Ορθοσωμία, ονομάζεται η ιδιότητα του σώματος να έχει συμμετρική, σωστή αναλογία των μερών του, με αναφορά στη σωστή στάση του σώματος και στην ευθυγράμμισή του με τη συμμετοχή των διαφόρων μυών και τμημάτων του σώματος σε μια συντονισμένη κίνηση, χωρίς την ύπαρξη κάποιας ενόχλησης ή πόνου είτε βρίσκεται σε όρθια, είτε σε καθιστή είτε σε ξαπλωτή θέση.

Κάθε άνθρωπος κινείται με διαφορετικό τρόπο και έχει τα δικά του κινητικά πρότυπα, τα οποία αναπτύσσονται διαφορετικά με την πάροδο του χρόνου και είναι κυρίως αποτέλεσμα της χρονιάς κίνησης του σώματος.

Στους ενήλικες, οι σωστές συνήθειες είναι απαραίτητες για να αποφευχθούν επώδυνη σύνδρομα στάσης και στασικές δυσλειτουργίες.

Στα παιδιά είναι εξίσου σημαντικές για να αποφευχθούν οι μη φυσιολογικές τάσεις στα αναπτυσσόμενα οστά και οι προσαρμοστικές αλλαγές στους μύες και το μαλακό ιστό.

Επομένως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στασικών ανωμαλιών που χρήζουν αύξηση ισχύος και αντοχής των εκτεινόντων μυών.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια από τις γνωστότερες ασκήσεις έκτασης με τη χρήση foam roller.

Η Ιωάννα Λυκουργιά είναι φυσικοθεραπεύτρια, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το κλινικό ενδιαφέρον κυρίως για την αποκατάσταση μυοσκελετικών και αθλητικών κακώσεων, σε συνδυασμό με την αγάπη της για την άσκηση, την οδήγησαν στην πραγματοποίηση σεμιναρίων Pilates. Οι γνώσεις της από τη σχολή φυσικοθεραπείας συνδυαστικά με την πιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης Pilates (mat, reformer, cadillac, props) της επιτρέπουν να φέρει την ειδική γνώση πάνω σε ένα μεγάλο εύρος καταστάσεων. Επομένως, γνωρίζοντας πως κάθε άτομο αποτελεί μοναδικό κλινικό περιστατικό, είναι σε θέση να εντάξει τον ασθενή σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης, προσαρμοσμένο στις εκάστοτε ανάγκες του. Το ενδιαφέρον της ως instructor είναι να εμφυσήσει την αγάπη της για την άσκηση με σεβασμό στη μοναδικότητα του σώματος και να βοηθήσει στη βελτίωση όλων αυτών των στοιχείων, που θα οδηγήσουν σε μια πιο λειτουργική καθημερινότητα.

Διαβάστε επίσης:

Έξι ασκήσεις για καλύτερη στάση σώματος – Όλοι μπορούν να τις κάνουν

Στάση σώματος: Οι ασκήσεις που «ξεκλειδώνουν» τα ισχία, την σπονδυλική στήλη και τους ώμους