*Γράφει ο Χαράλαμπος Ζαχαριάδης, Φυσικοθεραπευτής

Ο ώμος είναι μια περίπλοκη άρθρωση και επιτρέπει πολύ μεγάλη κίνηση στο άνω άκρο. Δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται πολλές σύνθετες κινήσεις, άλλες λεπτές και άλλες πολύ δυναμικές, όπως το να σηκώνουμε βάρος. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους θα νιώσουν πόνο στον ώμο. Ο πόνος στον ώμο σε άτομα κοντά στην ηλικία των 40 ετών καλό είναι να τα προτρέψει για μια επίσκεψη στον καρδιολόγο, ώστε να ελεγχθούν τυχόν άγνωστα καρδιολογικά προβλήματα.

Γιατροί και φυσικοθεραπευτές γνωρίζουμε ότι πόνος στον ώμο δεν σημαίνει αυτόματα και πρόβλημα στην περιοχή. Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος στον ώμο οφείλεται σε παθήσεις του αυχένα. Οι φυσικοθεραπείες στην περιοχή του αυχένα μπορεί, τελικά, να ανακουφίσουν τον πόνο στον ώμο και να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Οι παθήσεις του ώμου αφορούν τραυματισμούς, εξαρθήματα, εκφυλιστικές παθήσεις, αυτοάνοσα νοσήματα και ασβεστώματα (δημιουργία μάζας ασβεστίου στους μυς, κατάσταση εξαιρετικά επώδυνη), ενώ το σύνδρομο του παγωμένου ώμου (προοδευτική ακινητοποίηση της άρθρωσης και εξαιρετικά επώδυνη) παρουσιάζεται συχνά στις γυναίκες. Πολλές φορές, ο πόνος οφείλεται στην πολύωρη εργασία σε ένα λανθασμένα τοποθετημένο πληκτρολόγιο υπολογιστή.

Η ανάπαυση σε θέση με τον αγκώνα λυγισμένο σε ιμάντα, η παγοθεραπεία, η αποφυγή κινήσεων του βραχίονα πάνω από το ύψος των ώμων και η χρήση παρακεταμόλης είναι κάποιες πρώτες βοήθειες. Η κλινική εξέταση και οι απεικονιστικές εξετάσεις θα προσδιορίσουν το πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φυσικοθεραπεία είναι ικανή να αποκαταστήσει τη δυσλειτουργία στον ώμο.

Η ρήξη του υπερακάνθιου, που είναι βασικός μυς του ώμου, η βλάβη στον χόνδρο της άρθρωσης ή το ακρώμιο οδηγούν, σε πολλές των περιπτώσεων, σε αρθροσκόπηση. Η μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία απαιτεί γνώση και εμπειρία και, κυρίως, συνεργασία με τον χειρουργό, με αποτελέσματα που αποκαθιστούν σε εξαιρετικά ικανοποιητικό βαθμό την λειτουργία της άρθρωσης.

Ασκήσεις με λάστιχα που ανακουφίζουν

Τα λάστιχα είναι ένα σύγχρονο εργαλείο για την ενδυνάμωση όλων των περιοχών του σώματος. Σας προτείνω τρεις απλές, αλλά βασικές ασκήσεις για τον ώμο, ώστε να διατηρηθεί η υγεία της περιοχής. Χρειάζεστε ένα λάστιχο, είτε σε μορφή σωλήνα, είτε σε μορφή ιμάντα. Η στερέωση μπορεί να γίνει με ένα άγκιστρο στην πόρτα. Τα υλικά είναι αρκετά χαμηλού κόστους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ενδυνάμωση άλλων περιοχών. Στις παρακάτω ασκήσεις, το βασικότερο είναι η σταθεροποίηση της ωμοπλάτης. Κρατάμε την ωμοπλάτη σταθερή και εκτελούμε την κίνηση με αρχική και τελική θέση, όπως παρουσιάζεται στις εικόνες. Τρία σετ των 10 επαναλήψεων είναι η πρόταση για ξεκίνημα, ενώ κατόπιν αυξάνουμε προοδευτικά την αντίσταση του λάστιχου.

TIP: Στην κάθε τελική θέση διατηρούμε για 2-5’’ την σύσπαση του μυός.

Ασκήσεις δικεφάλου

Ενδυνάμωση υπερακανθίου κάμψη ώμου

Ενδυνάμωση υπερακανθίου έξω στροφή ώμου

Ο κ. Χαράλαμπος Ζαχαριάδης, Φυσικοθεραπευτής