντες. Εάν ‘κλατάρει’ αυτομάτως ο ασθενής οδεύει προς μεταμόσχευση πνευμόνων καρδιάς. Είναι ένα ντόμινο ιατρικών εξελίξεων» τόνισε ο καθηγητής και μάλιστα σε ασθενείς που δεν είναι μεσήλικες, αλλά πιο νεαροί ηλικιακά.
Τόνισε ακόμη τη σημασία της λειτουργίας προτύπων καταγραφής όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος – προσβάσιμος σε όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κέντρα αναφοράς- έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκτυο που θα μπορεί να δίνει οδηγίες και εντολές προς ένα συντονιστή γιατρό.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το round table
Διαβάστε επίσης
Για πρώτη φορά ένα φάρμακο παρεμβαίνει στην αιτία και όχι στα συμπτώματα της ΠΑΥ
Άδωνις Γεωργιάδης: «Κανένας ασθενής δεν θα στερηθεί το φάρμακο που χρειάζεται»
Χαρά Κανή: «Χρειαζόμαστε ένα ηρωικό φάρμακο για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση»