Για τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση μέχρι να πάρουν τη σωστή διάγνωση στα χέρια τους μίλησε ο κ. Στέλιος Λουκίδης Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Διευθυντής Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής, «Αττικόν», Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.

«Η μεγάλη πρόκληση των νοσημάτων όπως η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι η διάγνωση. Και το λέω αυτό επειδή ο ασθενής θα απευθυνθεί αρχικά στο γιατρό του επειδή έχει μια δύσπνοια στην κόπωση. Σε μεγάλο ποσοστό αυτή η εκδηλώνεται όταν περπατάει ή ανεβαίνει μια ανηφόρα. Αυτός ο ασθενής θα πάει πρώτα σε ένα γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας ή στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία» εξήγησε ο κύριος Λουκίδης.

Σε αυτή την περίπτωση η πρόκληση για τον πνευμονολόγο είναι διττή σύμφωνα με τον καθηγητή. «Αρχικά οφείλει να διερευνήσει μια ανεξήγητη δύσπνοια, ενώ κατά δεύτερον οφείλει να συνεργαστεί κυρίως με τους καρδιολόγους» όπως τόνισε.

Ο κ. Λουκίδης εξήγησε ότι η δύσπνοια είναι ένα σύμπτωμα που οι πνευμονολόγοι «μοιράζονται» με τους καρδιολόγους στην προσπάθειά τους να διερευνήσουν την πηγή πρόκλησης. «Επομένως εάν συνεργαστούν σωστά και ακολουθήσουν την ήδη δομημένη σειρά εξετάσεων υπό τις οδηγίες που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διερεύνηση της δύσπνοιας, σταδιακά θα οδηγηθούν στο ζητούμενο (την ορθή διάγνωση) στην πλειοψηφία των ασθενών» είπε.

Από την άλλη μεριά ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι στην περίπτωση της χορήγησης εισπνεόμενων αδιακρίτως σε κάθε περίπτωση δύσπνοιας «το παιχνίδι έχει χαθεί, μαζί και η διάγνωση».

Είναι κομβική η συνεργασία των γιατρών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας προκειμένου να επιτευχθεί εγκαίρως η διάγνωση επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφερόμενος και στους ασθενείς με δευτεροπαθή πνευμονική υπέρταση: «Πρόκληση για εμάς είναι και το γεγονός ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με δευτεροπαθή πνευμονική υπέρταση. Πρόκειται για ασθενείς που σε ηρεμία ή σε άσκηση έχουν χαμηλό οξυγόνο εξαιτίας μιας χρόνιας αναπνευστικής νόσου και αυτό αντισταθμιστικά αυξάνει την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, στην πνευμονική κυκλοφορία. Πρόκειται για μια ομάδα ασθενών που έχει και αυτή τις δικές της προκλήσεις.  Σε κάποιους από αυτούς τους ασθενείς υπάρχει αυτό που λέμε η ασυμφωνία των ευρημάτων με αυτό που περιμένει να δει ο γιατρός. Πρόκειται για ασθενείς που μπορεί να έχουν ιδιοπαθή πνευμονική υπέρταση».

Ο κ. Λουκίδης προανήγγειλε επίσης το «φροντιστήριο» που θα κάνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνέδριου της Εταιρίας που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, «ώστε όλοι οι γιατροί να θυμηθούν πώς προσεγγίζουν έναν ασθενή με δύσπνοια και κυρίως πώς να εντοπίσουν έναν ασθενή με πνευμονική υπέρταση».

Τόνισε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντική η Πρωτοβάθμια Φροντίδα  Υγείας και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται φέτος στο Αττικό Νοσοκομείο ώστε να συνενωθούν/συνεργαστούν όλα τα πρωτοβάθμια ιατρεία στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας μέσω ανταλλαγής e mail. Πρόκειται για μια κίνηση που δίνει απαντήσεις σε περιπτώσεις διαγνωστικών αποριών και κατευθύνει σωστά τον θεράποντα ώστε να παραπέμψει τον ασθενή, πιθανώς πάσχοντα με πνευμονική υπέρταση, στο κατάλληλο κέντρο.

Κατέληξε δε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν γιατροί που θα τους ελκύει το πεδίο κάποιων παθήσεων όπως η πνευμονική υπέρταση ούτως ώστε να αφιερωθούν στη μελέτη της και την ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το round table 

Διαβάστε επίσης

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πρόκληση η προνοιακή φροντίδα για τους ασθενείς με ΠΑΥ

«Κόπωση ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα» – Μια ασθενής με πνευμονική υπέρταση μιλάει για την σκληρή καθημερινότητα με τη νόσο

Άδωνις Γεωργιάδης: «Κανένας ασθενής δεν θα στερηθεί το φάρμακο που χρειάζεται»